El PSOE reuneix el Comité Federal en plena tensió pel finançament singular de Catalunya

El PP va celebrar este divendres una cimera per a plantejar alternatives i fer un front comú contra la proposta del PSC i ERC

Reunió de l'Executiva Federal del PSOE celebrada el passat 2 de setembre
Reunió de l'Executiva Federal del PSOE celebrada el passat 2 de setembre / Europa Press

El PSOE reuneix este dissabte el seu Comité Federal presidit pel secretari general Pedro Sánchez. Una reunió que se celebra enmig de la tensió que viu el partit després del rebuig d'algunes federacions socialistes al pacte subscrit amb ERC per a atorgar un finançament singular a Catalunya.

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i el líder del PSOE a Aragó, Javier Lambán, dos dels socialistes crítics amb Sánchez, tenen previst assistir al Comité Federal. També hi seran presents la secretària general del PSPV, Diana Morant, o el líder del PSOE de la Comunitat de Madrid, Juan Lobato, i el de Castella i Lleó, Luis Tudanca, que aprofitaran les intervencions en el Comité Federal per a plantejar les seues propostes de finançament autonòmic.

L'objectiu del Comité Federal és convocar oficialment el Congrés Federal —òrgan màxim de decisió del partit— que el PSOE celebrarà entre el 29 de novembre i l'1 de desembre a Sevilla, un any abans del que toca pels estatus de la formació. De fet, en l'orde del dia només figura este assumpte i l'anàlisi política que Sánchez té previst fer a l'inici de la reunió per a abordar diferents temes d'actualitat.

Diferents veus socialistes han assenyalat que este Comité Federal és una bona ocasió per a abordar les diferències que hi ha hagut en algunes federacions socialistes en relació amb el pacte amb ERC. En este context, el president del govern espanyol va anunciar el dimecres que impulsarà un nou sistema de finançament autonòmic "més just", que reduïsca les diferències territorials i en el qual totes les comunitats rebran més recursos.

La renovació de lideratges territorials

Un altre assumpte que planeja en el PSOE és la possible renovació de lideratges territorials, ja que després del Congrés Federal de novembre seran convocats els congressos autonòmics i provincials en un termini màxim de noranta dies, segons marquen els estatuts del partit. També en el PSPV on no s’esperen canvis orgànics amb l’elecció de Morant molt recent. La secretària general dels socialistes valencians ja ha avançat que se centraran a renovar la ponència política.

En el cas d'Aragó, el relleu és segur, ja que Lambán no optarà a la reelecció, i tampoc ho farà l'actual secretària general del PSOE a La Rioja, Concha Andreu. Fonts de l'executiva del PSOE han assenyalat que altres autonomies on és probable que hi haja canvis de líders són la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó i Andalusia, encara que tot dependrà de si sorgeixen candidats alternatius i del que decidisca en última instància la militància.

Per part seua, Sánchez ha anunciat que es presentarà a la reelecció com a secretari general del PSOE en el Congrés de Sevilla, i dilluns passat va obtindre ja el suport de l'Executiva Federal del partit per a seguir al capdavant.

El PP reclama una injecció de 18.000 milions a les autonomies

En este context, el president del Partit Popular Alberto Núñez Feijóo, va convocar este divendres els presidents autonòmics, entre ells el president valencià, Carlos Mazón, en una cimera a Madrid per a consensuar els principis del seu model alternatiu de finançament autonòmic i, sobretot, construir un front compacte i sense fissures contra l'anomenat finançament singular de Catalunya.

Segons va explicar Feijóo en la seua compareixença, tots els assistents al conclave van signar un document que arreplega els compromisos de tots els barons populars, en què destaca la voluntat de "contribuir activament per a aconseguir un nou model de finançament multilateral, amb més recursos i que, des del règim comú, s'atenga les particularitats de cada territori, amb especial atenció a la sanitat". Una multilateralitat que suposa rebutjar de ple la bilateralitat per la qual apostava Pedro Sánchez que ja ha anunciat que convocarà els presidents autonòmics individualment a La Moncloa per a abordar el finançament.

La declaració dels populars també arreplega l'exigència d'una "injecció econòmica immediata" per a les comunitats autònomes que ha d'eixir dels fons europeus Next Generation pendents encara d'executar i que xifren en 18.000 milions d'euros. I la creació d'un fons transitori que compense els desequilibris fins que s'aprove el nou sistema "per a reduir l'infrafinançament que pateixen algunes comunitats autònomes", una reivindicació del valencià Carlos Mazón i que ha considerat "fonamental, necessària i urgent" per a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats