El PSOE i Sumar modificaran la 'llei mordassa'

Díaz n'havia anunciat la derogació, però, hores després, Sumar ha matisat que el canvi es limita a la reforma d'un article perquè deixe de ser infracció la presa o difusió d'imatges en manifestacions

Yolanda Díaz, en una roda de premsa del Consell de Ministres (arxiu)
Yolanda Díaz, en una roda de premsa del Consell de Ministres, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El PSOE i Sumar han arribat a un acord per a modificar la denominada llei mordassa "exclusivament" en allò que té a veure amb la llibertat d'expressió. Així ho han anunciat la vicepresidenta del govern, María Jesús Montero, i la portaveu de l'executiu, Pilar Alegría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. També han avançat que hi ha altres matèries de la norma que estan debatent amb altres grups i que estaran fora del decret llei.

L'anunci arriba després que la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, haja assegurat que es derogaria la llei mordassa. Díaz ha explicat que la derogació d'eixa polèmica norma, que afectarà els delictes vinculats a les injúries i llibertats públiques, és una de les mesures incloses en el paquet d'iniciatives de regeneració democràtica que el president del govern, Pedro Sánchez, té previst anunciar este dimecres.

La dirigent de Sumar ha afegit que també s'ha pactat amb la part socialista de l'executiu una llei "que impedirà que els que practicant pseudoperiodisme vulneren els codis deontològics de la professió accedisquen a subvencions i finançament públic".

El portaveu adjunt de Sumar, Enrique Santiago, ha aclarit posteriorment al Congrés que el canvi es limita a la reforma de l'article 36. Així, este punt especificaria que "no constituirà infracció la mera presa d'imatges en llocs de trànsit públic i manifestacions, o la seua mera difusió" i que "la situació de perill o risc cert generat haurà de ser constatable i reflectir-se motivadament en l'acta o la denúncia, i amb el major detall que siga possible".

També et pot interessar

stats