PSOE i Sumar pacten aplicar un IVA del 21% als apartaments turístics
L'executiu espanyol ajorna la votació d'un nou paquet fiscal per falta d'acord amb ERC, Bildu, Podem i BNG, que reclamen un impost energètic
El PSOE i Sumar han tancat este dilluns un acord per a una reforma fiscal que inclou, entre altres, aplicar un IVA del 21% als apartaments turístics. També contemplen elevar la fiscalitat de l'estalvi per a rendes de més de 300.000 euros, que passaria del 28% al 30% (en lloc del 29% inicial previst pels socialistes).
Així mateix, es planteja suprimir el règim fiscal especial de les Socimis (societats anònimes cotitzades d'inversió en el mercat immobiliari), desplegar l'Estatut de l'Artista o millorar la fiscalitat de les cooperatives.
Destaca també l'aplicació d'un impost a la banca, a les assegurances sanitàries, els béns de luxe (com els iots) o als vapejadors, entre d'altres. Són reivindicacions de Sumar, que s'han aconseguit a canvi de renunciar a un impost energètic. Alhora, el PSOE havia pactat amb PNB i Junts que s'evitaria aplicar este impost a les companyies energètiques.
Esta decisió no ha agradat a ERC, Bildu, Podem i BNG, que reclamen esta taxa i han amenaçat de tombar el paquet fiscal si no s'hi inclou.
Votació posposada mentre segueixen les negociacions
De moment, el debat i votació d'este paquet legislatiu, que havia de tindre lloc este dilluns, s'ha ajornat per la falta d'acord. El PSOE ja havia introduït esmenes parcials a la llei, que estableix un tipus mínim sobre les multinacionals.
No obstant això, mancant prou suports per a tirar-ho avant, el president socialista de la Comissió d'Hisenda ha desconvocat la sessió amb l'argument tècnic de donar temps per a analitzar els nous vetos introduïts pel govern a algunes esmenes.
En la pràctica, això dona al PSOE alguns dies de marge, fins dijous que ve, per a continuar negociant amb ERC, Bildu, BNG i Podem el seu suport, ja que els seus vots són imprescindibles. De moment, ERC ha reiterat que no donarà suport a unes mesures que entén que beneficien a banca i energètiques, i ha instat l'executiu espanyol a "tornar a negociar" per a trobar "un punt d'equilibri".
En eixe mateix sentit, Podem ha titllat de "vergonyós" que es vulga renunciar a l'impost a les grans energètiques, quan es necessiten recursos per a reforçar el públic, especialment després de la DANA.
Vox, per part seua, ha denunciat "l'ús partidista de les institucions pel govern" en desconvocar una comissió per falta de suports.
La comissió tornarà a reunir-se dijous per a debatre les esmenes, per la qual cosa el dictamen ja no es votarà en el ple d'esta setmana, com estava previst, sinó en el de la que ve, la qual cosa suposa forçar al màxim el termini, perquè estes normes tributàries estiguen en vigor abans de l'1 de gener del 2025.