El PSOE i Sumar presenten un pacte de 230 mesures per a "viure millor i guanyar temps a la vida"

L'acord contempla compensar via pressupostos l'infrafinançament específic de la Comunitat Valenciana mentre no canvie el model fiscal

Els líders del PSOE i Sumar, en la signatura pública de l'acord
Els líders del PSOE i Sumar, en la signatura pública de l'acord / Emilio Naranjo (Efe)

Reduir a 37,5 hores la jornada laboral, impulsar la llei d'habitatge per a ampliar el parc públic i el preu del lloguer, reducció de vols en rutes on hi haja trajecte en tren de menys de dos hores i mitja o abordar, per fi, la reforma del model de finançament. Són algunes de les més destacades entre les 230 mesures del pacte de govern del PSOE i Sumar. Un acord per a "viure millor i guanyar temps a la vida", així com per a "estabilitat, convivència i progrés", que líders de les formacions, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz han rubricat en una intervenció conjunta a Madrid.

"Espanya ha decidit que hi haja un govern de coalició progressista. Posem-ho en marxa (...) Les oportunitats són enormes i malgrat els riscos, Espanya no detindrà el seu projecte modernitzador", ha anticipat el president del govern en funcions. "Arribar a acords és molt difícil, però ens mou la defensa d'Espanya i la seua gent. Sempre trobarem la manera de continuar avançant", ha explicat la vicepresidenta i ministra de Treball en funcions, que considera que "Espanya no va votar només per a parar a la dreta i l'extrema dreta, sinó per a confirmar l'aposta per les polítiques públiques, guanyar més drets, ser més feliços i més lliures".

Compensar amb els pressupostos l'infrafinançament

Entre les fites de l'acord, juntament amb la rebaixa del temps de treball, estancada legalment des de fa quatre dècades, destaca l'anunci d'una reforma fiscal per a sostindre les millores socials del programa conjunt. Yolanda Díaz ha advertit que es mantindran els impostos als beneficis extraordinaris de la banca i les elèctriques i ha avançat que les grans empreses pagaran l'impost de societats al 35% sobre el resultat comptable "els beneficis reals, que perceben i no els que ens diuen que perceben", en lloc de la mitjana actual del 3,8% de les multinacionals, "després de l'enginyeria fiscal". Ha comparat aquesta tributació amb el 17,5% de pimes i autònoms, i que anticipa que permetrà recaptar 10.000 milions més per a l'Estat.

La reforma del model de finançament ha sigut mencionada en dues ocasions, en una de les quals Díaz ha assenyalat la Comunitat Valenciana com la pitjor finançada. El punt nou de l'acord, de fet, inclou l'impuls d'un nou model "basat en els principis d'equitat, solidaritat, autonomia financera, corresponsabilitat fiscal, suficiència financera i lleialtat institucional per a garantir la igualtat d'accés de la ciutadania als serveis públics que corregisca l'infrafinançament de determinades comunitats autònomes". I assegura que, mentrestant, es garantirà "a la Generalitat Valenciana i la resta d'autonomies infrafinançades els serveis públics al mateix nivell que a la resta de l'Estatal". "Anem a veure si som capaços de garantir un nou model de finançament", ha expressat Pedro Sánchez en un moment de la seua intervenció.

Document
Acord de govern de coalició PSOE-Sumar
Consulta'l

"Estem amb més ganes que quan començàrem la coalició de govern", ha assegurat Pedro Sánchez, que ha defés que el programa acordat serà a benefici del conjunt de la ciutadania, "inclosos aquells que votaren altres opcions", per tal de garantir "una vida plena i un país millor". El líder del PSOE ha resumit el pacte en set objectius; assolir la plena ocupació, aconseguir les "quotes més altes de l'estat del benestar amb serveis punters", garantir el dret constitucional a l'habitatge, impulsar la transició ecològica, garantir la igualtat ciutadana amb independència del lloc de residència, avançar en democràcia i augmentar el pes internacional d'Espanya.

En l'aterratge d'aquestes fites, el cap de l'executiu en funcions ha mencionat mesures com una reforma legal que fixe un termini màxim de 30 dies per a rebre una prestació, siga de desocupació o dependència, així com una nova fórmula d'atenció administrativa en horari flexible i sense cita prèvia.

El dret de l'habitatge, nucli central de la legislatura

Sánchez ha situat "el dret constitucional a l'habitatge" en el nucli central dels objectius de legislatura. Considera que és un dels problemes "més importants, si no el que més" d'Espanya (segons ell, l'origen del 70% de les desigualtats) i s'ha compromés a anar "més enllà", amb el suport de la llei d'habitatge, perquè siga "un dret i no el problema". Díaz ha assegurat que l'acord està pensat per a "donar més tranquil·litat a les famílies i no als fons d'inversió", regulant el lloguer turístic "perquè les ciutats siguen per a viure i no especular" i assegurant un parc d'habitatges públics del 20% de nova construcció i lloguer i "blindant" l'ús social d'aquest.

En matèria política, el líder del PSOE també ha anticipat una llei per a assegurar la paritat al 50% en la representació en els òrgans de decisió política i econòmica, un pacte d'estat per al col·lectiu LGTBI i una llei contra el racisme, "per a erradicar els discursos d'odi que vegem de manera continuada a les xarxes socials". L'entesa ha apuntat Díaz, també posarà fi a la llei mordassa.

Un nou estatut de treball per al segle XXI

Abans, la ministra de Treball en funcions ja havia concretat part del contingut de l'acord, que segons ha explicat és "per a servir la ciutadania, i està dissenyat per a fer millor el nostre temps i la nostra terra". La dirigent de Sumar ha anticipat un nou Estatut del treball per al segle XXI, que reduirà progressivament la jornada laboral, augmentarà el pes dels salaris i corregirà "l'anomalia europea" que segons ella suposa l'actual model de despatxament espanyol. "No es pot viure dignament amb 1.545 euros" ha assegurat la vicepresidenta, que ha advertit que l'acord amb el PSOE també es compromet a posar fi a la "precarietat" dels primers llocs de treball, mitjançant l'Estatut del becari.

En matèria mediambiental, ha subratllat el compromís d'anticipar a 2030 les obligacions de reducció de CO₂. Per a fer-ho, proposa impulsar les renovables, mantindre les bonificacions al transport públic i prohibir els vols curts de menys de dues hores i mitja quan hi haja alternatives en tren. També assegura que es derivaran els beneficis de les elèctriques per a abaratir la factura de la llum, es duplicarà a tres milions els beneficiaris del bo social i es climatitzaran centres escolars i residències.

Pel que fa als serveis públics, ha anticipat un pla de xoc per a reforçar l'atenció primària i la universalització de l'educació pública infantil a la població de dos anys, que ha destacat com un avanç "autènticament revolucionari".

També et pot interessar

stats