El PSPV acusa Catalá d'incomplir el pla d'inundacions de València: "Van avisar les pedanies a la una de la matinada"
L'alcaldessa assegura que el document, vigent des del 2018, no inclou les pedanies com a zones inundables
La DANA s'ha cobrat la vida de dèsset veïns i veïnes de les pedanies de València. La capital és el tercer municipi amb més víctimes mortals per la riuada. I el Grup Municipal Socialista creu que s'haurien salvat algunes vides si s'haguera aplicat el Pla d'Actuacions Municipal per Risc d'Inundacions. Un document, aprovat el 2018, que atribueix la responsabilitat a alcaldia, des del moment en què hi ha una alerta meteorològica, amb independència del que faça el Centre de Coordinació d'Emergències de Protecció Civil (Cecopi) i el Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal).
El PSPV assegura no saber, a hores d'ara, si el pla es va aplicar o no, però tots els indicis els apunten que pràcticament es va ignorar. Per exemple, en la fase de preemergència (aplicable des de l'alerta roja d'Aemet a primera hora del matí del 29 d'octubre) ja s'havia d'alertar les zones en situació de risc. Tanmateix, "en els grups d'informació a les pedanies, l'avís perquè pujaren a segones plantes es va fer a la una de la matinada, molt després que hi haguera víctimes". O també quan, malgrat l'obligació d'evitar actes públics, l'alcaldessa de la pedania de Castellar convidava, a les 20:00 hores el veïnat, en un missatge de WhatsApp, a un concert l'endemà.
El portaveu socialista, Borja Sanjuan, ha assegurat este dimarts que malgrat les indicacions del pla "en cap moment cap vehicle de la Policia Local va passar per les pedanies amb megafonia advertint de la situació", com tampoc va impedir accessos ni va efectuar desallotjaments. "Res d'això es va fer", ha dit. A la vista dels resultats, adverteix que tampoc el gabinet de comunicació va complir l'obligació d'emprar els mitjans locals i els propis, com els grups de WhatsApp, com a canal d'advertència pública. "La responsabilitat d'informar la població era també de l'Ajuntament i de l'alcaldessa, María José Catalá", ha afirmat el regidor apel·lant al document.
La responsable té noms i cognoms, María José Catalá, que és la directora del pla municipal per risc d'inundacions
Sanjuan ha subratllat les obligacions en les diferents fases del pla, que inclouen ja des del principi monitorar canals i de recaptar informació tècnica per mitjans propis, i que en estadis posteriors inclou l'evacuació i el reallotjament de la població en risc.
De tots estos presumptes incompliments responsabilitza directament l'alcaldessa, perquè així ho destaca de manera "clara i definida" el pla, que la situa com a "directora" d'este. "Negre sobre blanc el pla diu que cal fer seguiment dels cabals, avisar i allunyar la població, ja en fase de preemergència, i la responsable té noms i cognoms, María José Catalá, que és la directora del pla del risc d'inundacions", ha manifestat.
Catalá ha intentat amagar-se darrere de les responsabilitats de la Generalitat. Hem sigut molt respectuosos amb els temps, però ja ha passat un mes
"Catalá ha intentat desviar les responsabilitats pròpies amagant-se darrere de les de la Generalitat. Hem sigut molt respectuosos amb els temps i molt prudents. Que el pla d'actuació municipal existia i que es va incomplir no és una cosa que sapiem d'ahir de vesprada. Hem deixat passar el temps suficient perquè res distorsionara l'atenció de l'emergència, però ja ha passat un mes", ha explicat Sanjuan, i el PSPV ha decidit destapar la caixa dels trons.
L'Ajuntament diu que el pla no contempla les pedanies com a inundables
Per la seua banda, l'Ajuntament de València ha llevat ferro a les obligacions derivades del pla respecte de les zones afectades, perquè assegura que este no inclou les tres pedanies afectades com a zona d'afectació per inundacions de la conca del barranc de Poio. Ho ha destacat la regidora de Recursos Humans, Julia Climent (PP), que assegura que "l'alcaldessa va estar on havia d'estar", en el Cecopal, des d'on "es van prendre decisions des de primera hora del matí". I ha recordat que la va acompanyar l'oposició, començant pel mateix Sanjuan (PSPV) i la portaveu de Compromís, Papi Robles.
Minuts després, la mateixa alcaldessa, ha acusat el grup municipal socialista d'un intent "d'embolicar" i "generar cortines de fum" que "no cola i no toca", quan Sanjuán va participar en el grup d'emergències i formava part del govern que va elaborar el pla d'inundacions, durant l'etapa de la coalició de Compromís i el PSPV al consistori. "Ho van redactar ells, sap que les tres pedanies afectades no figuren en risc d'inundació, no hauria d'explicar-li això al senyor Sanjuan", ha manifestat.
El pla d'inundacions el van redactar ells. Saben que no inclou les pedanies com a inundables. Este intent d'embullar no cola i no toca
"Ell va assistir en persona als dos Cecopal de les 13 h i les 14 h d'eixe dia. Sap perfectament què activàrem, allò que ens van assessorar els tècnics. Que el pluviòmetre marcava el que marcava, perquè no va ploure. I sap, a més, ell que era part del govern de (Joan) Ribó, que les tres pedanies afectades no estaven en risc d'inundacions. Sap, a més, que no som municipi riberenc del barranc de Poio, que l'aigua ens va entrar per Paiporta".
Sanjuan ha desmentit estes declaracions abans que es produïren. Segons ha explicat, el pla municipal remet al Pla d'Acció Territorial de Caràcter Sectorial sobre Prevenció del Risc d'Inundació en la Comunitat Valenciana (Patricova) del 2013, en els annexos del qual sí que s'inclouen les pedanies afectades de València com a zones amb risc alt i mitjà d'inundació. Adverteix el regidor del PSPV que el mateix Patricova no inclou com a inundables alguns dels municipis en la zona 0 de DANA, "la qual cosa no eximeix de responsabilitat" per la catàstrofe. I assenyala, en tot cas, que el pla municipal d'inundacions "està fet perquè es puga actuar i monitorar la situació des de la preemergència".
Responsabilitats penals
"Una cosa és que tingues zones on has de prestar més atenció per risc d'inundació, i una altra que no sigues capaç d'adonar-te que el teu municipi s'està inundant fins que l'aigua li arriba al coll als veïns", ha manifestat.
Per això, el Grup Municipal Socialista reclama que les explicacions es donen sense esperar a la comissió d'investigació municipal, programada des del 7 de gener. En qualsevol cas, no descarta exigir responsabilitats penals si se'n deriven de les conclusions de la comissió. "És que han mort dèsset persones i hi havia un pla d'inundacions que no es va aplicar", ha insistit.
El PP vol una comissió d'investigació de tècnics, centrada en la reconstrucció
El PP vol, però, una comissió centrada en la recuperació, amb compareixents tècnics, que aporten idees, coneixements, rigor i solucions, i no centrada en els polítics, segons ha anticipat Climent.
Sanjuan ha denunciat maniobres per a limitar els compareixents i imposar una fórmula diferent dels interrogatoris que es van aplicar en el cas Taula. El PSPV ha demanat més de cent informes i la compareixença de seixanta càrrecs, entre els quals hi ha gestors municipals i de la Generalitat: "Esperem que no se'n vete cap", ha advertit Sanjuan, que ha previngut el govern municipal sobre la "temptació" de traslladar responsabilitats als tècnics. "Estos no tenen res a veure amb la presa de decisions, que és una cosa política amb responsabilitats polítiques. Són els regidors els que hauran de donar-les sobre què han fet i què no".