El PSPV acusa a Mazón de tindre "un pla ocult" i li demana no cedir al xantatge racista de Vox

Compromís retreu al cap del Consell que haja renunciat a blindar per llei un finançament just

Els síndics del PSPV i Compromís, José Muñoz i Joan Baldoví, en les intervencions durant el debat de política general / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de setembre 2024 - 16:14 Actualitzat: 18 de setembre 2024 - 22:30

En la primera intervenció de l’oposició en el debat de política general, el síndic del PSPV a les Corts, José Muñoz, ha demanat explicacions al president de la Generalitat, Carlos Mazón, per no fer referència durant la seua intervenció —de vora tres hores— al trencament de Vox amb el govern valencià. “Tenia l’obligació de vindre i donar explicacions del trencament del seu govern (...) Què passarà en un govern en minoria?”, li ha preguntat. 

Muñoz s’ha dirigit al cap del Consell com un president “fracassat” i ha assegurat que el seu serà el govern més curt de la Comunitat Valenciana, “malgrat haver sacrificat els valors de la democràcia només per a rebre el suport de l’extrema dreta”, ha dit. “De la Comunitat Valenciana de l’Aquarius, hem passat a una Comunitat Valenciana que depén d’un feixista i un racista per a aprovar els pressupostos”.

Muñoz ha acusat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, d'amagar "un pla ocult" que consisteix a treballar per a "la minoria privilegiada", i li ha demanat no caure en el "xantatge racista" del líder de Vox, Santiago Abascal, per a aprovar els pressupostos.

En la seua intervenció en el debat sobre l'estat de la Comunitat Valenciana, el primer de Mazón com a president, el portaveu socialista ha dit que la Comunitat Valenciana necessita una reforma del finançament basat en la singularitat i ha tornat a demanar al cap del Consell que no siga "un delegat de Génova". La Comunitat Valenciana necessita reformes i una veu que es faça sentir perquè estan en joc el benestar dels valencians i l'autogovern, segons Muñoz, que s'ha dirigit a Mazón perquè "no jugue a ser Zaplana ni a ser Camps, ni es despiste, perquè la farsa que interpreta no torne a acabar en tragèdia".

El síndic del PSPV ha retret al cap del Consell que tots els seus esforços han sigut per a aprovar les cinc lleis “de la vergonya”. Les ha descrites com la que “dignifica el franquisme”, la que “arracona el valencià”, la que “acaba amb la transparència”, la que elimina mecanismes contra la corrupció” i la que “deteriora la radiotelevisió pública valenciana”. 

Així, Muñoz ha avançat que tornarà a traure les lleis per a revertir “la infàmia” a la qual està “sotmetent” la Comunitat Valenciana. “Li donem l’oportunitat per a descobrir si va ser la pressió de l’extrema dreta o el problema sempre va ser vosté”, ha preguntat a Mazón.

Al llarg de la seua intervenció, Muñoz ha qüestionat també altres de les intencions mencionades per Mazón a l'inici del debat. Així, pel que fa a la vivenda, el síndic socialista ha recordat al president del Consell que 1.280 joves s'han quedat sense ajudes a l'habitatge o que les ajudes al lloguer han eixit tard i amb retalls en comparació amb les que va fer el Botànic. "Senyor Mazón, vosté vol fer de la vivenda un negoci i no un dret", ha dit Muñoz. El síndic considera que el que pretén el Consell és que esta siga la legislatura "de l'especulació en vivenda".

Muñoz també ha parlat de la política sanitària del Consell i s'ha preguntat per què es prorroguen concessions privades com ara la de l'àrea de salut d'Elx-Crevillent. En matèria d'igualtat i violència de gènere, el responsable socialista ha qüestionat les paraules del president del Consell i li ha recordat que tot i que les denúncies han baixat, les morts han pujat.

Entre les propostes, el síndic ha demanat a Mazón que aplique la llei estatal de vivenda per a regular els preus del lloguer en zones tensionades, així com que la nova vivenda es destine a lloguer assequible. En matèria d'igualtat, reclama la renovació del pacte valencià contra la violència de gènere. En matèria de serveis socials, ha reclamat que pose en marxa "tots els mecanismes" per a reduir les llistes d'espera. Per a Sanitat, Muñoz ha reclamat que s'active la reversió dels hospitals valencians privatitzats. Igualment, sobre el territori, demana que es paralitze la reforma de la llei de costes per a evitar que la Comunitat Valenciana es transforme "en seu de l'urbanisme depredador". Finalment, sobre finançament, Muñoz ha demanat al cap del Consell que defenga "la quita del deute que arrossega la Comunitat Valenciana". 

En la contrarèplica a Mazón, Muñoz ha tornat a incidir en el fet que és un president “dèbil” i que en el ple que se celebra este dimecres a les Corts està “fugint del debat real”, en referència a l'aprovació dels pressupostos després del trencament del pacte de govern amb Vox. “Acceptarà que menors no vinguen a la Comunitat Valenciana per a aferrar-se a la cadira? O té por al xantatge que li fa l’extrema dreta racista? Diga-ho clarament”, li ha preguntat al cap del Consell. 

Així, el síndic dels socialistes li ha demanat al president del govern valencià que “tinga veu pròpia” i no es deixe emportar per les peticions del president del PP a Espanya. “Vosté va ser el primer que va pactar amb l’extrema dreta i en Génova alguns encara el responsabilitzen que Feijóo no arribara a La Moncloa”, ha sentenciat. 

Baldoví, a Mazón: “Vosté ha dimitit com a president de tots els valencians"

Durant la intervenció de Compromís en el debat de política general, el seu síndic, Joan Baldoví, ha acusat Carlos Mazón de ser un president "sense credibilitat" i de "no ser de fiar". “Diu una cosa des del faristol i quan baixa vota en contra d’allò que havia promés”, ha continuat Baldoví, que ha mencionat les promeses que el cap del Consell va fer als bombers forestals, les infermeres escolars, el professorat o el dret civil valencià, i que considera que “eren mentida”. 

“L’última i més sagnant de totes, la llei de tracte just sobre finançament, fons d’anivellament i deute històric”, ha relatat Baldoví, que ha concretat que “dijous de la setmana passada, quan faltaven cinc minuts per a les 19:00 hores, vosté va dimitir com a president de tots els valencians i es va convertir en el delegat de Feijóo o en subdelegat d’Ayuso. Trie vosté”, ha sentenciat.

"Vosté ha renunciat a blindar per llei un finançament just, i ha fulminat una reivindicació històrica dels valencians: que l'Estat ens pague el que ens deu, un deute històric de més de 40.000 milions d'euros que no hem generat els valencians", l'ha acusat Baldoví.  

El síndic de Compromís ha recriminat al cap del Consell la seua gestió en Educació, amb “menys construcció d’escoles dignes” i una retallada de 341 actuacions i 1.400 milions d’euros. També ha denunciat la baixa contractació de professorat. De fet, ha aprofitat la intervenció per a incidir en la decisió del TSJCV, que precisament este dimecres ha suspés cautelarment els canvis fets per Educació per a definir les plantilles docents. “El TSJ acaba de tombar les seues retallades de professorat”, ha afirmat. 

En la contrarèplica, Mazón ha assegurat a la bancada de l'oposició que respectarà la resolució judicial i complirà els acords de les plantilles de docents. Ha manifestat que, encara que no ha tingut temps de llegir la resolució judicial, el Consell "complirà". "Serà el contrari al que va fer el Botànic, que va tindre més de cinquanta resolucions contra la llibertat educativa i se les van saltar", ha dit.

En la seua intervenció s’ha referit a les "guerres obertes pel PP", en el cas del grau de Medicina de la Universitat d’Alacant i i de l'escola d'Alacant que té un alumne amb mobilitat reduïda i un ascensor avariat, “acusant-la de trencar el seu propi ascensor”.

Pel que fa als serveis socials, Baldoví ha recordat Mazón que el Consell presidit pel PP "ha frenat les polítiques del Pla Convivint, que buscava infraestructures dignes" i ha acusat el govern del PP de privatització. "Li han regalat 112 milions d'euros a les multinacionals de la sanitat privada, l'equivalent a quatre hospitals comarcals", ha afirmat.

Un dels moments més destacats de la intervenció de Baldoví ha sigut la referència a la falta de projecte cultural del govern del Consell, segons ha dit el síndic de Compromís. “M’encantaria parlar del projecte cultural del senyor Rovira, però… quin projecte? Com podem criticar el que no existeix?”, ha incidit el polític, després d’un silenci tens en què la seua bancada ha arrancat a aplaudir. “Ho sent, però, com diria el senyor Mazón, n'hi ha zero, zero”, ha insistit. 

Baldoví ha emprat part dels trenta minuts de la seua intervenció per a posar sobre la taula “tres grans prioritats alternatives”. En primer lloc, una de transició ecològica, per a construir “un model energètic diferent, que no òmpliga les butxaques a Iberdrola, sinó que abaixe el preu de la llum i respecte el paisatge”. Segons ha dit, encara no és tard.

En segon lloc, ha avançat que el seu partit farà una proposició de llei contra la deslocalització industrial "similar a la que ja tenen en territoris com el País Basc i Navarra", perquè tinguen ajudes, però amb la condició de protegir la producció local. Entre les claus perquè esta iniciativa tire avant, ha proposat invertir en formació per als empresaris, cuidar els instituts tecnològics o fomentar les cooperatives, entre altres qüestions. "Hem de recuperar el nostre sistema de finançament propi i convertir l'Institut Valencià de Finances en una banca pública", ha defensat.

Finalment, pel que fa a la vivenda, ha proposat que accedir a un habitatge no coste més d'un terç del sou i ha demanat a Mazón que limite el preu dels habitatges. "Ha de ser una de les portes d'entrada a l'estat del benestar", ha insistit. El síndic de Compromís ha acusat el PP de fer polítiques perquè els promotors "facen més i més negoci, fet que ajuda a unflar la bombolla, quan hauríem de fer el contrari".

Per acabar, Baldoví ha defensat el valencià a les Corts contra les polítiques del Consell. Segons ha dit, "és el món al revés: parlen de llibertat els que volen imposar-nos una única llengua i de bilingüisme, els que només en parlen una”.

També et pot interessar

stats