El PSPV i Compromís critiquen que els pressupostos de la Generalitat beneficien les rendes més altes
Assenyalen que la rebaixa d’impostos implicarà més retallades “que són responsabilitat del Consell”
L'oposició ha criticat aquest dilluns els comptes dels pressupostos de la Generalitat per al 2024, que creixen fins a 29.732 milions, un 4,5% més. Les despeses pel deute en els primers comptes públics del bipartit PP-Vox es disparen un 20%, fins a 7.948 milions d'euros, i la despesa social copa huit de cada deu euros.
“L’única responsabilitat de les retallades, que més prompte que tard arribaran, és el Partit Popular i Vox”, ha acusat Ximo Puig, secretari general del PSPV. “Un govern, en definitiva, reaccionari i ayusista”, ha afirmat.
En la mateixa línia, Compromís han afirmat que les noves mesures econòmiques beneficien les rendes més altes i consideren que la nova partida pressupostària, amb rebaixes importants d’impostos, inclouen retallades que són responsabilitat del Consell. Isaura Navarro, portaveu adjunta del partit, ha assegurat que fan “polítiques per als seus amiguets, com ja hem vist en la seua política fiscal”, ha afirmat.
Enfront, l’argumentari del Partit Popular, que defén la seua posició i ha afirmat dels pressupostos que són “reals”. Juan Francisco Pérez Llorca ha destacat que “s’han acabat les partides fictícies i les falses promeses” i ha descrit el pressupost com a “real”, que “es puga gestionar i executar”. A més, el portaveu adjunt de Vox, Joaquín Alés, ha explicat que “seran uns pressupostos realistes” i ha assegurat que es mantindrà “l’excel·lència dels serveis públics essencials, mantenint tot el rigor i el respecte als ciutadans”.
La patronal i les cambres valoren positivament els comptes
D'altra banda, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha destacat “el realisme i la rigorositat en la dotació de les partides” de l'avantprojecte dels pressupostos, així “com la seua voluntat d'execució”. La Confederació ha remarcat “l'enfortiment dels serveis públics fonamentals”, d'una banda, i “l'alleujament fiscal per a les persones menys afavorides”, d'una altra”, ja que considera que “units contribuiran a sostindre el benestar social, en un context de desacceleració econòmica”.
No obstant això, ha advertit de “la necessitat de mantindre també i, si és cas, reforçar, les partides destinades a fomentar la competitivitat de les empreses”, tenint en compte el “crònic infrafinançament, els menors recursos provinents dels Fons Europeus i, per contra, els majors recursos que absorbirà el servei del deute de la Generalitat”. Per a Navarro, "les preocupants" circumstàncies financeres de la Comunitat Valenciana "obliguen a canviar el model de finançament autonòmic, causant de més del 70% del nostre deute, amb caràcter d'urgència".
Finalment, ha assenyalat que serà necessari analitzar "a fons" les partides de despesa i inversió destinades a cadascun dels sectors per a comprovar "si serà suficient i, sobretot, en els apartats que més el necessiten".
En uns termes semblants, el Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana ha destacat que "el Govern valencià ha fet un esforç per a eliminar la despesa i optimitzar els recursos duent a terme mesures que reactivaran l'economia, com la reducció fiscal, que beneficiara pimes i famílies". Les cambres han valorat positivament "el plantejament realista d'uns pressupostos coherents amb la situació economicofinancera actual de la Comunitat Valenciana".