PSPV i Compromís lamenten el pacte de govern com un retrocés per als valencians

À Punt ha tractat sense èxit obtindre una valoració de la direcció nacional del PP

Joan Baldoví atén a À Punt aquest dimarts
Joan Baldoví, en arxiu / À Punt

PSPV i Compromís han lamentat el pacte a què ha arribat aquest dimarts el PP amb Vox per a formar un govern de coalició a la Comunitat Valenciana, que consideren un “retrocés” per als valencians i les valencianes. La formació d’extrema dreta, que tindrà un paper “decisiu” en l’executiu i la presidència de les Corts, ha garantit que donarà suport a la investidura de Carlos Mazón com a president de la Generalitat. 

En acabar la roda de premsa de Mazón, Baldoví ha afirmat en declaracions a À Punt NTC que el líder del PP comença “amb mal peu” i que ha mentit i faltat a la seua pròpia paraula perquè va dir que volia governar en solitari i ha tardat menys d’una hora en forjar un pacte amb Vox. El candidat de Compromís ha criticat que malgrat afirmar que governarà per a defendre els interessos de tots els valencians, en l’acord programàtic de cinc punts que ha tancat amb la formació d’ultradreta, Mazón “s’ha oblidat del primer punt que és el finançament valencià”. I que, en governar amb un partit que nega la violència de gènere i lgtbifòbica i que pensa que totes les ajudes per a les persones que ho necessiten són “paguetes”, deixa gran part de la societat fora. 

Respecte al fet que el PP ha atorgat la presidència de les Corts a Vox, li fa pensar que tot estava orquestrat des d’aquest dilluns de vesprada, fins i tot l’aparició de Borja Sémper afirmant que la violència de gènere era una línia roja per a pactar i la posterior decisió del partit liderat per Santiago Abascal de nomenar Carlos Flores candidat al Congrés per València. Per això mateix, Baldoví està convençut que en la reunió entre PP i Vox on s’ha realitzat el pacte de govern “s’ha repartit tot el pollastre”, encara que Mazón, en la seua compareixença davant els mitjans, ha evitat concretar en tot moment la distribució del futur Consell. 

El dirigent socialista Miquel Soler comparteix la visió de Baldoví que tot el pacte estava ja orquestrat abans d’aquest dimarts de matí i considera que la reunió de hui ha sigut “un teatre”, igual que la compareixença de Sémper que una vegada passen les eleccions generals acabara assentat en el Congrés dels diputats juntament amb Carlos Flores. “De conselleries és de l’únic que han parlat en la reunió i ho veurem durant els pròxims dies”.

Soler considera també que després d’haver recuperat “l'orgull de ser valencians” durant les dues legislatures de govern del Botànic, aquest dimarts hem tornat a ser notícia “justament pel contrari”, per incomplir el suggeriment de Feijóo que governara la llista més votada —amb el pacte entre PP i Vox a l’Ajuntament d’Elx— i “per votar amb el partit que ha posat un maltractador condemnat de cap de llista al Congrés”. 

Per la seua banda, la delegada del govern espanyol en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha criticat aquest “pacte exprés” i ha lamentat que el PP “torne a situar la Comunitat Valenciana com a exemple de pràctiques vergonyoses”. Segons unes declaracions facilitades per la delegació de govern ha retret que “el talent que exporta el PP valencià siga el de condemnats per violència masclista”.

La ministra d'Hisenda i Funció Pública i sotssecretària general del PSOE, María Jesús Montero, ha acusat el PP de ficar Vox en les institucions, després de signar un "acord de la vergonya" que, al seu entendre demostra que ambdós partits "conformen un mateix tiquet electoral", segons ha assenyalat en declaracions als mitjans. La número dos del PSOE ha demanat saber què opina el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo sobre el pacte i l’ha acusat d'estar amagat sense revelar el seu full de ruta, que, a parer seu, implica arribar a acords "amb la formació d'ultradreta". A més, ha assenyalat que aquest pacte mostra que "és igual votar el PP o Vox", perquè tots dos formen governs que porten al retrocés. 

En l’àmbit estatal, la líder de Sumar i vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, s’ha pronunciat sobre l’acord a través del seu perfil de Twitter, on ha afirmat que aquest és un mal dia per a la democràcia valenciana i del conjunt d’Espanya. Així mateix, ha criticat que el pacte "no servirà perquè la ciutadania visca millor” i que portarà “desorde, soroll, i retallades de drets de la gent, especialment de les dones”. I en un sentit semblant, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha defés que els pactes de govern aconseguits per PP i Vox en diversos municipis i en la Comunitat Valenciana durant els últims dies "posen en perill" els drets de les dones.

À Punt ha tractat sense èxit obtindre una valoració de la direcció nacional del PP.

 

També et pot interessar

stats