Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

PSPV i Compromís reclamen una reunió de la Plataforma pel Finançament abans de la trobada entre Mazón i Sánchez

El PP es reivindica com l'únic partit capaç d'aconseguir un "acord únic" sobre la reforma del model entre els seus dirigents autonòmics

Síndics i portaveus adjunts de PSPV i Compromís, en la Junta de Síndics de les Corts / José Cuéllar (Corts)

Els grups de l'esquerra en les Corts, PSPV i Compromís, han reclamat este dilluns que es reunisca amb urgència la Plataforma pel Finançament, òrgan en què està representada la societat civil valenciana i els partits polítics —tret de Vox, que va quedar-se fora—. Els socialistes defenen que cal "actualitzar" les propostes de l'ens, mentre que la coalició valencianista els urgeix a explicar, juntament amb el PP, els "canvis de postures". Els populars, per la seua banda, no estan convençuts que la trobada seria "productiva" si no es convoquen abans la Conferència de Presidents Autonòmics i el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), mentre que Vox reitera que el sistema de finançament autonòmic és "un fracàs".

El síndic socialista, José Muñoz, ha afirmat que és el moment d'"actualitzar" els documents de la Plataforma pel Finançament per a adequar-los a "la situació política" i "repensar" la proposta de la Comunitat Valenciana, perquè ara s'està "en una altra pantalla": la de poder tindre "una veu forta" en la futura reforma del sistema de finançament. En este sentit, ha assenyalat que la posició del PSPV en este debat és "honesta", a diferència de la del PP, que reclama en les Corts un fons d'anivellament transitori mentre paral·lelament els senadors valencians hi voten en contra, cosa que veu "una estafa general".

En nom de Compromís, Joan Baldoví ha demanat una reunió urgent de la plataforma perquè així, quan Mazón acudisca la reunió amb Pedro Sánchez el pròxim 4 d'octubre, tinga darrere "el consens de tot un poble", i ha defés que el seu partit és el més "coherent" en matèria de finançament. Considera que no fa falta "actualitzar" les reivindicacions ja consensuades de l'ens —reformar el sistema de finançament autonòmic, condonar el deute i la creació d'un fons transitori—, però que la trobada servirà perquè el PSPV explique per què cal renunciar a un fons d'anivellament i el PP per què no accepta que es condone un deute "il·legítim".

La portaveu adjunta del PP Laura Chuliá ha manifestat que tant el seu partit com Compromís es mantenen "coherents" en les peticions de la plataforma i ha considerat que qui té interés a actualitzar els continguts és qui "ha canviat d'opinió" respecte al fons d'anivellament. Amb este dard dirigit als socialistes els ha acusat d'"avantposar els interessos partidistes" a les necessitats dels valencians. "Si hi ha un partit que estiga en la posició de poder reunir tots els seus dirigents autonòmics i poder arribar a un acord únic" sobre finançament, és el PP, ha assegurat la parlamentària popular, que ha destacat que altres partits "no poden fer esta classe de reunions".

Finalment, el síndic de Vox, José María Llanos, ha apuntat que amb el fons d'anivellament el PP pretén "posar un pegat a un model autonòmic fracassat" i que "l'única solució" per a tots els espanyols que paguen els impostos és "necessàriament un nou model de finançament que unifique tots".

Reforma del finançament