El PSPV es prepara per a iniciar el relleu de Ximo Puig

El partit celebra el comité nacional aquest dissabte i, dilluns, la reunió de l’executiva on es designaran els nous càrrecs de síndics i portaveu del grup a les Corts

El cap del Consell, Ximo Puig, durant la roda de premsa
El secretari general del PSPV, Ximo Puig, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Aquest dissabte el PSPV-PSOE celebra el comité nacional, el màxim òrgan de decisió del partit entre congressos, que es reuneix per primera vegada després de les eleccions autonòmiques del 28 de maig, on està previst que s’analitzen els resultats i s’albire el futur pròxim de la formació i del seu actual secretari general, Ximo Puig.

"Cada etapa té la seua dinàmica, i crec que estem en un moment en el qual es necessiten nous vents, nous canvis i nous lideratges", va avançar aquest divendres el mateix Puig en declaracions als mitjans de comunicació des de la seu d'UGT-PV. Una afirmació que ha generat expectació perquè s'entén com la confirmació que Puig farà hui un pas arrere en la cúpula socialista. De fet, l'expresident de la Generalitat va apuntar també que al comité nacional del PSPV d'aquest dissabte "començarà una nova etapa" i ell "no serà mai un obstacle", sinó que ajudarà a trobar "la millor solució possible".

La presència simultània que Ximo Puig manté des de setembre entre València i Madrid —és diputat a les Corts i senador territorial, on a més presidirà la comissió de pressuposts— ha despertat certs recels en sectors del PSPV, que consideren que la situació és "insostenible" per la dificultat de compatibilitzar els dos càrrecs. Paral·lelament i després de quedar fora del repartiment de ministeris en el nou executiu estatal, Puig té sobre la taula, a més, la proposta d'encapçalar l'ambaixada d'Espanya davant l'OCDE, a París.

Així les coses, la cimera d'aquest dissabte, a la que acudirà el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, és el pas previ a la celebració del pròxim congrés del PSPV, previst en principi per a la tardor del 2024. No obstant això, en cas que Puig no seguira al capdavant de la formació, aquesta cita podria convocar-se de manera extraordinària. Per a avançar la data és necessari el suport de la direcció federal del PSOE, representada hui pel número tres de Ferraz.

El secretari general del PSPV-PSOE a la província d'Alacant i de l'agrupació local d'Elx, Alejandro Soler, ha afirmat aquesta mateixa setmana que Puig “ha de posar fi a aquesta situació de dificultat de gestionar l'agenda a Madrid i a València alhora”.

Preguntat a Les notícies del matí sobre el possible relleu de l'expresident valencià, Soler, assegurava que "és important que s'òbriga un nou procés amb nous lideratges per al futur" i avançava, a més, que no tanca la porta a encapçalar la futura secretaria general del PSPV.

A banda de Soler, l'altre nom que sona amb força per a un possible relleu de Puig, és el de la ministra de Ciència, Diana Morant.

Després d’aquesta reunió, se celebrarà un sopar del PSPV de la província d’Alacant a Elx (Baix Vinalopó) amb la presència de Puig, Soler i el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán.

Dilluns, la reunió de l’executiva

Aquest dilluns, a més, tindrà lloc una reunió de l’executiva del partit on està previst que s'escollisca un nou síndic i portaveu del PSPV a les Corts, després que Rebeca Torró i Arcadi España —síndica i portaveu adjunt, respectivament— foren designats secretaris d’Estat en la configuració del nou govern de Pedro Sánchez.

Si no hi ha cap sorpresa d'última hora l'executiva, que estava previst celebrar-se dilluns i es va ser posposar al 18 de desembre, designarà el secretari d'organització del PSPV, José Muñoz, com a nou síndic del Grup Socialista i tot apunta que la nova portaveu adjunta serà vicesecretària d’Igualtat de la formació, Rosa Peris.

També et pot interessar

stats