Directes
Ara en la televisió
PICADES CONTRA EL VIDRE
Ara en la ràdio
AÇÒ NO HO SABIES (reemissió)

El PSPV reclama a Mazón que "frene" Vox si vol acords sobre l'agenda valenciana

La síndica Rebeca Torró, que es reunirà en nom del PSPV amb el president de la Generalitat, demana a Mazón que reconduïsca l'actitud del soci de govern sobre la "convivència", la "violència masclista" o "els atacs a la llengua i a la cultura" com a pas previ als pactes

La síndica del PSPV, Rebeca Torró, en un moment del ple de Consell del 22 de novembre / Roberr Solsona (Europa Press)

El PSPV arreplega el guant del PP, però amb les condicions ja anticipades pel secretari general Ximo Puig, que va exigir al president de la Generalitat recuperar el "respecte" a l'oposició abans de seure a negociar qualsevol acord. Els socialistes aniran a la reunió de dimecres convocada per Carlos Mazón amb disposició a intentar arribar a pactes sobre l'agenda valenciana. Però insistiran el cap del Consell en la necessitat que "frene" la postura del seu soci de govern (Vox) respecte de la "convivència", la violència masclista o "els atacs a la llengua i a la cultura", segons ha confirmat la síndica del PSPV a les Corts, Rebeca Torró.

La portaveu socialista ha assegurat que els pactes són "benvinguts" al PSPV i ha recordat els intents, en temps del Botànic, i l'oferta de Puig en el mateix acte d'investidura de Mazón, anterior a la que l'actual president va traslladar en el ple monogràfic contra l'amnistia, després "d'un atac directe a un govern legítim, com el de Pedro Sánchez", segons li ha retret Torró.

Tal com va anticipar Puig, el PSPV enviarà en els pròxims dies un llistat amb les necessitats valencianes a tots els ministres, una vegada formalitzat el nou govern espanyol. "Fa huit anys que reivindiquem anar tots de la mà. Òbviament, si anem tots junts sempre farem més força" (...) "Veurem si entre tots som capaços de fer alguna cosa. Qui continuarà posant les coses difícils a Mazón no som nosaltres: sempre serà la ultradreta", ha advertit.

Mazón no només ha de condemnar els atacs a les seus del PSPV; com a màxim responsable ha de fer-hi alguna cosa, perquè són els seus socis (Vox)

Sobre l'oferta de pactes en matèria de "competències estatals" del cap del Consell, Torró ha explicat que el PSPV considera que Mazón ha d'anar més enllà i atendre "en primer lloc" els atacs a les seus socialistes. "No sols ha de condemnar-los, com a màxim responsable ha de fer-hi alguna cosa, perquè són els seus socis", ha exigit. I ha retret al president que "no va fer res" en l'últim ple quan la bancada de l'extrema dreta els va cridar "de tot" i des de la mesa de les Corts, que presideix Vox, els van negar la paraula.

També ha exigit al PPCV que "com a mínim" retire el vídeo que va difondre en xarxes socials assenyalant els diputats valencians que van votar a favor de la investidura de Sánchez. "No créiem que arribarien a fer una cosa així. Ens recorda a una altra època", ha lamentat.

El PSPV vol un pacte sobre la "violència masclista"

Al marge dels atacs, Torró ha reclamat que la lluita contra la violència masclista s'incloga en els pactes, per als quals veu necessari que Mazón exigisca als seus socis que la condemnen en lloc d'"eliminar la nomenclatura i ficar-la dins d'un sac de violències".

Ximo Puig, president del grup socialista al Parlament valencià, no assistirà a la reunió. Segons Torró, perquè l'oferta es va traslladar a les Corts i això fa que corresponga als síndics. I sobre la possibilitat de sumar Vox als acords, ha raonat que per a aconseguir-ho, caldria que el partit "canviara" perquè "hi ha línies roges que està creuant".

València