L'oferta de pactes de Mazón queda en no res: Compromís no va i el PSPV els rebutja mentre siga "ostatge" de Vox

Rebeca Torró (PSPV) adverteix el president de la Generalitat que els socialistes no poden "seure amb Vox", durant la reunió amb el cap del Consell per a buscar pactes sobre l'agenda valenciana, una cita a què ha renunciat a assistir Compromís

El president Carlos Mazón durant la reunió amb la síndica del PSPV Rebeca Torró i el diputat socialista Arcadi Espada
El president Carlos Mazón durant la reunió amb la síndica del PSPV Rebeca Torró i el diputat socialista Arcadi Espada / Rober Solsona (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de novembre 2023 - 12:22 Actualitzat: 29 de novembre 2023 - 18:00

L'oferta d'acords sobre l'agenda valenciana que el president de la Generalitat va fer a l'oposició queda, de moment, en no res. Compromís ha rebutjat la cita de Carlos Mazón i el PSPV, que ha enviat la síndica Rebeca Torro i el diputat Arcadi Espada, només ha assistit per a recalcar de viva veu el mateix que el secretari general, Ximo Puig, va comunicar fa una setmana: que "el primer acord ha de ser el del respecte polític" i que en les circumstàncies actuals els socialistes no poden seure amb un Consell que "normalitza" algunes actituds de l'extrema dreta i continua sent "ostatge" de Vox. 

"Hi ha un punt zero que hem d'adoptar: el respecte i la convivència entre partits polítics, i de moment estem a anys llum", ha assenyalat Torró, que ha deixat clar que el partit socialista" no normalitzarà l'extrema dreta". El PSPV exigeixen a Mazón que reconduïsca l'actitud dels socis de Vox, recordant la presència de membres del Consell en les protestes a les seus socialistes, el qüestionament de la legitimitat del govern espanyol o la imputació d'haver fet un colp d'estat o de "ser amics dels terroristes", que s'han fet des de l'extrema dreta.

L'entesa sembla de moment difícil perquè, segons Torró, Mazón els ha recordat que governa amb Vox. "Ells han de decidir el que li hem posat damunt de la taula. A veure què n'opina el president. Li hem traslladat que la cobertura que dona a l'extrema dreta no ajuda perquè puguem asseure'ns i debatre determinats temes. Nosaltres no podem seure amb Vox", ha explicat com a balanç de la reunió.

La síndica socialista acusa el PP de participar en el menyspreu a l'oposició, i ha lamentat que no s'hagen acceptat esmenes dels socialistes sobre l'ampliació del port de València o el fet que el vicepresident de les Corts, el popular Alfredo Castelló, li negara el torn de paraula en l'últim plenari. "Hi ha temes en interés dels valencians en què podríem arribar a acords i en seu parlamentària no accepten ni que exposem les nostres postures", ha criticat.

Assegura que el PSPV continuarà treballant, de moment en paral·lel, per a l'agenda valenciana, i començarà pel llistat de prioritats que Ximo Puig enviarà als nous ministres del govern espanyol. La socialista ha recordat que fruit del pacte de legislatura s'ha inclòs una referència a la necessitat de resoldre l'infrafinançament valencià i s'ha pactat condonar part del deute. "Els que no volen la condonació són Vox, els socis del PP, com seurem amb ells?", ha dit.

Compromís rebutja la cita per la falta de posició comuna al Consell en temes clau

Així les coses, la convocatòria de Mazón a l'oposició acaba, de moment, sense resultats. Compromís es va despenjar de la cita després de denunciar "la imposició" que des del seu punt de vista practica el govern valencià, "l'ús partidista de les Corts", "la censura en institucions culturals valencianes i la presència de membres del Consell en l'assetjament a seus de partits polítics". El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha justificat la no assistència, aquest dimarts, per la "manca d'una posició comuna" en el Consell en assumptes essencials com la condonació del deute autonòmic o el dret civil valencià. Assegura que la formació "sempre està disposada al diàleg" però ha retret al president que "ací no n'hi ha". Entén que Mazón ha convocat l'oposició com a líder del PP i no com a màxima autoritat de la Generalitat perquè segons diu "hi ha coses que no estan acordades [en el govern de la Generalitat], no sabem quina és la posició del Consell en temes clau".

El PP critica que Compromís estiga en una protesta de Bildu i no en la cita del president

El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha qüestionat amb duresa l'absència de Compromís en la ronda de trobades. Ha recordat a la formació valencianista que la mediació dels populars els va permetre un lloc a la mesa de les Corts i els ha retret que "fa dues setmanes estigueren a Bilbao amb Otegi en una manifestació convocada per Bildu", però rebutgen reunir-se amb el president. Defensa que Mazón ha desplegat una política de "mà estesa" i assegura que la mantindrà", siga com siga l'actitud de l'oposició".

"El president vol que parlem dels pressupostos d'Espanya, però no ens diu res dels autonòmics, vol diàleg, però vol canviar els membres del consell rector d'À Punt per a facilitar el control polític de la radiotelevisió pública [...] Quan vegem actituds democràtiques en aquest Parlament hi estarem disposats; quan hi haja una posició comuna en el Consell, també. Tots els diputats, excepte els de Vox, ja ens hem compromés pel finançament, i crec que aquesta casa [les Corts] és la indicada per a arribar a acords", havia manifestat abans el síndic Joan Baldoví.

Vox esperava conéixer amb anterioritat la proposta de pactes de Mazón

També s’hi ha pronunciat la síndica de Vox en les Corts, Ana Vega, que ha assegurat que els haguera agradat conéixer amb anterioritat que Mazón anava a buscar acords amb els grups parlamentaris sobre qüestions estratègiques a la Comunitat Valenciana, atés que són socis de govern. "Hauria de comptar amb nosaltres, perquè no hauríem posat cap pega", ha assenyalat Vega, qui també s'ha mostrat sorpresa que el cap del Consell fera aquesta proposta en el ple sobre l'amnistia, "un problema molt greu per a tot Espanya" que, diu, no caldria mesclar.

A més, la síndica de Vox ha retret als socialistes que hagen traslladat a Mazón que la seua "línia roja" per a asseure's a debatre és "la ultradreta", i ha considerat que no es poden consensuar pactes amb un partit que "està donant un colp d'estat a les institucions des de la mateixa Moncloa".

També et pot interessar

stats