Puig rebutja acabar amb l'impost de patrimoni
El cap del Consell creu que s’haurien d’harmonitzar els impostos “deslocalitzables”, com el de successions
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha rebutjat aquest dimarts acabar amb l'impost de patrimoni, mentre que ha advocat per aconseguir una "certa" harmonització d'impostos deslocalitzables de cara a evitar que hi haja dúmping fiscal.
Així s'ha pronunciat en una entrevista de TVE, recollida per Europa Press, en relació amb l'anunci del president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, de suprimir l'impost de patrimoni i de dur a terme una nova rebaixa en l'IRPF. "Un desarmament fiscal no és la via correcta en un moment de crisi com aquest", ha apuntat.
El president de la Generalitat advoca per una reforma fiscal, però sense perdre de vista la “progressivitat”, és a dir, que “qui més tinga, més pague”. Així ho ha manifestat el cap del Consell, Ximo Puig, al fil de l’anunci del president de la Junta d’Andalusia de suprimir en aquesta comunitat autònoma l’impost de successions.
Tot i reconéixer que cal una reforma fiscal, Puig ha matisat que aquesta ha de respectar sempre la progressivitat, el que implica que aquelles persones amb més patrimoni o més rendes paguen més impostos. Un principi que, segons ha recordat Puig, no sols és un valor que recull la Constitució, sinó que a més permet mantindre l’estat del benestar.
“No estem contra els riscs, sinó a favor del fet que cadascú aporte en funció del que té”, apuntava el president de la Generalitat, que en cap moment s’ha referit a la supressió d’aquest impost a la Comunitat Valenciana.
Aquest tribut, de competència autonòmica, no es paga a comunitats com ara Castella i Lleó i en altres, com el cas d’Andalusia, deixarà d’abonar-se, segons ha anunciat el seu president.
Per a Puig, “el mercadeig fiscal” no és “una bona solució, perquè té conseqüències”. Per aquesta raó ha insistit que no s’ha de fer una “baixada massiva” d’impostos, “com reivindica la dreta”, sinó revisar la fiscalitat perquè així s’enfortirà el sistema del benestar.
Demana "coherència" a García-Page
D’altra banda, i pel que fa al seu homòleg castellanomanxec, Emiliano García-Page, l’ha convidat a ser coherent. Ximo Puig feia aquestes declaracions després que García-Page manifestara la seua discrepància amb l’estratègia del govern espanyol, de criticar el PP.
El cap del Consell apel·lava a la coherència: “Que el que es diga dins, es diga fora”, exposava, i ha negat que hi haja descoordinació interna. “En el PSOE hi ha cohesió”, encara que ha admés la llibertat que hi ha al si del partit perquè els seus integrants manifesten la seua opinió, independentment que coincidisca amb la de la resta de companys.