Puig, sobre el cas Koldo: "A Ábalos l'han enganyat, però la política de vegades no és justa i cal prendre decisions"

L'expresident valencià i fins ara secretari general del PSPV s'ha mostrat convençut que l'executiva federal dels socialistes prendrà les "mesures oportunes" davant la negativa de l'exministre a renunciar a l'acta de diputat

Entrevista a Ximo Puig aquest dilluns en LNM

Tolerància zero davant la corrupció. És el posicionament que ha expressat públicament aquest dilluns l'expresident valencià Ximo Puig (2015-2023), acabat de nomenar nou ambaixador d'Espanya en l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament d'Espanya (OCDE), en ser preguntat pel polèmic cas que situa Koldo García —l'home de màxima confiança de l'exministre valencià José Luis Ábalos— en el centre d'una presumpta xarxa de comissions, tràfic d'influències i blanqueig de diners a través de la venda de mascaretes durant la pandèmia. "No ha d'haver-hi la més mínima tolerància amb la corrupció, és el virus que mata la confiança dels ciutadans en la democràcia", ha assenyalat durant una entrevista en Les notícies del matí.

Des de l'esclat de l'escàndol fa ja cinc dies, la pressió s'ha incrementat al voltant d'Ábalos, actualment diputat pel PSOE en el Congrés, perquè renuncie i abandone l'escó. En aquest context i davant la negativa de qui va ser responsable de Foment i de Transports en el govern espanyol, Puig s'ha mostrat confiat que la comissió executiva federal del PSOE prevista per a aquesta vesprada prendrà les "mesures oportunes" per a apartar el cas del focus mediàtic. Tot i que sense dir-ho de manera explícita, ha marcat el camí d'eixida al seu company de partit, com ja va fer la número dos del PSOE, María Jesús Montero, quan li han preguntat si hauria de dimitir: "Jo sé el que jo faria", ha dit, emulant la resposta de l'actual vicesecretaria d'Organització.

No ha d'haver-hi la més mínima tolerància amb la corrupció, és el virus que mata la confiança en la democràcia

En la causa que esguita directament Koldo García per considerar-lo líder d'una xarxa corrupta per a suposadament enriquir-se amb la venda de mascaretes a les administracions públiques durant la primera onada de la pandèmia no està investigat Ábalos, qui va dir sentir-se "estupefacte" quan es va destapar tot. L'excap del Consell en el Botànic ha sigut clar a l'hora d'exculpat el valencià d'haver participat en l'operació, però ha insistit que, així i tot, hi ha responsabilitats polítiques derivades que s'han d'assumir: "Me'l crec a ell. Crec que l'han enganyat, però la política de vegades no és justa i cal prendre decisions", ha afirmat.

Onada de solidaritat per la tragèdia de Campanar

En la ràdio d'À Punt, Puig també ha volgut exalçar la solidaritat mostrada pels valencians i les valencianes per la tragèdia del virulent incendi ocorregut en dos edificis residencials del barri de Campanar, que s'ha cobrat la vida de deu persones i ha deixat sense casa més de cent famílies. "La societat valenciana és molt solidària, s'ha demostrat en cada emergència que hem tingut", ha apuntat l'exmandatari autonòmic, que ha recordat també els moments més durs de l'emergència sanitària pel coronavirus: "Ningú és una illa, tots ens necessitem i la pandèmia ho va demostrar de forma extraordinària. Si no hi haguera hagut una societat potent i un estat que gestione la convivència, la situació haguera sigut catastròfica", ha opinat. 

La societat valenciana és molt solidària, s'ha demostrat en cada emergència que hem tingut

El socialista ha remarcat que és fonamental continuar apostant per tots aquests valors i que la solidaritat amb els damnificats pel devastador foc ha de ser "sostinguda en el temps", amb ajudes públiques però també amb suport social i afectiu. I ha reflexionat també sobre la importància de tindre un estat del benestar robust que permeta finançar serveis com els destinats a la protecció de la ciutadania i la seguretat, per exemple els bombers i la policia, a través dels impostos i d'una fiscalitat progressiva. En aquest punt ha criticat el discurs de les dretes que advoquen per les rebaixes fiscals, i ha incidit que a Espanya cal una "gran reforma" perquè el sistema actual se sustenta sobre paràmetres antiquats: "No és possible atacar sistemàticament els impostos, això no és una via de solució. És evident que ha d'haver-n'hi per a pagar el funcionament del benestar, i ha de fer-se des de la progressivitat, que qui més té, més ha de pagar", ha defensat. 

Legislatura "vergonyosa" a la Comunitat Valenciana

Preguntat sobre la recentment desmantellada Unitat Valenciana d'Emergències (UVE), projecte del govern que ell mateix va encapçalar i ara soterrat pel Consell successor de Carlos Mazón, Puig ha defensat que naixia amb voluntat de "cohesionar adequadament tots els serveis i avançar en la modernització", i s'ha limitat a dir que no li sembla una "bona idea" deixar en mans de "l'extrema dreta" les competències sobre seguretat, protecció i policia que ara mateix gestiona Vox a través de la Conselleria d'Interior.

No em sembla una bona idea deixar en mans de l'extrema dreta la seguretat, la protecció i la policia

El també exsenador valencià s'ha mostrat contrari al pacte de govern que va tancar el PP amb la formació de Santiago Abascal per a fer fora el Botànic del govern de la Generalitat. Una entesa que, tot i ser "legítima", ha portat una legislatura "vergonyosa". I ha lamentat que la presència de la ultradreta en l'executiu autonòmic implica "un atac permanent i sistemàtic al valencià, a la cultura a través de la censura, la banalització de la violència de gènere, l'ocultació i el negacionisme climàtic". "Tot açò està en joc i no es pot permetre en una societat avançada", ha subratllat.

Sobre l'auditoria externa que el Consell del PP i Vox vol fer del sector públic instrumental i les acusacions d'irregularitats en la contractació, Puig s'ha mostrat tranquil i ha dit que no té cap temor. Així, ha reiterat que el govern del Botànic, amb possibles errades i insuficiències, va fer les coses el millor que va saber.  

Nova etapa a l'OCDE

El polític morellà i nou ambaixador espanyol en l'OCDE es troba ara immers en la presentació del seu llibre Una idea d'esperança, en què repassa tot allò que li va ensenyar la pandèmia i en què contraposa els conceptes de societat enfront d'individualisme. En els micròfons d'À Punt ha avançat algunes de les reflexions que aborda i ha rememorat també el que va costar alçar la hipoteca reputacional de la Comunitat Valenciana per la corrupció anterior dels governs del PP.

Així mateix, s'ha marcat quins seran els reptes que enfrontarà en el nou càrrec que ocuparà, possiblement, ja des d'aquesta mateixa setmana, com a primer ambaixador valencià en l'OCDE des dels anys 60. El socialista ha confirmat que treballarà des de València i que no es traslladarà a París, com es va especular en un principi. I ho encara com "una oportunitat per a aprendre i aportar" en un organisme referent pel que fa a indicadors socioeconòmics i que comporta una aliança entre els països per a millorar la qualitat de vida de la població.

També et pot interessar

stats