Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Puig defensa renovar els pactes autonòmics per a millorar el finançament i caminar cap a la descentralització

El cap del Consell participa en un fòrum amb els presidents autonòmics de Galícia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó

El cap del Consell, Ximo Puig, arriba al Fòrum A Toxa acompanyat dels presidents de Galícia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apostat aquest dijous per renovar els pactes autonòmics per a donar resposta a problemes com l’infrafinançament, la centralització i el “desafiament independentista”.

Puig ha participat en la taula redona "El finançament de les autonomies: atendre la diversitat i a la cohesió", en el marc del Fòrum A Toxa-Vincle Atlàntic, amb els presidents de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo; de la Junta de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.

Durant la intervenció, Puig ha remarcat que cal abordar “amb rigor” el problema del finançament i ha apostat per una harmonització fiscal per tal que hi haja “un mercat únic fiscal” i un “dúmping fiscal”.

“El finançament autonòmic va mes enllà d’una guerra entre territoris, es traca de prestar els millors serveis públics en igualtat de condicions”, ha dit.

Després del debat, en declaracions als mitjans, Puig ha aprofundit que en molts països "hi ha una distribució de les diferents institucions" de l'Estat, com a Alemanya, amb una capitalitat econòmica a Frankfurt i una política a Berlín. Així, ha plantejat que per què en el cas d'Espanya el Tribunal Constitucional no pot estar a Cadis o Ports de l'Estat a València o Andalusia. Aquesta descentralització "faria més cohesionat el país", ha defensat.

Per part seua, Feijóo ha coincidit amb Puig en la necessitat d'abordar el finançament autonòmic amb "rigor" i ha posat el focus que, "si el 40% de la despesa de les comunitats" es deriva del manteniment dels serveis sanitaris, resulta "un disbarat plantejar un sistema de finançament sobre la base de la població". A més, ha assenyalat que les comunitats a les quals més "perjudica" el sistema de repartiment actual són Múrcia i la Comunitat Valenciana, mentre que Galícia, Catalunya i Madrid "estan en la mitjana".

García-Page ha remarcat que s'han de "aplicar criteris amb sensatesa" i tindre en compte el repartiment de la població i el cost que comporta la prestació de serveis en localitats xicotetes en el finançament autonòmic, ja que, en cas contrari, s'abandonaran. De fet, ha constatat la "desigualtat" que comporta aquesta situació i ha assegurat que "continua havent-hi emigració de l'interior cap al llevant".

Així mateix, ha criticat que, malgrat la cessió de competències, "les comunitats continuen gestionant la mateixa part del pastís". De la mateixa manera, ha defensat que la garantia d'un dret per una llei aprovada per les Corts Generals que comporte una despesa per a les autonomies ha de portar aparellada una compensació econòmica del govern central, una posició que ha secundat Feijóo.

Per part seua, Mañueco ha advocat per estudiar les circumstàncies de la població en cada territori, a més del seu volum. Sobre aquest punt, ha demanat "fer un debat reflexiu" en el qual es tinguen en compte aspectes com la taxa d'envelliment, que influeixen en àmbits amb l'atenció sanitària o social. Finalment, ha assegurat que "és moment d'apostar per l'interior d'Espanya".

També et pot interessar