Puig:" L'acte fonamental d'una emergència sempre és la preemergència, perquè és on es prenen decisions"

L'expresident valencià i exlíder del PSPV demana assumir responsabilitats per la DANA: "Ara no pot continuar tot com si res"

L'expresident Ximo Puig, entrevistat en 'Les notícies del matí' este dillunsÀ Punt NTC / À Punt NTC

L'expresident de la Generalitat Ximo Puig (2015-2023) té experiència en gestió de catàstrofes, amb la DANA al Baix Segura i la pandèmia de covid-19 a l'esquena. En una entrevista este dilluns a Les notícies del matí, qui va precedir el popular Carlos Mazón com a cap del Consell ha evitat pronunciar-se sobre si este ha de dimitir o no després de les virulentes riuades que el 29 d'octubre negaren una setantena de municipis de la província de València i s'emportaren almenys 214 vides. No obstant això, sí que creu que s'han d'assumir responsabilitats i, per això, després d'esta devastadora tragèdia calen canvis "profunds" en els instruments de governança. "No em correspon a mi dir l'eixida política, però és evident que no pot continuar tot com si no passara res", ha expressat en els micròfons d'À Punt.

Puig, actualment ambaixador d'Espanya a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), ha aprofitat la intervenció per a repassar com foren els moments que va viure al capdavant del govern valencià quan una enorme DANA va arrasar la comarca del Baix Segura el 2019, que va causar copioses pèrdues econòmiques a la zona i tres víctimes mortals. "Amb els instruments i informació que teníem aleshores, hi vam actuar d'una manera i ara se n'ha actuat d'una altra. Cadascú ha d'assumir la seua responsabilitat", ha insistit.

En este punt, el socialista ha recordat que 48 hores abans que es desencadenara el temporal ja es va posar en marxa el Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) i se celebraren reunions de coordinació amb les autoritats locals que els permeteren avançar-se en la resposta. "L'acte fonamental d'una emergència sempre és la preemergència, perquè és on es prenen decisions. Per exemple, vam tancar col·legis. És cert que no vam poder salvar la desfeta econòmica, i després vam dur a terme la recuperació. Però en qualsevol catàstrofe és fonamental salvar vides humanes i cal prendre decisions", ha afirmat.

Amb la DANA del Baix Segura vam actuar d'una manera i ara s'ha actuat d'altra
No em correspon a mi dir l'eixida política, però és evident que no pot continuar tot com si res

També ha recordat, en el mateix sentit, la "soledat" que va sentir quan l'emergència sanitària pel coronavirus va portar el seu Consell a decretar preventivament la suspensió de les Falles i la Magdalena el 2020. "Va haver-hi moltes crítiques, fins i tot exaltades, per esta decisió, perquè en aquell moment a la Comunitat Valenciana hi havia molt pocs malalts. Però pensàrem que la manera de protegir la població era prendre decisions, que es van demostrar encertades", ha dit.

El paper del govern autonòmic

Puig, que no ha volgut entrar en un "debat partidista", s'ha mostrat disposat a ajudar en la mesura de les seues possibilitats per a tractar de "cohesionar" la societat valenciana en un moment "dramàtic" del qual no eixirem, segons ho veu ell, "des de la confrontació". Per això, l'exmandatari autonòmic ha emfatitzat que la Generalitat s'ha de prendre "molt de debò" la gestió de l'emergència, sobretot ara que el canvi climàtic ha exacerbat la magnitud dels incendis i riuades. "Ha de ser una prioritat política de primera dimensió i no pot ser que no s'entenga així". Ací ha remarcat que, durant el seu mandat, es va crear l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, adscrita a Presidència, i ha considerat que cedir estes competències "a l'extrema dreta", com va passar en el govern de coalició que Mazón va compartir amb Vox fins a l'estiu del 2024, va ser "molt mala idea".

La Unitat Valenciana d'Emergències no era un 'xiringuito'. Podia haver-se canviat, però no entenc que no es fera res

Així, ha reivindicat la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE), un projecte per a constituir un cos autonòmic que va sorgir durant el govern Botànic i que el de Mazón va suprimir poc després d'arribar al Palau de la Generalitat. "Era un projecte ambiciós per a reformular la resposta a les emergències (...). L'UVE pretenia professionalitzar, tecnificar i donar la màxima capacitat als recursos que ja teníem", ha lamentat Puig. De fet, ha criticat que els partits de dretes es referiren a este organisme "de manera molt frívola" anomenant-lo 'xiringuito'. "No. Era una alternativa a la resposta a les emergències més moderna i eficaç. Podia haver-se canviat, però no entenc que no s'hi haja fet res", ha retret l'expresident i exsecretari general del PSPV.

No hi ha debat de competències, sinó de competència

Preguntat sobre el debat que s'ha obert a propòsit del paper del govern d'Espanya en la gestió de la DANA del 2024, Puig ha deixat clar que des de l'autogovern valencià "es poden donar les respostes adequades" i ha defensat un rol actiu de l'executiu autonòmic. "No és un debat de competències, sinó de competència. S'ha d'actuar amb competència" ha reiterat. I ha defensat que hi ha decisions que és "més raonable" prendre des del lloc on ocorre l'emergència, perquè la proximitat ajuda a gestionar este tipus de situacions. "És més lògic que una alerta a la població s'envie des del centre d'Emergències ací que des de Madrid. Una altra cosa és que es demanen tots els recursos possibles al govern de l'Estat", ha argumentat.

Finalment, l'exsenador i excap del Consell ha recalcat que l'arquitectura institucional dona al president de la Generalitat una "gran capacitat per a coordinar tot el dispositiu". Per això, ha insistit que la seua presència en les reunions del Cecopi "és fonamental", encara que no tinga per què ser permanent, perquè és qui té l'autoritat i la responsabilitat de coordinar totes les respostes davant d'una emergència.

També et pot interessar

stats