Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Puig demana finançament per covid i pactar mesures sobre les festes de la nit de Cap d'Any

El cap del Consell aposta per accelerar la vacunació al màxim de manera massiva com a element fonamental de lluita contra la covid-19

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la conferència de presidents / Twitter: @generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat al govern espanyol en la conferència de presidents d'aquest dimecres suport per a poder finançar la resposta a la pandèmia i ha proposat pactar accions conjuntes davant les festes de la nit de Cap d'Any.

Puig ha reivindicat en la trobada que no es poden prendre les mateixes mesures que les de la primera onada, perquè la situació de la pandèmia és diferent en tant que ara es disposa de vacunes i de coneixements per a afrontar-la, per la qual cosa "cal prendre mesures pròpies del 2022".

Així, el cap del Consell es decanta per accelerar la vacunació al màxim de manera massiva com a element fonamental de lluita contra la pandèmia i "amb totes les dosis que calga", i per augmentar i facilitar l'accés de la ciutadania als test d'antígens.

A més, ha advocat per mesures "no invasives" per a la contenció sanitària, així com per la "màxima complicitat social possible" amb una societat que "ha sigut responsable i ha de continuar sent-ho", ja que cal reivindicar que "l'esforç de la ciutadania sí que ha tingut resultats i que les vacunes hi funcionen". Un exemple seria la implantació del certificat covid a tot Espanya per a "aconseguir espais més segurs, ser capaços de mantindre una certa activitat social i econòmica i, al mateix temps, ajudar a motivar els reticents a vacuanar-se", una proposta que el president ha posat hui damunt la taula.

"La via valenciana és vacunació, protecció i corresponsabilitat"

Puig també ha proposat facilitar l'accés als tests d'antígens per a descongestionar l'atenció primària i, a més, aconseguir que siguen més assequibles perquè tothom se'ls puga permetre. La segona part d'aquesta proposta és aconseguir que els resultats d'aquestes proves tinguen projecció en el sistema sanitari, cosa que encara caldria estudiar com fer-la possible.

Limitació de festes de Cap d'Any

Un altra de les propostes que ha dut a la conferència de presidents és la limitació de les festes de Cap d'Any i els esdeveniments massius com a mesura de corresponsabilitat davant d'una situació "complexa" que ens impedeix celebrar el canvi d'any com estavem acostumats.

Per últim, el president ha demanat acordar entre tots els territoris un marc d'actuació comú sobre unes grans recomancions relatives a com acarar Nadal, com ara la limitació de les trobades familiars, o les quarantenes quan es té contacte amb un positiu.

El president ha fet menció també de la importància de protegir la salut mental dels valencians i les valencianes i, d'adoptar "mesures de suport al benestar emocional, social i econòmic de la societat" en forma de reforç dels serveis públics d'ajudes.

"La via valenciana és vacunació, protecció i corresponsabilitat", ha conclòs el president de la Generalitat.

Ampliació del certificat covid

Cal recordar que a la Comunitat Valenciana, el Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) ja ha autoritzat l’ampliació del certificat covid i la seua pròrroga fins al 31 de gener, sol·licitada per la Generalitat aquest dilluns. Així, la nova norma entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). A partir d’aquest moment s’haurà de dur mascareta a cinemes, sales de festes, teatres, gimnasos i centres recreatius per a majors, també a l'exterior de les terrasses i en tots els locals de restauració de qualsevol aforament.

A aquesta mesura se sumarà a les anunciades hui per Pedro Sánchez que consisteixen a reestablir la obligatorietat de l’ús de la mascareta en exteriors i el reforç dels dispositius de vacunació amb personal de les forces armades.

Ayuso rebutja la mascareta en exteriors 

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), ha expressat el seu rebuig a la decisió de Sánchez de tornar a exigir l'ús de mascaretes en exteriors, i ha advocat per "tests, contractes sanitaris i autocura" com a línies estratègiques contra la sisena onada que viu Espanya.

"No compartim les màscares a l'aire lliure si hi ha distància. Ni els rastrejadors militars a hores d'ara. Ni els tancaments sense dades sanitàries. Sí una llei de pandèmies, fons covid, vacunes, tests, contractes sanitaris i autocura", ha escrit en el seu compte de Twitter.

Aragonés considera les mesures insuficients

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, considera "clarament insuficients" les mesures plantejades per Sánchez, per la qual cosa ha demanat "mesures més valentes" per a frenar la nova onada de contagis i estendre a altres comunitats les restriccions que ja ha aprovat Catalunya, tenint en compte, a més, la forta interacció entre territoris en aquestes dates.

Les mesures que el seu govern vol aplicar de nou van en la línia del que estan fent molts altres estats europeus: tornar al toc de queda nocturn, limitar les trobades a 10 persones, tancar l'oci nocturn i reduir al 50% els aforaments en la restauració i al 70% en els comerços, cultura, esdeveniments esportius i gimnasos.

Aragonès també ha demanat al govern que estenga els fons covid per a l'any 2022, per a poder reforçar el sistema sanitari i crear línies d'ajudes econòmiques per als sectors més afectats per les restriccions.

Urkullu demana un acord i Page proposa limitar la mobilitat

El lehendakari, Iñigo Urkullu ha advocat per un acord comú entre totes les autonomies que contribuïsca a reforçar la seguretat jurídica de les mesures i “harmonitzar la resposta a la sisena ona", mentre que el president de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha manifestat que "si la situació es posara difícil", plantejaria "dràstiques decisions a les fronteres amb Espanya i entre comunitats autònomes".

També et pot interessar