Puig sobre Vox: "No es pot compartir govern amb aquells que volen alterar la convivència"
El president de la Generalitat garanteix que l'Advocacia estudia la sentència contra la ZAL, però no confirma si s'hi recorrerà o no
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recalcat, a la pregunta de si li preocupa l'auge de Vox a Espanya comparant-lo amb el de la líder francesa Marine Le Pen, que "la història ens ha ensenyat que enfront del totalitarisme no pot haver-hi una actitud d'indiferència, no es pot ser tolerant amb els intolerants". Per això, ha recalcat que "no es pot compartir govern amb tots aquells que vulguen alterar la convivència i tenen una mirada totalitària".
Puig ha assenyalat que la presència de l'extrema dreta és "una anomalia democràtica a Espanya" perquè en "tots els països europeus, a Alemanya, a França, es té clar que cal estar en la defensa dels interessos generals i dels principis europeus".
En aquest sentit, ha recordat que durant el seu viatge a Alemanya gent vinculada amb la Democràcia Cristiana li va traslladar que no entenien "en absolut" el que estava passant a Espanya perquè allí "no compten per a res" amb ells. Per això, ha recalcat que cal ser "molt rigorosos" davant l'extrema dreta perquè "no és qualsevol cosa".
Puig no confirma si es recorrerà o no la ZAL
El president ha assegurat que l'Advocacia de la Generalitat estudia "adequadament" la sentència que ha anul·lat el pla especial de la zona d'activitats logístiques (ZAL) del port de València i a partir d'ací prendrà les decisions oportunes, per la qual cosa no ha volgut entrar en si hi recorrerà o no.
Puig ha valorat així la decisió del TSJCV, que ha estimat el recurs de l'associació de veïns de la Punta i ha anul·lat la resolució de la Conselleria de Vertebració del Territori de 2018 que disposava aprovar definitivament el pla especial de la ZAL. Els seus socis de govern (Compromís i Podem) ja van demanar aquest cap de setmana que no es recórrega la sentència.
"En funció del que plantege l'Advocacia, s'actuarà sempre d'acord amb la llei i tenint en compte les conseqüències que té una acció que no es fa ex novo per part de la Generalitat, sinó que és de fa molt temps", ha declarat després de la presentació d'un pla d'ajudes per a la rehabilitació d'habitatges.
A partir d'ací, el també líder del PSPV ha defensat que "caldrà traslladar les conseqüències que té aquesta decisió en termes econòmics", per la qual cosa ha demanat cautela i "veure com el planteja exactament la sentència".
La taxa turística "no és una excentricitat"
El cap del Consell ha afirmat que la taxa turística "no és una excentricitat", però ha matisat que una altra cosa és que ara siga oportuna aplicar-la i "no s'aplicarà amb caràcter immediat".
Sobre la inquietud que pot generar en el sector la seua possible aplicació l'any que ve, ha garantit "que no es posarà en aquest temps". A més, ha recordat que el plantejament que defensa és "compartir la responsabilitat" d'aplicació amb els ajuntaments i, per tant, "si un consistori no vol, mai s'implantarà".
En aqueix sentit, ha exposat que hi ha "productes turístics molt diferents" a la Comunitat Valenciana i a alguns els afectaria "molt negativament", com els turoperadors en els quals són més complicats repercutir els preus i per això preveu que aquestes zones "els ajuntaments decidiran no implantar-la". No obstant això, ha apuntat que hi ha altres municipis de caràcter més urbà en "els quals l'aplicació no tindria cap conseqüència per al viatger perquè és un impost molt menor".
El cas Oltra: "No crec en teories conspiratives"
D'altra banda, respecte a la petició d'imputació contra la vicepresidenta, Mónica Oltra, sol·licitada al TSJCV pel magistrat que investiga un presumpte encobriment dels abusos del seu exmarit a una menor tutelada, el cap del Consell ha dit: "Jo no crec en teories de cap conspiració, però sí que veig que hi ha interessos determinats per intentar pervertir la realitat". Puig ha respost així a la pregunta de si creu que existeix "una conspiració" contra Oltra, com ha apuntat la vicepresidenta.