Puigdemont assegura que no té "cap negociació en marxa amb ningú"

L'expresident català fixarà des de Brussel·les el 5 de setembre les condicions de Junts per Catalunya per a la investidura

L'expresident de Catalunya Carles Puigdemont (arxiu)
L'expresident de Catalunya Carles Puigdemont (arxiu) / Europa Press

L'expresident de Catalunya Carles Puigdemont ha negat aquest dijous que estiga mantenint negociacions amb cap partit de cara la investidura d'un president del govern espanyol, ni tampoc que se li haja presentat algun projecte d'amnistia.

En un missatge en el seu compte d'X —abans Twitter—, el mandatari independentista ha precisat que manté "converses" amb algunes formacions, però ha demanat no confondre-les "amb una negociació". "Durant massa temps s'ha volgut emprar el concepte de diàleg com a sinònim de negociació, quan són dos conceptes sensiblement diferents. El diàleg és previ a tota negociació", ha indicat al respecte.

Puigdemont, fugit de la justícia espanyola a Bèlgica pel referèndum il·legal a Catalunya l'1 d'octubre del 2017, ha avançat que dimarts parlarà a Brussel·les sobre el marc que fixa Junts per Catalunya per a obrir negociacions de cara a la investidura en la conferència inaugural d'una jornada interparlamentària. El missatge de l'expresident català arriba el mateix dia en què l'executiva de Junts es reuneix a porta tancada per a abordar l'inici del curs polític, tot i que no es preveu cap declaració als mitjans.

Molts ulls estan posats ara mateix en Junts amb vista a les negociacions per a constituir el pròxim govern d'Espanya, pel paper decisiu que pot adoptar aquest partit per a inclinar la balança a dreta o esquerra. Ni el popular Alberto Núñez Feijóo, el candidat designat pel rei Felip VI per a anar primer a la investidura, ni el socialista Pedro Sánchez —que podria intentar-ho després si el conservador fracassa— tenen ara mateix els suports parlamentaris suficients per a tirar avant la votació. Ni en segona ronda, quan caldria majoria simple. Amb els vots que té assegurats Feijóo, i tenint en compte la negativa ja expressada per Esquerra Republicana, el PNB, Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec, necessitaria com a mínim l'abstenció dels set diputats de Junts.

Després d'anys de crítiques i retrets pel procés independentista, el PP reconeix ara el partit de l'expresident Puigdemont com un interlocutor vàlid en la ronda de negociacions que ha obert Feijóo per a obtindre els quatre vots que li falten per a la investidura, que se celebrarà el pròxim 26 de setembre en el Congrés.

En una reunió aquest dimecres entre Feijóo i Sánchez, l'aspirant popular va dir haver "constatat" com l'actual president del govern en funcions prefereix "acords amb l'independentisme" abans que pactar amb el PP.

També et pot interessar

stats