Puigdemont avisa Sánchez: “De l’incompliment naix la desconfiança”

L’expresident català i el cap de l’executiu espanyol coincideixen al Parlament Europeu, en la primera trobada des que es va pactar la llei d’amnistia

Carles Puigdemont mira al president Sánchez durant la seua intervenció en el parlament europeu, en el que ha sigut el primer encontre entre els dos després del pacte
Carles Puigdemont mira el president Sánchez durant la seua intervenció en el Parlament Europeu, en el que ha sigut el primer encontre entre els dos després del pacte / Ronald Wittek (Efe)

Carles Puigdemont, expresident de Catalunya i eurodiputat, ha advertit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "de l'incompliment naix la desconfiança". Puigdemont s’ha mostrat així de contundent en la intervenció al Parlament Europeu d’aquest dimecres, on també ha aprofitat per a queixar-se per no poder utilitzar el català a l'Eurocambra.

Sánchez i Puigdemont han coincidit a l'hemicicle europeu, en la que era la primera trobada després que PSOE i Junts hagen pactat una llei d'amnistia que beneficiarà els implicats del procés a canvi de la investidura del líder socialista.

"El problema d'Europa mai han sigut les promeses, el problema d'Europa és el compliment d'eixes promeses", ha manifestat el líder de Junts. "Perquè de l'incompliment naix la desconfiança, desconfiança que pot posar en risc fins i tot un projecte tan sòlid com la Unió Europea", ha advertit a continuació.

D’aquesta manera, Puigdemont ha convidat Sánchez a complir els acords pactats entre socialistes i postconvergents, que inclouen l'aprovació de la llei d'amnistia i es refereixen també al reconeixement nacional de Catalunya. Junts també reclama en eixe acord que s'acabe amb el suposat dèficit fiscal de l'Estat amb aquesta comunitat i es traspassen el 100% dels tributs.

D’altra banda i en matèria de llengua, Puigdemont s'ha queixat d'haver d'expressar-se en castellà i no poder fer-ho en català al Parlament Europeu i, per tant, ha lamentat no poder exercir els seus "drets fonamentals" perquè "eixa Europa de les persones que vosté havia de defensar durant la seua presidència no ens inclou si parlem en català”, ha retret.

Puigdemont ha llançat aquests dards després que s'haja alentit el debat per a incloure el català i la resta de llengües cooficials d'Espanya com a idiomes oficials de la Unió Europea, una de les primeres reclamacions que van fer els independentistes catalans per a començar a negociar el seu suport a la investidura de Sánchez.

"La nostra llibertat d'expressió en aquesta cambra val menys que la seua. President Sánchez, les oportunitats cal aprofitar-les quan ocorren. Si es deixen passar de llarg per por o per incapacitat, les conseqüències mai són agradables", ha resolt.

També et pot interessar

stats