Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

El tribunal italià suspén l'entrega de Puigdemont a l'espera de la decisió de la justícia europea

L'expresident català assenyala: “És el moment de dir a Espanya 'prou'. Ja n'hi ha prou de seguir un camí que no li dona cap resultat positiu”

L'expresident català Carles Puigdemont eixint del jutjat / EFE

El Tribunal d'Apel·lació de Sàsser (Sardenya, Itàlia) ha decidit suspendre el procediment d’entrega a Espanya de l'expresident català Carles Puigdemont a l'espera que es pronuncie la justícia europea sobre la immunitat del líder independentista i la qüestió prejudicial, segons ha afirmat el seu advocat a Itàlia, Agostinangelo Marras.

Puigdemont, que no ha fet declaracions a l'eixida, va ser detingut el 23 de setembre a la seua arribada a l'aeroport de l'Alguer per una ordre del Tribunal Suprem i seguidament el van traslladar a la presó d'alta seguretat de Sàsser, encara que el posaren en llibertat l'endemà.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya ha eixit, després de més de dues hores de declaració, del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser (Itàlia), que ha d'estudiar la petició d'entrega que ha enviat el magistrat de la sala segona del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

Durant la seua declaració, Llarena ha emés una provisió per a informar el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser (Itàlia) que les ordes de detenció i lliurament contra els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí continuen vigents, per la qual cosa ha reclamat que siguen detinguts i entregats quan ha sabut per mitjans de comunicació que han viatjat a Sardenya per a acompanyar Puigdemont.

Una delegació de Junts, ERC i la CUP han viatjat fins a Sardenya per a fer costat a l'expresident català, així com també de l'Assemblea Nacional de Catalunya, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència.

En roda de premsa, Carles Puigdemont ha valorat la decisió de la justícia italiana i ha assenyalat que “és el moment de dir a Espanya 'prou'. Ja n'hi ha prou de seguir un camí que no li dona cap resultat positiu”. Així mateix, ha manifestat que es troba “molt content”, però que, amb tot, estava “molt tranquil perquè sabia que això acabaria així”. L’expresident català també ha dit que sent “indignació per tots els que intenten dificultar-me la feina" i que té “tot el dret del món a defensar la gent que ens ha votat amb les mateixes condicions que la resta”. 

Fa quatre anys que vaig iniciar el camí de l’exili. En aquests quatre anys he comparegut davant de tres jurisdiccions diferents. En aquests quatre anys Espanya no ha obtingut cap dels seus objectius polítics”, ha dit. Al respecte, Puigdemont ha afegit: “Hem demostrat que ens podem moure per la Unió Europea. Ara ens hem de preguntar si Espanya encara és membre de la Unió Europea”. 

La defensa de Puigdemont ha insistit aquest dilluns que el Suprem no és "competent" per a emetre l'euroordre per a entregar-lo a Espanya.

"Des del primer dia, al novembre de 2017, plantegem que hi havia un problema de competència i el Suprem ha anat canviant les raons atorgant-se ells mateixos la competència en funció del desenvolupament dels esdeveniments", ha dit l'advocat Gonzalo Boye en roda de premsa al costat de Puigdemont. Boye ha valorat que "una i una altra cosa han de resoldre's amb caràcter previ per a saber si qui emet l'ordre de detenció és competent per a fer-ho".

També et pot interessar