Puigdemont retorna a Waterloo i estava a Barcelona des de dimarts

Jordi Turull reapareix després de passar la nit al sud de França i diu que va sopar amb l'expresident català a la ciutat comtal

Puigdemont, este dijous a Barcelona
Puigdemont, este dijous a Barcelona / Alberto Estévez (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 d'agost 2024 - 10:13 Actualitzat: 09 d'agost 2024 - 10:46

L'expresident de la Generalitat de Catalunya i líder de facto de Junts, Carles Puigdemont, ja no està a Espanya. Ho ha confirmat el seu advocat Gonzalo Boye este divendres, l'endemà que polític, amb una orde de detenció emesa per la justícia espanyola i fugit a Bèlgica des del 2017, reapareguera en un acte davant de centenars de persones previ a la investidura de Salvador Illa com a nou president autonòmic.

Puigdemont, acusat de malversació a Espanya, va fer este dijous una aparició fugaç prop de l'Arc de Triomf de Barcelona i, en acabar un discurs de poc més de cinc minuts, se li va tornar a perdre el rastre. S'iniciava una jornada vertiginosa en què els Mossos d'Esquadra jugaren amb ell al gat i al ratolí, un operatiu que va acabar sense resultat. En declaracions a RAC1 i Catalunya Ràdio, l'advocat de Puigdemont ha afirmat que l'expresident es troba des d'ahir en "un lloc segur, fora de Barcelona, de Catalunya i de l'Estat".

Més tard, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha precisat també en RAC1 que el seu company de partit estava a Barcelona des del dimarts, on va arribar d'incògnit, que tots dos soparen junts aquell dia i que Puigdemont va de camí cap a Waterloo, la ciutat on ha estat exiliat en els últims set anys. Turull, que també estava desaparegut des d'ahir, ha contat que se'n va anar amb l'expresident, ha passat la nit en una població al sud de França i que ja torna cap a Catalunya.

El pla de Puigdemont

Després de 24 hores de confusió i caos absolut, les informacions que l'entorn del dirigent de Junts revela hui amb comptagotes estan ajudant a reconstruir la seqüència de moviments d'este dijous. L'advocat Gonzalo Boye ha afirmat en dos emissores de ràdio catalanes que tot ha eixit com Puigdemont "ho havia planificat" prèviament, ja que "no tenia previst ser detingut": "Ell no venia a entregar-se, venia a lluitar", ha assegurat, en al·lusió a la seua reaparició a la ciutat comtal i fugida posterior a pesar del dispositiu dels Mossos. Segons ha dit Boye, després de burlar el setge policial, Puigdemont va eixir d'Espanya ahir mateix. Minuts després Turull ha concretat que ja estava de camí cap a la casa que té a Waterloo.

Després de tornar a Espanya quasi set anys després d'haver-se escapolit de la justícia per primera vegada, el polític independentista va aconseguir esquivar de nou les forces de seguretat una vegada acabat el breu discurs que va oferir als seus seguidors des del passeig de Lluís Companys de Barcelona, a escassos metres del Parlament de Catalunya. El seu lletrat defensor ha confirmat que té previst dirigir-se de nou als simpatitzants entre hui i demà.

Boye, a més, ha afirmat que Puigdemont "sempre ha estat a la disposició de la justícia", però que "se'l persegueix per uns fets que estan amnistiats per una llei que un jutge no vol aplicar". En este sentit, ha celebrat que l'expresident català estiga "lliure", i s'ha mostrat convençut que se li acabarà aplicant l'amnistia "tard o d'hora".

També et pot interessar

stats