Així queda el calendari polític per a aquest curs: pressupostos, taxa turística i primàries dels partits

Els grups del Botànic esperen donar llum verda a quatre lleis en aquest període de sessions

Imatge d'arxiu de l'Hemicicle de Les Corts valencianes
Imatge d'arxiu de l'Hemicicle de Les Corts valencianes / Rober Solsona / Europa Press

Torna l'activitat parlamentària per al que resta de l'any i la dels partits polítics de cara a les eleccions autonòmiques i municipals del 2023. L'agenda arranca marcada pel debat de política general (DPG), que tindrà lloc els dies 27 i 29 de setembre.

Amb l'horitzó del ple de pressupostos entre el 20 i el 22 de desembre, els grups del Botànic esperen donar llum verda a quatre lleis en aquest període de sessions. Precisament, aquest mes es tanca el termini de presentació d'esmenes de tres d'elles: el divendres 9 per a la de benestar animal; el dia 21, per la llei de canvi climàtic i el 23, el de la taxa turística. L'altra llei és la d'economia circular, per a la qual ja ha acabat el termini de presentació d'esmenes.

Els comptes de 2023 coparan en bona part l'activitat parlamentària del mes de novembre. Del 2 al 4 se celebraran les compareixences en comissió dels consellers, per a anunciar les línies d'actuació dels seus departaments. El 15 i el 18 se celebraran respectivament els debats de totalitat sobre la llei de pressupostos i la d'acompanyament. A més, hi haurà plens ordinaris el 9 i 10 de novembre, i els dies 23 i 24.

Al desembre es continuarà debatent sobre pressupostos. El dia 1 serà el torn de les esmenes a la llei d'acompanyament, que es tracten en comissió, mentre que les jornades del 12, 13 i 14 de desembre es debatran les esmenes als pressupostos. Finalment, el ple d'aprovació dels comptes de 2023 està previst per als dies 20, 21 i 22, tot just abans de les vacances de Nadal.

Crítiques de l'oposició per la data del primer ple ordinari

La falta de ple ordinari en aquest mes (el primer serà del 19 al 20 d'octubre, i el segon, els dies 26 i 27) ha alçat crítiques per part de l'oposició, tot i que en els últims anys s'ha realitzat d'aquesta manera. De fet, les dates d'enguany són les mateixes que les de 2021.

La síndica del PP, María José Catalá, s’ha mostrat "sorpresa" perquè Puig no comparega a les Corts fins al DPG; mentre que la de Vox, Ana Vega, ho ha lligat directament amb la compareixença davant el jutjat de l'exvicepresidenta, Mónica Oltra, el 19 de setembre. 

Amb tot, el mes de setembre portarà diverses cites d'interés: com la compareixença de la consellera d'Interior, Gabriela Bravo, per a informar dels incendis i el succés en el Festival Medusa, que tindrà lloc en comissió el 16 de setembre. També compareixerà la consellera d'Educació, Raquel Tamarit, per a informar sobre l'inici de curs, si bé encara no hi ha data. Tant Bravo com Tamarit han sol·licitat elles mateixes comparéixer.

Activitat parlamentària al gener

Si bé normalment el mes de gener és inhàbil en la política, Compromís ha proposat que sí que hi haja activitat parlamentària, una mesura que ha secundat la síndica de Ciutadans, Ruth Merino.

Quant a les llistes que conformaran les candidatures a les eleccions autonòmiques i municipals, el PSPV espera que comencen a definir-se al mes d'octubre. En el cas del PP, s'espera que la majoria de candidatures es coneguen de cara al dia 9, si bé algunes podrien ser posteriors. Altres partits, com Esquerra Unida, ho faran a partir de novembre, i les formacions de Podem i Ciutadans encara han de definir els seus processos interns. Pel que fa a Vox, els candidats els assignarà la direcció nacional.

També et pot interessar

stats