Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Qui és qui en el cas Koldo

Un exassessor de l'exministre socialista José Luis Ábalos, un president d'un club de futbol, un subtinent de la Guàrdia Civil i diversos empresaris estarien implicats en una presumpta trama de cobrament de comissions en contractes de mascaretes

L'exassessor d'Ábalos, acompanyat l'exministre en una imatge d'arxiu / Manuel Bruque / Efe

Un exassessor de l'exministre socialista José Luis Ábalos, un president d'un club de futbol, un subtinent de la Guàrdia Civil i diversos empresaris estarien implicats en una presumpta trama de cobraments de comissions en contractes de mascaretes higièniques de més de cinquanta milions d'euros en el pitjor moment de la pandèmia de covid.

La Fiscalia té pocs dubtes que es tracta d'una “organització criminal”, que es va crear per a aconseguir contractes públics, i que Koldo García, exassessor d'Ábalos, va cobrar per a “mediar i aconseguir” adjudicacions, que després va intentar “ocultar” per evitar la seua traçabilitat. Així ho va fer constar en la querella que va presentar el 2022 contra set persones i que ara investiga el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno. Aquest dimarts ha decretat la llibertat amb mesures cautelars per a Koldo García, el president del Zamora CF, Víctor de Aldama, i l'empresari Íñigo Rotaeche.

Koldo García, l'exassessor

És la cara més coneguda del cas. Ha sigut assessor de l'exministre Ábalos, conseller de Renfe i vocal del Consell Rector de l'organisme públic Ports de l'Estat, entre el 2018 i el 2021. Es creu que va facilitar a la mercantil Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL informació sobre els processos d'adjudicació de material sanitari, i que va mediar perquè aquesta empresa obtinguera diversos contractes.

Koldo García, exasesor de l'exministre socialista José Luis Ábalos, a l'eixida de l'Audiència Nacional aquest dijous / Sergio Pérez / Efe

A canvi, els investigadors sospiten que va rebre pagaments. Remarquen el seu augment patrimonial —1,5 milions d'euros en dos anys— i en el seu intent, presumptament, d'ocultar-lo a través de familiars com la dona, la filla o el germà, també investigat. La Fiscalia esmenta en la seua querella reunions entre ell i càrrecs del Ministeri de Transports de llavors, com el sotssecretari Jesús Manuel Gómez, o el director general d'Emfesa, Vicente Calzado.

Víctor de Aldama, president del Zamora CF

Els investigadors infereixen de les converses intervingudes que podria ser un "comissionista". Creuen que els contractes investigats van ser un "projecte conjunt" entre ell i l'empresari Juan Carlos Cueto, pel qual hauria obtingut un benefici de 5,5 milions d'euros. Tots dos tindrien una relació estreta amb Koldo García, amb qui De Aldama hauria contactat "almenys en una ocasió per a agilitzar tràmits" amb el Ministeri de Transports en contractacions.

Juan Carlos Cueto, líder del grup Cueto

És un altre dels implicats principals, segons la resolució. S'investiga si, al costat de Víctor de Aldama, va ser el responsable de facto dels contractes investigats, per a la qual cosa haurien utilitzat Soluciones de Gestión com a "empresa instrumental". Es calcula que hauria obtingut un benefici de 9,6 milions d'euros, presumptament.

Joseba García, germà de Koldo García

Hauria actuat en l'ocultació de la titularitat d'immobles i hauria experimentat un notable augment de patrimoni. Va rebre 267.774 euros entre el 2020 i el 2022. Ha estat vinculat a organismes dependents de Transports des del 2019, un fet que "no pot desvincular-se de la posició" del seu germà.

Patricia Ruiz, dona de Koldo García

Ha sigut detinguda aquest dimarts i després va eixir en llibertat. És la titular de gran part dels béns adquirits amb ingressos de l'exassessor d'Ábalos.

José Luis Rodríguez, subtinent de la Guàrdia Civil

Destinat al Ministeri de Transports, hauria mantingut reunions amb Koldo García entre el 2022 i el 2023, i amb un dels querellats per la Fiscalia. Hi ha "indicis" que coneixia els fets i que, possiblement, s'hi va anticipar. Segons el jutge, és també una "peça clau en la gestió dels contractes investigats". Apareix com a empleat d'una empresa de Grupo Cueto i la Fiscalia el situa en una operativa de compra de finques rústiques a la comarca orensana d'O Barco de Valdeorras amb les "plusvàlues" que Soluciones de Gestión va obtindre, presumptament, de les adjudicacions.

Soluciones de Gestión y Apoyo a las Empresas SL, una empresa clau

Es va constituir el 2017 i, després d'un període d'inactivitat, els seus ingressos es van disparar el 2020 fins als 54 milions d'euros, després van decaure fins als 845.670 euros el 2021. Entre el 2018 i el 2021, va ser adjudicatària dels contractes investigats. Entre les irregularitats denunciades, es troba l'absència de relació d'aquests contractes amb el seu objecte social, que era proporcionar serveis de finançament, manteniment i funcionament d'empreses i institucions. Íñigo Rotaeche és el titular d'aquesta empresa, encara que els investigadors creuen que realment la controlava Grupo Cueto.

Israel Pilar Ortiz, empresari

Encara que la querella de la Fiscalia no es va dirigir contra ell, en una de les seues actuacions el jutge esmenta el seu "protagonisme" en algunes converses analitzades, en les quals se'l consideraria l'"enllaç" o "el primer esclavó", i apunta al possible cobrament de comissions.

Contractes sota sospita

La denúncia presentada pel PP de Madrid, que està en l'origen de la causa, demanava que s'investigaren tretze contractes, tres dels quals adjudicats en els moments més durs de la pandèmia a l'empresa esmentada, encara que s'ha descobert que aquesta mercantil també va ser adjudicatària d'altres cinc amb el procediment d'emergència.

Entre els contractes investigats figura un dels vint milions d'euros pel subministrament de mascaretes adjudicat per Ports de l'Estat; un altre de 12,5 milions d'euros per Adif, i un tercer adjudicat la Subdirecció General de Gestió Econòmica i Patrimonial, dependent del Ministeri de l'Interior, de 3,4 milions. Els tres es van adjudicar entre març i abril de 2020.

Sota la lupa figuren també quatre contractes adjudicats pel Servei Canari de Salut, que ascendeixen a uns 12,3 milions d'euros; i un del Servei de Salut de les Balears per 3,7 milions. Alguns s'han remés a la Fiscalia Europea per a afectar fons comunitaris.

També esmenta una altra adjudicació per la direcció de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària, "sense especificar el preu final".

El PSOE deixa en mans d'Ábalos la decisió de renunciar al seu escó

Aquest mateix divendres, a més, dues ministres socialistes, María Jesús Montero i Margarita Robles, han coincidit que ha de ser el diputat i exministre de Transports, José Luis Ábalos, qui decidisca si ha de renunciar al seu escó pel cas Koldo encara que aclarint que no hi ha "retrets penals" i que la justícia ha de continuar treballant-hi.

Mentrestant, el PP intensifica la seua ofensiva parlamentària i judicial pel cas, apuntant no sols a l'exministre sinó directament al president del govern, Pedro Sánchez.

Cas Koldo

També et pot interessar