Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA

Rafael Blasco torna a seure al banc dels acusats pel cas Cooperació

La Coordinadora Valenciana d’ONG exigeix que es tornen els 4 milions d’euros destinats a la cooperació internacional.

Rafael Blasco i César Augusto Tauroni, a l'Audiència Provinical de València

L’exconseller Rafael Blasco torna a seure aquest dilluns al banc dels acusats. Ell i 23 persones més seran jutjades ara per les peces 2 i 3 del cas Blasco. Els acusen d’irregularitats en subvencions a ONG i de la construcció d’un hospital a Haití que mai es va fer. 

Rafael Blasco, condemnat ja a sis anys i mig de presó per la peça primera del cas Blasco, s’enfronta ara a una nova acusació. L’exconseller serà jutjat aquest dilluns per les peces 2 i 3 del mateix cas.

La CVONGD veu difícil un acord 

La Coordinadora Valenciana d'ONGD (CVONGD) pensa que un acord en el cas Blasco "és complicat". Així ho ha assenyalat en Les notícies del matí el seu portaveu, Carles Xavier López. "En aquests mesos, en cap moment s'han tornat els diners furtats; no es dona la millor situació per a arribar a un pacte", ha assegurat. En aquest sentit, Carles Xavier López ha defensat el paper de les ONGD: "Som una de les formes més eficients i eficaces de la lluita contra la pobresa", ha conclòs.

Així mateix, la Coordinadora Valenciana d’ONG ha insistit que cal que es tornen els diners de l’anomenat cas Cooperació, quatre milions d’euros destinats a la cooperació internacional, que en temps del PP mai no haurien arribat a la seua destinació.

Per la seua banda, la Fiscalia Anticorrupció demana 16 anys de presó i una responsabilitat civil de 4,6 milions d’euros, però encara es podria arribar a un acord entre la Fiscalia i la defensa per a rebaixar les penes i evitar així el juí.

Qui seu al banc dels acusats?

Al banc seuran 24 persones per diversos delictes. L'exconseller Rafael Blasco és la figura més rellevant del cas. Va ser conseller de Solidaritat i Ciutadania en el govern de Francisco Camps. Ara s'enfronta als delictes d'associació il·lícita, pertinença a grup criminal, malversació i prevaricació. En el seu cas s'han presentat fins a tres acusacions diferents, la Fiscalia Anticorrupció, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació particular, formada per la Coordinadora Valenciana d'ONGD. La fiscalia i l'acusació particular sol·liciten una pena de 16 anys de presó i unes multes que arribarien a 2,9 milions d'euros.

Blasco no és l'únic membre de l'administració de Camps acusat en aquest cas. Cal afegir-hi quatre ex-alts càrrecs. Entre ells, destaca el que va ser director general d'Immigració, Josep Maria Felip; Marc Llinares, que ocupava l'àrea de Cooperació al Desenvolupament, i la secretaria general de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania, Tina Sanjuán.

Dins d'aquest entramat hi ha també dotze empresaris embolicats, a més de l'advocat de la Fundació Hemisferi, un organisme que incloïa totes les empreses de la presumpta xarxa delictiva. A aquestes tretze persones hem de sumar,  a més, dos representants d'ONG. 

Per als empresaris Augusto César Tauroni, i el seu germà Alberto, director de la fundació, es demanen les condemnes més elevades, ja que s'enfronten a 22 i 6 anys de presó respectivament. Finalment, el que era president de l'ONGD Esperança sense Fronteres, Fernando Darder, a qui la Generalitat va encarregar projectes per valor de més de mig milió d'euros, també seurà al banc dels acusats, tot i estar pendent d'un recurs d'apel·lació.

També et pot interessar