Les reaccions dels grups parlamentaris al nou requeriment judicial al Consell

El PSPV i Compromís acusen Mazón d'amagar la veritat i avisen que "el setge s'estreteix", mentre que el PP i Vox reclamen a la instructora que indague sobre "l'apagada informativa" de la CHX durant dos hores

Representants dels quatre partits de les Corts atenen els mitjans de comunicació, este divendres
Representants dels quatre partits de les Corts atenen els mitjans de comunicació, este divendres / À Punt NTC

El nou requeriment judicial al govern valencià per a aclarir qui va donar l'orde d'enviar l'alerta massiva als mòbils el dia de la dana ha generat una cascada de reaccions polítiques a les Corts. Els grups parlamentaris han valorat este divendres la decisió de la titular del jutjat de primera instància i instrucció 3 de Catarroja, encarregada centralitzar la investigació judicial sobre la barrancada del 29 d'octubre, que dona a la Generalitat un “termini improrrogable de cinc dies” per a esclarir la informació requerida.

Les opinions divergeixen i tornen a evidenciar els dos blocs ideològics diferenciats que hi ha a l'hemicicle, amb el PP i l'exsoci governamental Vox a la dreta, i l'oposició del PSPV i Compromís en la bancada esquerra. Mentre que els primers excusen l'executiu de Mazón i demanen indagar també en l'"apagada informativa" de la Conferència Hidrogràfica del Xúquer (CHX), els exsocis del Botànic l'acusen d'intentar "amagar la veritat" i avisen que el "setge judicial s'estreteix" sobre el cap del Consell.

Per a Compromís, el fet que la jutgessa haja hagut de tornar a preguntar per la persona que va decidir que s'enviara l'avís massiu és "inaudit i d'una gravetat extrema". La coalició valencianista acusa el Consell d'intentar "confondre" la instructora per a eludir responsabilitats en lloc de respondre una pregunta "tan senzilla i "elemental". "Esperem que contesten d'una vegada per totes de manera clara i sense subterfugis qui va donar l'orde d'enviar l'alarma i per què es va fer a les 20:11 h i no abans", ha insistit el síndic, Joan Baldoví. Així mateix, ha recordat també que el que ha passat és "una negligència gravíssima" perquè si hagueren avisat abans la població, s'haurien pogut "salvar vides".

En la mateixa línia ha parlat José Muñoz en representació del PSPV: "Mazón ha intentat evitar les responsabilitats, però el setge judicial s'estreteix, la pregunta és molt concreta". El síndic socialista considera que l'"ocultació" d'informació per part del govern de Mazón implica que "sap que actuaren malament" i ha avisat que "la veritat sempre aflora". "L'única veritat ens condueix a la responsabilitat evident de Mazón com la persona que no va estar a l'altura de les circumstàncies per deixadesa de funcions. A la seua esquena, pesen la vida de centenars de valencians", ha opinat.

Vox, per la seua banda, veu "positiva" esta petició judicial perquè ajudarà a construir la instrucció per a considerar "de la manera més objectiva possible" si hi ha causa penal o no i depurar responsabilitats. Tot i això, reclama respostes també a altres assumptes com "l'absència de documentació" de la CHX durant dos hores i mitja en què "el cabal del barranc de Poio va passar de 28 a 1.700 metres cúbics". El síndic, José María Llanos, ha remarcat que esta qüestió és "molt rellevant" perquè no es va comunicar als ajuntaments i "va poder ser la causa de les grandíssimes pèrdues humanes" aquell 29 d'octubre.

Finalment, la diputada del PP Nieves Martínez ha defensat l'actuació del Consell i s'ha mostrat convençuda que facilitaran "tota la informació necessària perquè la veritat isca a la llum". Així mateix, ha reclamat conéixer "altres veritats" relacionades, ha dit, amb el "silenci" de la CHX durant dos hores, quan l'ens "era vital en la presa de decisions posteriors per part del Cecopi".

També et pot interessar

stats