Rebuig unànime polític i ciutadà contra l'aprovació de la DIA de la macroplanta solar Magda
Les Corts, el Consell, la diputació de Castelló, nombrosos ajuntaments i col·lectius cívics estan en contra d'aquest megaprojecte de 260.000 plaques solars que ocuparan unes 500 hectàrees
Rebuig de les Corts, la Generalitat, la Diputació de Castelló i associacions ciutadanes davant l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental (DIA) per part del govern d'Espanya de la macroplanta solar Magda. Aquest projecte de 260.000 plaques solars ocuparà unes 500 hectàrees, a Sant Mateu, Cabanes, Benlloc i, sobretot, a les Coves de Vinromà, a la Plana Alta. A més, es preveu que ocupe 200 hectàrees amb qualificació d'ecològiques, per la qual cosa la producció d'ametlles ecològiques baixarà fins al 62% i es tallaran 60.000 arbres en plena producció.
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha demanat que "rectifiquen" i ha recordat que han plantejat "totes les afeccions que té aquest projecte i han fet un informe favorable en el qual no es té en compte això". També s’hi ha pronunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha reconegut la voluntat de conciliar l'interés paisatgístic amb l'impuls de les energies renovables, si bé ha admés que no té "tota la informació" sobre el projecte, que compta amb informes desfavorables de la conselleria.
A les Corts l'oposició és frontal. La síndica de Compromís, Papi Robles, ha dit que és un "cas flagrant del govern d'Espanya contradient l'autonomia del nostre govern". Per a la portaveu d'Unides Podem, Pilar Lima, és "una bambolla ecologista despietada". També del PSPV, encara que evita un nou xoc frontal amb el ministeri. La diputada socialista Carmen Martínez ha dit que continuaran "insistint als ministeris competents perquè es minimitze i s'atenga aquesta reivindicació".
L'oposició també està en contra. María José Catalá, síndica del PP, ha demanat "consens i que no perjudiquen els nostres agricultors". Mamen Peris, de Ciutadans, ha criticat al Botànic per ser "incapaços d'asseure's a dialogar ni amb els afectats ni amb Madrid". Llanos Masó, de Vox, ha dit que en el govern estan "els més fidels seguidors de la secta climàtica".
Portaveus del Congrés i la Diputació de Castelló mostren rebuig
Per la seua banda, la diputada en el Congrés per Castelló d'Unides Podem Marisa Saavedra ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica que rebutge el projecte i considera que la DIA favorable "és un greu atac a les comarques de Castelló, i especialment als termes de les Coves de Vinromà i Benlloch". Saavedra ha sol·licitat una reunió amb el ministeri i ha subratllat que "la vertadera i greu afectació d'aquesta macroplanta és sobre la manera de vida dels habitants del pobles i sobre la seua economia, amb l'ocupació de 450 hectàrees, la majoria de producció agrícola, que sustenta una economia complexa, que dona treball directament o indirectament a gran part de la població i sostenible en el temps".
Dimarts, el portaveu de Compromís a la cambra baixa, Joan Baldoví, va assegurar que l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental és "una declaració de guerra a les comarques de l'interior de Castelló" i va asseverar que el projecte "acabarà amb l'economia rural de milers de persones".
A la Diputació de Castelló, el Partit Popular ha lamentat que l'equip de govern format per PSOE i Compromís "haja romàs totalment callat durant un any en lloc de defendre els afectats pel projecte de la megaplanta solar". La portaveu adjunta del PP a la Diputació, María Ángeles Pallarés, ha recordat: "Fa un any vam presentar una proposta en la diputació en defensa dels afectats, que es va convertir en Declaració Institucional i es va aprovar per unanimitat en el ple de la institució".
El veïnat denuncia que no s’ha tingut en compte el seu clam
L'associació Nostra Terra ha titllat de "declaració de guerra", "colp letal", "escàndol" i "vergonya" l'aprovació ministerial de la declaració d'impacte ambiental del projecte fotovoltaic. Aquesta organització, que agrupa la societat civil afectada pel projecte, considera que en aquesta resolució favorable del govern central al macroprojecte "no s'ha tingut en compte el clam de la població que habita aquestes terres".
Per això han mostrat "rebuig generalitzat al Magda", perquè, "sobretot, tampoc han tingut en compte els informes negatius emesos per diversos organismes de la Generalitat" en aprovar la DIA.