Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Junts reclama una senda "millor per a Catalunya" a canvi del seu suport

El bloc d'investidura normalitza l'ajornament de la votació, que el PP veu com una prova de la inestabilitat del govern espanyol

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras / À Punt NTC

El govern espanyol ha retirat la tramitació al Congrés del sostre de despesa i la senda de dèficit per als pressupostos estatals, després del fracàs en les negociacions per a seduir Junts, que han deixat l'executiu sense els suports parlamentaris necessaris. No ha sigut contra els nacionalistes contra qui ha carregat el govern espanyol, sino contra el PP, a qui ha acusat d'enrocar-se en el "càlcul partidista" dins d'una estratègia "irresponsable i erràtica de votar en contra de tot".

Amb estes paraules ha retret la ministra portaveu, Pilar Alegría, el rebuig del PP als objectius de dèficit, deute i despesa de l'executiu, que construeixen la base sobre la qual es fonamenten els pressupostos. "Oposar-se no és votar en contra d'este govern, sinó en contra de la gent d'este país", ha asseverat. En tot cas ha assegurat que malgrat els dubtes sobre la seua capacitat d'aprovar la senda d'estabilitat, l'executiu manté l'objectiu de presentar un projecte de pressupostos l'any vinent.

Feijóo: "Sembla que les reunions a Suïssa han eixit malament"

"Sembla que les reunions a Suïssa han eixit malament" i s'ha decidit que "Espanya no tinga, almenys de moment, pressupostos per al 2025", ha dit, irònic el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, només saber que s'ajornava la votació de la senda d'estabilitat. "Esta Espanya actual és una Espanya ingovernable i este govern, en lloc de ser humil i buscar suports, és arrogant i superb i insulta l'oposició tot el dia", ha denunciat en una entrevista en una cadena de televisió.

El cap de l'oposició ha recordat l'afirmació de Sánchez quan va afirmar que un govern sense pressupostos "no té cotxe ni gasolina". Ara, ha recalcat, el mandatari socialista no té ni una cosa, ni l'altra. En la mateixa línia, el president de la Xunta, el popular Alfonso Rueda, ha descrit la situació com una “mostra més de la inestabilitat permanent en la qual es mou” l'executiu de Pedro Sánchez.

Nogueras: "No donarem suport a canvi de res"

En el centre de la controvèrsia hi ha Junts. La portaveu en el Congrés, Míriam Nogueras, ha instat l'executiu a presentar una proposta "millor per a Catalunya" si vol que la formació vote a favor. "No donarem suport a canvi de res", ha advertit Nogueras, que assegura que la votació ajornada este dijous "no tenia massa sentit" per ser idèntica a la que el seu grup va tombar el juliol. "Si al PSOE de Pedro Sánchez volen que passen coses diferents, ha de fer coses diferents", ha advertit.

Sumar ha interpretat la reculada del PSOE com una "decisió correcta" que deixa marge de negociació amb Junts per a un acord que no veuen impossible. "És el rumb correcte que ha de prendre el govern", ha dit la portaveu d'En Comú Podem, Aina Vidal, convençuda d'un "acord satisfactori per a totes les parts", que avançarà en la "descentralització i la sobirania dels territoris" de l'Estat.

Sumar i el PNB veuen amb bons ulls l'ajornament

La maniobra també l'ha vista amb bons ulls la portaveu de Compromís, Águeda Micó. "Si este ajornament és perquè s'òbriga una via de negociació ens sembla una bona opció", ha subratllat la diputada, que aposta per negociar uns pressupostos que siguen "factibles i reals i que puguen contindre l'agenda política".

"Tampoc és un drama si al final s'arriba a un acord" amb Junts, "seria més complicat per a totes les administracions tirar amb l'anterior senda", ha valorat el portaveu del PNB, Aitor Esteban. La formació nacionalista, que forma part de l'anomenat bloc d'investidura, ha retret el PSOE haver-se assabentat per la premsa de la retirada de la votació. També ho ha fet Podem. El seu portaveu parlamentari, Javier Sánchez, ha lamentat a més que s'ha perdut "una oportunitat de debat".