Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Recuperar l'entrada de la Senyera a la Catedral i la denominació bilingüe de València, primeres mesures de Catalá

L'exalcalde de la ciutat, Joan Ribó, considera que la primera decisió “és més pròpia del franquisme”  

Imatge d'arxiu de l'última vegada que va entrar la Reial Senyera a la Catedral de València / À Punt NTC

Recuperar la parada de la reial Senyera a la Catedral durant la processó cívica del 9 d'octubre per a presidir el Te Deum, la denominació bilingüe de la ciutat amb València/Valencia i treballar amb l'Ajuntament de José Luis Martínez Almeida per a disparar una mascletà a Madrid. Són les primeres mesures que posarà en marxa l’alcaldessa de València, María José Catalá, al capdavant del consistori. 

L'alcaldessa ha presidit aquest dimarts la primera reunió de la junta de govern local en sessió extraordinària que està centrada en dos dels eixos estratègics que ha marcat per a aquesta legislatura: la “protecció de les senyes d'identitat” i les tradicions.

La primera de les mesures que està debatent-se és la recuperació del topònim bilingüe per a la ciutat de València. Des del 2017 l'única accepció vàlida per a la ciutat és la denominació en valencià.  

Pel que fa a les tradicions, Català ha avançat que recuperarà per al pròxim Nou d'Octubre i per a commemorar l'entrada de Jaume I en la ciutat, l'entrada de la Reial Senyera a la catedral de la ciutat amb un Te Deum, l'himne que s'interpreta per a commemorar la conversió al cristianisme del Regne de València. 

Fa huit anys, amb l'arribada de Joan Ribó a l'alcaldia, es va modificar l'itinerari perquè no entrara a la seu. En vista d'aquests anuncis, l’exalcalde ha lamentat que entrar amb la Senyera a la Catedral “és més propi del franquisme, del nacionalcatolicisme, que d'un estat aconfessional”.  

L’exprimer edil ha recordat que "un ajuntament forma part de l'Estat i l'Estat és aconfessional". "No estem en temps confessional com en el franquisme. La Constitució diu que Espanya és un estat aconfessional, i això vol dir que ni la Senyera ni l'Ajuntament tenen cap confessió religiosa", ha abundat, per a criticar que és "exactament el contrari del que ha fet el PP" en impulsar les seues primeres mesures de govern.

València

També et pot interessar