La reforma del finançament autonòmic irromp en la negociació del futur govern d'Espanya

El president Mazón assegura que està disposat a estudiar fórmules beneficioses

El finançament autonòmic ha sigut un dels punts de la negociació del futur govern d'Espanya / À Punt NTC

Com abordar el problema del finançament autonòmic ha sigut un dels punts que Esquerra Republicana ha posat en la taula de la negociació d'una possible investidura de Pedro Sánchez. El PSOE ha reconegut que s'obri a una negociació del deute de les comunitats autònomes. “La reforma del sistema de finançament és una urgència. Es parla de la situació d'endeutament de les comunitats i també de l'esforç fiscal”, ha explicat María Jesús Montero, ministra d’Hisenda en funcions. 

La majoria d'autonomies assumeixen que el deute s'ha de renegociar, com és el cas d’Aragó. El president, Javier Lambán, ha afirmat que “la solució del deute i una quitació d’aquest serà absolutament inevitable”. Per contra, algunes liderades per governs del PP, amb Madrid al capdavant, consideren inacceptable que es perdonen els deutes. 

Un problema per a Carlos Mazón, que presideix la segona comunitat autònoma més endeutada per culpa d'un finançament injust. Ara mateix, el deute valencià amb el Fons de Liquiditat, el FLA, és de 46.000 milions, un 83% del deute total. Mazón no vol polemitzar amb altres dirigents del PP i demana “una compensació”. “Estic disposat a estudiar les fórmules que siguen beneficioses. Si vol que parlem de quitació, de condonació, el que ha d'haver-hi és una compensació per aquests anys tan lamentables. És una qüestió irrenunciable”, ha afirmat. 

Una equidistància que per a Compromís i el PSPV mostra debilitat i submissió davant de la presidenta madrilenya, Díaz Ayuso. Per això han demanat explicacions a les Corts.

També et pot interessar

stats