El rei considera inajornable el debat sobre la seguretat i la defensa a Europa

Feijóo, després de la decisió de Trump de revocar el permís de Repsol per a exportar cru a Veneçuela: "Defensarem els nostres interessos, però dins de la prudència"

Felip VI durant el discurs inaugural de la cinquena edició del 'Wake Up, Spain', un fòrum de cinc dies sobre els desafiaments d'Espanya davant el nou ordre mundial
Felip VI durant el discurs inaugural de la quinta edició del Wake Up, Spain, un fòrum de cinc dies sobre els desafiaments d'Espanya davant del nou orde mundial / JJ Guillén (EFE)

Felip VI ha considerat este dilluns "inajornable" el debat sobre la seguretat i la defensa a Europa, un món on impera el dret, que cal defensar, a més d'afrontar, junts, els desafiaments comuns. En el discurs d'inauguració de la quinta edició de Wake Up, Spain!, el fòrum que organitzen El Español, Invertia i Disruptores, el rei ha fet una defensa del multilateralisme, que "és diàleg i és cooperació. És respecte a les veus de tots els membres de la comunitat internacional. És la raó per damunt de la força, amb les mancances i les contradiccions".

"La Unió Europea és filla d'eixe esperit on el dret preval", ha recalcat el rei, que ha agregat: "Este món cal defensar-lo i per això el debat actual sobre la seguretat i la defensa a Europa és inajornable. Debat que ens ha d'ajudar en la presa de decisions importants que molt possiblement marcaran el nostre futur per als pròxims anys". I ha recordat com fa tres anys Europa va presenciar atònita el començament d'una guerra d'agressió a la qual subjau "un concepte perillós de les relacions internacionals basat en l'imperi de la força i la violació de la integritat territorial d'un estat".

També ha explicat com en un context de pulsions proteccionistes els aspectes econòmics tindran un gran protagonisme.

En l'acte inaugural ha intervingut també el comissari europeu de Defensa, Andrius Kubilius, que ha recalcat que el fonament de la UE és la solidaritat i que si un país no inverteix en la seua pròpia defensa, afebleix les de les altres. "Espanya decideix quant inverteix en defensa", ha sostingut Kubilius, que ha recordat que Rússia vol atacar el mode de vida europeu.

Però encara "podem dissuadir Rússia" assumint la responsabilitat de la nostra pròpia defensa, ha assenyalat el comissari europeu: "Treballem junts per a la defensa d'Europa. Per a la defensa d'Espanya", ha finalitzat.

A la inauguració d'este fòrum, que se celebra sota el lema "Els desafiaments d'Espanya davant del nou orde mundial", també ha assistit el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. El líder del Partit Popular, ha demanat prudència en relació amb la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de revocar el permís de diverses petrolieres —entre elles l'espanyola Repsol—, per a exportar cru a Veneçuela. L'administració Trump ho ha notificat als socis de la petroliera estatal veneçolana (PDVSA), entre ells Repsol.

Feijóo ha defensat els interessos d'Espanya. "Defensarem els nostres interessos, però dins de la prudència", ha postil·lat.

Repsol tractarà de "buscar mecanismes" que li permeten continuar a Veneçuela

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha assegurat que la companyia tractarà de "buscar mecanismes" que els permeten continuar l'activitat a Veneçuela, malgrat la decisió del govern de Donald Trump de revocar els permisos i exempcions concedides a diverses empreses petrolieres, inclosa l'espanyola, per a exportar cru des d'eixe país.

Imaz ha afirmat que Repsol manté un "diàleg obert i fluid" i amb "relació directa amb les autoritats americanes". "Veurem si som capaços de buscar mecanismes que puguen permetre que continuem amb la nostra activitat en este país, que mai ha sigut fàcil", ha recordat.

L'executiu de l'energètica va indicar que Repsol fa 32 anys que està a Veneçuela on, principalment, és productor de gas natural, que representa quasi el 85% de la seua producció al país.

També et pot interessar

stats