El rei convoca dilluns i dimarts la segona ronda de consultes amb els grups polítics

Previsiblement, Felip VI designarà Pedro Sánchez com a nou candidat a la investidura després de la votació fallida de Feijóo

El Rei Felip VI amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol
El rei Felip VI amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol / Casa del Rei
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de setembre 2023 - 16:57 Actualitzat: 29 de setembre 2023 - 19:25

Felip VI ha convocat aquest divendres de vesprada la segona ronda de consultes amb els representants dels partits polítics per als pròxims dilluns i dimarts, 2 i 3 d'octubre, de cara a la formació de govern després de la investidura fallida del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, d’aquest divendres segons ha anunciat la Casa del Rei.

És el pas previ al fet que, previsiblement, el monarca designe al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, nou candidat a la investidura després de no prosperar l'intent de Feijóo.

La Casa del Rei ha donat a conéixer les dates de les reunions en un comunicat després que el cap de l'Estat haja rebut la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en el Palau de la Zarzuela després de la segona votació fallida celebrada en la cambra baixa.

Sánchez es mostra confiat a reeditar un govern de coalició amb Sumar

El previsible és que les entrevistes a la Zarzuela incloguen les mateixes set formacions polítiques a les quals el rei ja va rebre els dies 21 i 22 d'agost en la primera ronda que va convocar després de les eleccions generals del 23 de juliol, en les quals Junts, ERC, EH Bildu i BNG van rebutjar participar.

En ser convocats en orde de menor a major pes parlamentari, el president d'Unió del Poble Navarrés (UPN), Javier Esparza, seria el primer a passar el dilluns pel despatx del cap d'Estat, seguit de la diputada de Coalició Canària (CC), Cristina Valido, i del portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban. La jornada la completaria la líder de Sumar, Yolanda Díaz. El dimarts, el president de Vox, Santiago Abascal, prendria el relleu i posteriorment, es reunirien amb Felip VI Sánchez i Núñez Feijóo, en ser el PP el partit amb més escons (137) al Congrés.

Des de fa diverses setmanes, Sánchez ha mostrat la seua confiança a reeditar un govern de coalició amb Sumar. Per a això, necessita tant els suports del PNB i EH Bildu com dels partits independentistes catalans Junts i ERC, que reclamen l'aprovació d'una llei d'amnistia per als condemnats pel procés i avançar en la celebració d'un referèndum d'autodeterminació com a condicions per a donar el seu vot favorable.

Noves eleccions si cap candidat aconsegueix el suport abans del 27 de novembre

La Constitució estableix que es poden tramitar successives propostes d'aspirants a president fins que transcórreguen dos mesos des de la primera votació de dimecres passat, 27 de setembre.

Però, si en els dos mesos següents —a tot tardar el 27 de novembre— cap candidat aconsegueix l'aval de la cambra baixa, la presidència del Congrés sotmetrà a la firma del rei el decret de dissolució de les dues cambres, convocarà noves eleccions i ho comunicarà al president del Senat. Segons aquests terminis, els nous comicis tindrien lloc el diumenge 14 de gener.

També et pot interessar

stats