El rei encomana a Alberto Núñez Feijóo sotmetre’s a un debat d’investidura

Felip VI explica que en totes les eleccions democràtiques “s’ha convertit en costum” designar el candidat amb més escons

El rei Felip VI rep Alberto Núñez Feijóo
El rei Felip VI rep Alberto Núñez Feijóo / Sebastián Mariscal Martínez (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 d'agost 2023 - 20:20 Actualitzat: 23 d'agost 2023 - 07:25

El rei Felip VI ha encomanat al líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, sotmetre’s a un debat d’investidura, a pesar de no tindre la majoria suficient per a ser proclamat president del govern espanyol. Ha sigut la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que ha informat en una declaració institucional de la decisió del rei, després de reunir-se amb el monarca al palau de la Zarzuela, en una jornada en què Felip VI ha tancat la ronda de consultes per a la investidura. 

En un comunicat, la Casa del Rei ha explicat que excepte en la XI Legislatura —en la qual Mariano Rajoy va declinar ser candidat— en totes les eleccions democràtiques l'aspirant del grup polític amb major nombre d'escons ha sigut el primer a ser proposat, una pràctica que "s'ha anat convertint, amb el pas dels anys, en un costum". "En el procediment de consultes dut a terme per Sa Majestat el Rei no s'ha constatat, hui dia, l'existència d'una majoria suficient per a la investidura que, si fora el cas, faria decaure aquest costum", afig.

Conscient, per tant, que, ara com ara, Feijóo no té suports suficients per a una investidura reeixida, la Casa del Rei anuncia que, si el líder del Partit Popular fracassa en el seu intent, el rei "tramitarà successives propostes", d'acord amb el que es preveu en l'apartat 4 de l'article 99 de la Constitució. I conclou que, com dicta la Carta Magna, "en absència de l'atorgament de la confiança", Felip VI procediria a la dissolució de les cambres i la convocatòria de noves eleccions generals, amb la ratificació de la presidenta del Congrés, Francina Armengol.

Pocs minuts després de conéixer la notícia, Feijóo ha agraït al monarca la seua decisió. “Donarem veu als més d’onze milions de ciutadans que volen canvi, estabilitat i moderació amb un govern que defense la igualtat de tots els espanyols”, ha assegurat en la xarxa social X —abans Twitter. 

Les reaccions en les xarxes no s’han fet esperar. El cap del Consell, Carlos Mazón, ha celebrat la decisió i ha assegurat que Feijóo és el president que necessita la Comunitat Valenciana per a resoldre reptes clau com el finançament, l’aigua o les inversions. 

Per contra, Sumar ha criticat que la decisió del popular abocarà "tota la ciutadania espanyola" a una investidura que “fracassarà”, i ha destacat que el partit tornarà a ser derrotat com ho va ser en les urnes el 23J i en la constitució de la mesa del Congrés. “Nosaltres seguirem treballant, amb discreció, amb responsabilitat i al màxim nivell, en l’única via possible: un govern progressista i amb sensibilitat plurinacional”, ha afegit la portaveu Marta Lois. 

La data del debat d’investidura, enlaire

La data del debat encara l'ha de fixar la mesa del Congrés. Per a ser elegit, el ja candidat popular necessita la majoria absoluta en una primera votació i, si no l'aconsegueix, 48 hores després se sotmetria a una segona votació, on ja només cal majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. 

Ara mateix, els números no ixen. Feijóo té el vot a favor de 172 diputats i diputades —amb el suport manifest d’UPN, Coalició Canària i Vox— i continua necessitant quatre vots més per a assolir la majoria absoluta. Així, en segona votació, depén de la possible abstenció de partits com el PNB o JxCat. 

A la pregunta sobre la possible data de la primera sessió d’investidura, Armengol ha deixat clar que, abans de prendre una decisió, es posarà en contacte amb el líder popular per a saber quina és la seua posició i també facilitar la negociació amb les diverses forces polítiques. 

S’activa el rellotge dels terminis

En el citat article 99, la carta magna estableix que, si transcorregut el termini de dos mesos a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat obté la confiança de la cambra, el rei dissoldrà totes dues cambres i convocarà noves eleccions, que se celebraran 47 dies després. No obstant això, la Constitució no disposa quant temps ha de passar entre que el rei proposa candidat fins que el candidat defensa la seua candidatura en l'hemicicle.

La jornada de la investidura és, de fet, el dia que marcaria la data per a fer eleccions, si fora necessari repetir-les. Si es volen evitar uns comicis per Nadal, el debat hauria de ser l'última setmana d'agost o ja deixar-ho per a finals de setembre. Així s'allunyaria el perill d'uns comicis en dies tan assenyalats, una amenaça que ja es va contemplar el 2016 i va obligar a modificar la llei electoral per a reduir la campanya electoral de 15 a 8 dies.

Calendari per a evitar unes eleccions el Nadal
Calendari per a evitar unes eleccions el Nadal / À Punt NTC

També et pot interessar

stats