El rei Felip VI demana des del Congrés "una Espanya sòlida i unida, sense divisions ni enfrontaments"

El monarca crida a rebaixar la crispació política de les últimes setmanes i buscar l'entesa per a resoldre les diferències en el marc constitucional

El rei pronuncia un discurs des de la tribuna del Congrés en l'acte d'obertura de la XV Legislatura
El rei pronuncia un discurs des de la tribuna del Congrés en l'acte d'obertura de la XV Legislatura / J. J. Guillen (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de novembre 2023 - 12:30 Actualitzat: 29 de novembre 2023 - 13:23

El rei Felip VI ha obert la sessió solemne al Congrés que dona el tret d'eixida a la XV Legislatura a Espanya amb una petició a les institucions i la classe política: que s'esforcen per a aconseguir "una Espanya sòlida i unida, sense divisions ni enfrontaments". Passades les onze del migdia, el monarca espanyol ha pronunciat el discurs oficial des de la tribuna central del Parlament espanyol per a recordar als representants públics triats en les eleccions que tenen “obligació” de treballar per a "llegar" a les noves generacions un país sòlid i unit en què no hi haja "divisions" ni tampoc "enfrontaments”. Una crida a la calma davant del panorama de crispació que ha planat en l'esfera política en els últims mesos, amb insults i exabruptes en boca d'alguns dirigents del PP i l'extrema dreta de Vox, així com manifestacions multitudinàries davant de les seus del PSOE per a protestar pels acords tancats amb els partits independentistes catalans.

El cap de l'Estat ha presidit la cerimònia acompanyat per la reina Letícia i la princesa Elionor. De la cita s'han absentat, com sol ser habitual, els parlamentaris de Junts, Esquerra Republicana, EH Bildu i Bloc Nacionalista Gallec per no reconéixer la legitimitat de la Corona.

Durant la intervenció, Felip VI ha reivindicat “el profund significat” de l'acord que va desembocar en la Constitució, de la qual ha demanat “honrar l'esperit, respectar-la i complir-la”. Després de felicitar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per haver sigut reelegit i haver format un executiu, ha confiat que el pluralisme polític reflectit al Congrés i al Senat, amb “la integració de diferents opcions i projectes dins de la Constitució", contribuïsca a impulsar “la millora de les condicions de vida de les persones”.

L'obertura oficial de la legislatura a les Corts Generals aquest dijous ha estat marcada pel començament de la tramitació de la llei d'amnistia dels dirigents independentistes catalans encausats en el procés. La norma, condició indispensable que posaren Junts i Esquerra Republicana per a donar suport a la investidura de Sánchez, ha generat un gran rebuig en gran part de la societat, sobretot els sectors més conservadors i col·lectius vinculats amb la dreta. Felip VI no ha fet cap referència a l'assumpte, però sí que ha remarcat que les noves generacions necessiten afrontar el futur amb confiança, amb un marc democràtic que els permeta “conviure i prosperar en llibertat”. Necessiten, ha afegit, “rebre una Espanya cohesionada i unida en la qual puguen desenvolupar les seues vides i projectar les seues il·lusions”.

Segons el parer del rei, per als joves, “la democràcia no és una aspiració”, com ho va ser per als seus pares i avis, sinó una realitat, i tenen “l'obligació cívica de perfeccionar i acréixer” els èxits que va portar el pacte constitucional. Així, ha animat a “honrar aquell llegat", consolidat en “l'entesa mútua, sense imposicions, ni exclusions, i en la voluntat d'integració que enriqueix, amb la diversitat i el pluralisme, el nostre projecte comú com a nació”. “La cerca de l'entesa, el reconeixement de les nostres diferències, unit al mutu respecte com a ciutadans, la certesa que només superant les divisions tenen una base segura les llibertats i els drets, van ser totes idees i actituds determinants per a obrir una nova pàgina de la nostra història”, ha ressaltat. Per tot açò, ha instat a “respectar i complir” la Constitució per a “fer efectiva la definició d'Espanya com un Estat social i democràtic de dret”.

En el seu primer discurs de gran importància després de la investidura de Sánchez, el monarca ha subratllat als representants polítics que el Parlament genera, com a “valor polític primordial, la integració de diferents opcions i projectes” dins de la carta magna. I els ha recordat que el poble espanyol ha depositat en els diputats i senadors “el bé polític més preuat: la confiança”. La intervenció ha arrancat un aplaudiment general de la cambra a excepció dels cinc diputats de Podem, que no han volgut sumar-se a l'ovació.

Armengol defensa la legitimitat del govern espanyol

Abans que Felip VI, ha intervingut la presidenta del Congrés, Francina Armengol, qui ha defensat la legitimitat del nou govern de coalició format pel PSOE i Sumar després de la investidura de Sánchez. Així, ha instat diputats i senadors a no "distorsionar" la realitat d'un executiu que és "legítim", nascut del diàleg i de la negociació, perquè això augmenta la desafecció de la societat cap a les institucions. Durant el seu discurs ha criticat la "crispació, la polarització i el soroll" que pateix de vegades, ha dit, l'actual parlamentarisme i ha incidit que l'obligació dels càrrecs electes amb la societat "és donar exemple des de la transparència i el respecte".

"La formació del nou govern ha necessitat temps, diàleg, negociació i presa de decisions. La decisió d'aquesta majoria parlamentària és legítima i emana de la voluntat dels ciutadans exercida el 23 de juliol. Distorsionar la realitat o qüestionar valors democràtics importants, des de l'opacitat de la disputa, només augmentarà la desafecció de la societat cap a les institucions", ha recalcat la presidenta del Congrés.

També et pot interessar

stats