El rei Felip VI obri dilluns la ronda de consultes amb set grups polítics

Les converses s'allargaran dos dies i començaran amb UPN, Coalició Canària, el PNB i Sumar

Armengol, aquest divendres amb el rei Felip VI
Armengol, aquest divendres amb el rei Felip VI / Chema Moya (Efe)

La maquinària per a la sessió d'investidura comença a caminar. El rei Felip VI obrirà dilluns que ve la ronda de contactes amb set grups parlamentaris representats al Congrés per a sondejar com està l'equilibri de forces i quin és el candidat millor posicionat per a encomanar-li formar govern. Segons ha informat aquest divendres la Casa Reial, les converses començaran a les 10:30 hores i s'allargaran fins a l'endemà, dimarts. 

Per aquest orde, acudiran a la Zarzuela Unió del Poble Navarrés (UPN), Coalició Canària, el Partit Nacionalista Basc (PNB), Sumar, Vox, PSOE i PP. Els altres quatre grups han declinat participar en les consultes: Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Bildu, Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya. 

El calendari difós per la corona espanyola arriba justament després que la nova presidenta del Congrés, la socialista Armengol, haja despatxat amb Felip VI per a informar-lo de la constitució de les Corts Generals de la 15a Legislatura. És una trobada protocol·lària que té lloc cada vegada que s'obrin el Congrés i el Senat, on Armengol ha d’informar el monarca de la composició de totes dues cambres, abans de la ronda de consultes del rei amb els portaveus dels diversos partits de cara a proposar un candidat a la investidura. 

L'horari de trobades per al dilluns 21 d'agost és el següent. A les 10:30 hores obri la roda el diputat d'UPN, Javier Esparza, i el seguirà la diputada de Coalició Canària, Cristina Valido, a les 12:00. Ja de vesprada, Felip VI rebrà el diputat Aitor Esteban (PNB), a les 16:00 hores; i tancarà la jornada Yolanda Díaz, líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball en funcions, a les 18:00.

L'endemà serà el torn dels representants dels tres partits que més escons obtingueren en les eleccions del 23 de juliol: el president de Vox, Santiago Abascal (10:30 hores); el secretari general del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez (12:00 hores); i, finalment, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo (16:00 hores).

També et pot interessar

stats