El rei Felip VI no s'alça davant l'espasa del llibertador Bolívar i desperta una allau de crítiques
El monarca espanyol era un dels convidats internacionals en la presa de possessió de Gustavo Petro, el nou president de Colòmbia
El rei d'Espanya, Felip VI, ha fet esclatar la polèmica per no posar-se dret quan passava per davant d'ell l'espasa del llibertador Simón Bolívar durant la presa de possessió del president de Colòmbia, Gustavo Petro. La imatge del monarca assentat en la cadira contrasta amb la dels altres mandataris internacionals que estaven presents en la cerimònia i que s'alçaren immediatament per a retre homenatge a la mítica arma. És la que va utilitzar el Llibertador en la guerra contra Espanya i ha esdevingut tot un símbol de la independència colombiana.
En un vídeo difós en les xarxes socials que s'ha fet viral en les últimes hores, es veu Felip VI ubicat a l'esquerra del president xilé, Gabriel Boric. Segueix amb els ulls la comitiva que transporta l'espasa però, a diferència de la resta de convidats, ni s'alça del lloc ni aplaudeix l'acte.
La presència de l'emblemàtica relíquia en la investidura de Gustavo Petro, el primer president d'esquerres en la història moderna de Colòmbia, va ser de fet la primera orde que va donar en accedir al càrrec. Pocs minuts després de jurar el càrrec, el nou cap d'estat anul·lava l'orde de l'expresident Iván Duque de no cedir l'espasa del Llibertador per a la cerimònia per suposats riscos de seguretat. Així, va ser portada per quatre soldats de la guàrdia presidencial en una urna de vidre fins a la cèntrica plaça de Bolívar, a Bogotà, on se celebrava la presa de possessió aquest diumenge.
L'actitud de Felip VI li ha valgut una allau de crítiques des d'Unides Podem i dels partits independentistes catalans, que l'han censurat per quedar-se assentat. El portaveu de la formació morada en el Congrés, Pablo Echenique, ha criticat la "falta de respecte" que, a parer seu, ha tingut el monarca. "Quina falta de respecte. Després [que pregunten] per què agrada tant aquest rei als ultradretans de Vox", ha escrit en xarxes socials. També s'hi ha pronunciat la ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, que reclama al rei espanyol Felip VI una disculpa. "La presa de possessió de Gustavo Petro i Francia Márquez inaugura el primer govern colombià al servei del seu poble. El nostre paper era mostrar tot el respecte i suport al procés democràtic recorregut. És inexplicable l'ocorregut i mereix una disculpa", ha exigit en un missatge publicat en Twitter. En la mateixa línia opinen el cofundador de Podem Juan Carlos Monedero o el secretari general del Partit Comunista d'Espanya i diputat en el Congrés Enrique Santiago.
Més contundent s'ha mostrat el diputat d'ERC en el Congrés Jordi Salvador, que fins i tot insulta el monarca: "És un impresentable digne hereu de molts impresentables. Un home que ha renunciat a ser persona per a ser un digne successor d'una monarquia colpista, corrupta i profeixista", ataca el parlamentari republicà, que qualifica de "lamentable" l'episodi. D'altra banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, també critica el gest reial. "Havia llegit guillotina", ha posat el dirigent independentista en un breu missatge en Twitter. I el dirigent de Junts, Josep Rull, un dels polítics catalans indultats pel govern espanyol, qualifica de "patètic" i "revelador" l'episodi.
"Quin paperot! Envien aquest senyor a representar el seu estat i acaba ridiculitzant-lo davant la comunitat internacional. Per a què serveix un rei?", ha qüestionat el diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu.