Sánchez accepta l'encàrrec del rei per a formar un govern "per a tota una legislatura"
Núñez Feijóo dona per fet l'acord amb els nacionalistes catalans: "Tots han cedit alguna cosa per a ocultar el que ja està tancat"
El secretari general del PSOE i cap de l'executiu espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha acceptat l'encàrrec del rei Felip VI per a formar un govern, després del fracàs en la investidura del popular Alberto Núñez Feijóo. "Ens prenem seriosament l'encàrrec del cap de l'estat. No vaig a una investidura fictícia. Escoltarem totes les forces i després el PSOE es pronunciarà", ha manifestat el líder socialista, que ha recalcat que buscarà el suport majoritari de les forces parlamentàries pensant no només en la investidura, sinó en un govern estable, en coalició amb Sumar, per als quatre anys de legislatura.
En opinió de Sánchez, el 23J la societat espanyola va manifestar que "no es pot presidir un govern sense entendre la pluralitat del Parlament i la diversitat de la nació espanyola". "Em dispose a treballar per a formar un govern de coalició progressista amb suficients suports per a donar estabilitat del país i continuar impulsant polítiques progressistes i de convivència en el marc de la Constitució espanyola. Dit d'una altra manera, ens disposem a fer el que hem fet aquests quatre anys", ha explicat. Sánchez assegura que defén un "projecte de país clar i conegut" que serà "ambiciós i compromés amb la majoria social que formen les classes mitjanes i treballadores".
El líder socialista té fins al 27 de novembre per a armar la majoria parlamentària suficient al Congrés (absoluta en primera votació, simple en segona), quan s'hauria de celebrar, a tot tardar, la primera votació, després que l'intent de Núñez Feijóo posara el calendari en marxa, segons ha recordat la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que minuts abans de la compareixença de Sánchez informava de l'encàrrec del monarca.
El president en funcions ha informat que iniciarà aquest dimecres la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris, amb l'excepció de Vox. Ha defés que les converses siguen "discretes" en contrast amb els acords, que assegura que seran "transparents i coneguts".
El líder socialista ha convidat les forces nacionalistes catalanes a "superar les discòrdies del passat". No ha esquivat Sánchez les preguntes sobre una possible llei d'amnistia i un hipotètic referèndum d'independència. Considera que amb la seua presidència s'ha millorat la convivència a Catalunya i, en aquest procés, ha reivindicat la utilitat dels indults als líders del procés. "Confiava en els efectes beneficiosos i hui puc constatar que va ser una decisió encertada i ben presa en nom de l'interés general", ha dit.
És l'hora de la generositat, del compromís i del lideratge per a resoldre un problema polític
El líder del PSOE entén que és l'hora de la "generositat, del compromís i del lideratge" per a resoldre "el problema polític". Fora l'equació ha deixat el referèndum d'autodeterminació que, segons ha manifestat "és contrari al que sempre he defés amb la meua paraula i acció". Considera el candidat a la presidència que els catalans i les catalanes "volen passar pàgina" i avançar en el reencontre i que altres camins xoquen amb la realitat d'una Unió Europea que avança cap a una estructura cada vegada més federal a què se cedeixen anys rere any cotes de sobirania.
"Em fa ràbia que quan es planteja això, els qui defensem la unitat hàgem de ser els del no. Som els del sí a la superació de conflictes, que han de resoldre's en la política i no en altres àmbits", ha dit contra les crítiques preventives del PP i la bancada conservadora.
Tots han cedit alguna cosa per a ocultar el que ja està tancat, o pràcticament fet a aquestes hores
El líder del PP dona per fet l'acord entre el PSOE, l'esquerra parlamentària i els nacionalistes catalans i bascos per a la investidura de Pedro Sánchez. Ha parlat de "negociacions fosques" i ha anticipat setmanes de "teatralització" i "mentides", per part dels que "diuen que no han donat el suport a Sánchez quan ja ho han fet", dels que diuen que "no li donaran suport si no cedeix en l'amnistia o el referèndum" o dels que asseguren que "mai traspassaran" aquestes línies roges.
"Tots han cedit alguna cosa per a ocultar el que ja està tancat, o pràcticament fet a aquestes hores", ha dit el líder popular, que ha contraposat la "coalició d'interessos" personals i partidistes entorn d'un possible govern de coalició liderat pel PSOE, que ha qualificat de "majoria negativa", contra els 172 suports que va aconseguir la proposta popular. Núñez Feijóo ha insistit en l'argumentari dels debats d'investidura i ha arribat a afirmar novament que el PP va "renunciar a la presidència del govern a falta de tres sís" per a protegir els seus principis, el programa electoral i "la dignitat de la nació".
El líder del PP ha tancat la ronda de contactes amb el rei per a designar un segon candidat a la investidura, després del fracàs en la primera. Abans, Felip VI ha rebut el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, a qui finalment ha encarregat la formació de govern. El secretari general del PSOE ha pogut presentar davant el rei menys suports dels potencials. Aquest dilluns, en el començament d'aquesta segona ronda de contactes, Sumar va condicionar el vot dels seus 31 diputats a millores socials i el BNG va advertir de falta d'interés en l'acord.
Els nacionalistes catalans han obligat a limitar el marge de maniobra, amb una declaració institucional en el Parlament que supedita el sí a Sánchez al compromís "d'avanços" en les condicions cap a un referèndum, dins d'una equació en què també hi ha la possibilitat d'una amnistia.
La portaveu del govern en funcions, Isabel Rodríguez, ha assegurat que "quan arribe el moment" Sánchez abordarà l'eventual acord d'investidura "amb total transparència", tant a la ciutadania com dins del PSOE. Rodríguez ha reiterat el missatge de "tranquil·litat" a la població, assegurant que qualsevol pacte estarà dins del "respecte absolut a la Constitució".
La ministra d'Hisenda i Funció Pública en funcions, María Jesús Montero, ha avançat que les negociacions van més enllà del "moment concret de la investidura" i afecten també altres assumptes que afecten la "governabilitat" dels pròxims quatre anys, com els pressupostos generals per a 2024, en línia amb les manifestacions que després ha refermat Sánchez.
Fonts del govern espanyol citades per Europa Press manifesten que l'acord amb els nacionalistes catalans no està fet i que necessitarà treball "de manera intensa" al llarg de la setmana. Descriuen l'acord com a "complex" i reclamen "discreció", advertint que un comentari podria posar-lo en risc.