El relleu a la presidència del TSJCV i nous juís per corrupció marquen el calendari judicial del 2025
Els jutjats abordaran noves causes contra Carlos Fabra i Marcos Benavent, el ionqui dels diners, decidiran sobre delictes d'odi contra quatre membres de Vox i posaran data al juí a Mónica Oltra
Els jutjats valencians arranquen 2025 pendents de la renovació de la presidència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i amb noves causes contra polítics en l'agenda: un nou juí per corrupció al voltant de l'empresa pública Imelsa, un altre contra l'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra i el previsible assenyalament de la causa contra l'exvicepresidenta Mónica Oltra, segons la compilació de Jordi Ferrer per a l'agència EFE.
Este dijous 2 de gener es jubila Pilar de la Oliva, que ha estat al capdavant del TSJCV des del 2010: quinze anys. Les persones aspirants estan pendents encara del Consell General del Poder Judicial per a examinar les seues compareixences.
Peça E d'Imelsa
Ja en febrer, entre el 10 i el 19, la secció quinta de l'Audiència Provincial de València celebrarà el juí per la peça E del cas Imelsa, que investiga diversos contractes de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de València entre els anys 2003 i 2007. Entre ells, n'hi ha un de neteja i conservació de monuments com la Llotja i el de l'organització de la 27a edició de la Mostra de Cinema.
En aquell moment, el departament el dirigia la difunta María José Alcón, que era parella del vicealcalde amb Rita Barberá, Alfonso Grau, ja condemnat en diverses causes per corrupció. Però qui seurà al banc dels acusats serà l'exmarit d'Alcón, Vicente Burgos, els representants de les quatre empreses adjudicatàries i l'autodenominat ionqui dels diners, l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent.
Juí a Mónica Oltra
L'Audiència Provincial de València va ordenar al juny la reobertura de la causa contra l'exvicepresidenta del Consell del Botànic Mónica Oltra (Compromís) per la gestió del cas d'abusos sexuals de l'exmarit a una menor tutelada. Una decisió que hauria de suposar la celebració del juí, pendent de data i amb la incògnita del paper de la Fiscalia, que descarta exercir l'acusació perquè no hi veu delicte.
L'incendi de Campanar
També a la fi de juny, l'Audiència va ordenar la reobertura de la causa de l'incendi de l'edifici de Campanar, en què van perdre la vida deu persones. La investigació judicial serà un altre dels punts d'atenció de l'any judicial per les diligències investigades i la situació processal d'alguns testimonis, com el cap de bombers de València o el personal tècnic que va autoritzar els panells de la façana, per a qui s'ha denegat la imputació, malgrat la petició dels advocats de les famílies dels morts.
Càrrecs de Vox investigats per delictes d'odi
També d'interés és l'evolució processal dels quatre càrrecs públics de Vox investigats per diversos missatges d'odi. Declararà el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de València, Juanma Badenas, la regidora de València Cecilia Herrero, el regidor de Paiporta (Horta Sud), David Furió, i l'exconsellera de Justícia Elisa Núñez, que es va donar de baixa de Vox per la “deriva radical” de la formació.
Badenas va atribuir falsament a un estranger una agressió a València; Herrero (de qui és parella) ha alertat sobre una presumpta invasió de musulmans "consentida i patrocinada pel govern traïdor”; Furió va demanar "plom" per a frenar la immigració il·legal en una xarxa social; finalment, Núñez va relacionar un crim a Gata de Gorgos (Marina Alta) amb "els capritxos multiculturals de l'esquerra”.
Cas Assut
Expectació genera també l'evolució del cas Assut, una investigació iniciada l'abril del 2019 que ha mutat en una causa complexa amb múltiples ramificacions. Des de l'alçament del secret del sumari a la fi de setembre ha revelat noves acusacions contra l'entorn de Rita Barberá: el cunyat José Corbín i el vicealcalde Alfonso Grau.
Fabra torna als jutjats
Entre el 16 i el 22 de maig, l'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra tornarà a xafar els jutjats; ara, per un delicte de suborn relacionat amb presumptes comissions relacionades amb patrocinis vinculats a l'aeroport de Castelló.
Fabra, que va passar any i mig empresonat per quatre delictes contra la Hisenda Pública (entre desembre del 2014 i maig del 2016) haurà d'afrontar dos causes més relacionades amb la possible ocultació del seu patrimoni i suposats delictes societaris en la gestió del camp de golf cedit a la família de Sergio García.
Crim de la CAM
En l'aire està la repetició del juí pel crim de la viuda de l'expresident de la CAM en l'Audiència Provincial d'Alacant. L'ha ordenada el Tribunal Suprem, però està pendent que el Constitucional resolga el recurs d'empara presentat pel processat, el gendre de la víctima, que va ser absolt per un tribunal popular en el primer juí.