Les restes de Primo de Rivera ixen del Valle de los Caídos 64 anys després

El trasllat al cementeri de San Isidro es fa aquest dilluns a petició de la família i en compliment de la llei de memòria democràtica

Imatge del Valle de Cuelgamuros
Imatge del Valle de Cuelgamuros / A. Pérez Meca (Europa Press)

Les restes de José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange, seran exhumades aquest dilluns i traslladades des del Valle de Cuelgamuros —nom que rep el Valle de los Caídos amb la nova llei— al cementeri madrileny de San Isidro, després que ho sol·licitara la seua família i d'acord amb la nova llei de memòria democràtica. 

El dia que es compleixen 120 anys del seu naixement tindrà lloc el cinqué soterrament del falangista des que va ser afusellat després de ser jutjat per les autoritats republicanes el 1936 en la presó d'Alacant, fa 86 anys.

Primo de Rivera va ser jutjat per la República per sublevació i com a resultat va ser afusellat el 20 de novembre de 1936 i soterrat en una fossa comuna. En acabar la Guerra Civil, les restes foren traslladades, primer, al monestir d’El Escorial, i en 1959, per decisió del dictador, les traslladaren a la seua ubicació actual, just quan acabava de ser inaugurada. 

Finalment, les restes mortals seran reubicades al cementeri de San Isidro, on ja es troben diversos familiars del polític, com el seu germà Miguel Primo de Rivera i Sáenz d'Heredia, que va ser ministre amb Franco; la seua germana Pilar Primo de Rivera, fundadora de la Secció Femenina de Falange, o el seu oncle Fernando Primo de Rivera i Orbaneja, germà del dictador, que va morir al Marroc durant la guerra del Rif.

Primo de Rivera continua així les passes de Francisco Franco, que va ser exhumat del lloc destacat de l'abadia de Cuelgamuros on estava soterrat des de la seua defunció el 1975 i traslladat al cementeri d'El Pardo-Mingorrubio a finals d’octubre de 2019. Després d'aquella exhumació, només quedava pendent la de Primo de Rivera, les restes del qual es trobaven al costat de les del dictador.

La seua és l'única tomba individual que queda en el mausoleu després del trasllat de Franco, ja que els més de 33.000 enterrats, combatents de tots dos bàndols de la Guerra Civil, que descansen en els columbaris externs al temple ho fan en emplaçaments col·lectius.

Pocs dies després de l'aprovació definitiva de la llei i abans de la seua entrada en vigor, la família de Primo de Rivera va sol·licitar els permisos necessaris per a portar les restes del fundador de Falange fins al cementeri de San Isidro, a Madrid. Segons explicaren els nebots mitjançant un comunicat, ho feien per a complir la voluntat del seu oncle de ser enterrat en un cementeri sagrat i d'acord amb el ritu catòlic.

Homenatge falangista

Diversos grups falangistes es concentraran aquest dilluns a migdia al cementeri de San Isidro per a rebre les restes mortals de Primo de Rivera, després de ser exhumat del Valle de los Caídos. Encara que no existeix una convocatòria oficial, es preveu que es reunisquen diversos centenars de persones.

A banda d'aquesta concentració, està previst que s'organitze un altre homenatge en els pròxims dies en la nova ubicació de les restes.

El govern espanyol ja va obrir un expedient a Falange per diverses manifestacions que es van produir el passat 20 de novembre, però el procés iniciat per la Secretaria de Memòria Democràtica, depenent del ministeri que dirigeix Félix Bolaños, es troba aturat.

Per la seua banda, la Fundació Francisco Franco ha titllat l'exhumació de les restes d'"actuació mesquina i guerracivilista del govern espanyol" i ha qualificat al president de l'executiu, Pedro Sánchez, com l'"indiscutible campió mundial de la infàmia" per aquesta acció "miserable". La fundació, segons l'aplicació de la llei de memòria històrica, està en procés de ser il·legalitzada

També et pot interessar

stats