Reunió Mazón-Baldoví: entesa en finançament autonòmic, "desacord absolut" en la resta

El síndic de Compromís demana al president de la Generalitat que retire les cinc lleis de PP i Vox per considerar-les "ideològiques" i que revertisca les "retallades" en educació i serveis socials

Mazón i Baldoví, reunits este divendres en el Palau de la Generalitat
Mazón i Baldoví, reunits este divendres en el Palau de la Generalitat / Generalitat

"Una seca i una remullada". O equivalent, una de freda i una altra de calenta. Amb estes sensacions ha eixit el síndic de Compromís en les Corts, Joan Baldoví, de la reunió que ha mantingut amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón. La primera dels dos en tota la legislatura, des que el popular va accedir al càrrec després de guanyar les eleccions autonòmiques del 28 de maig de 2023.

Ha hagut de passar un any perquè el diputat autonòmic i el cap del Consell es vegen les cares en una trobada institucional, que s'ha allargat durant més de dos hores i en què s'han constatat alguns punts de trobada en matèria d'accessibilitat i finançament autonòmic, un dels temes prioritaris de l'agenda valenciana en l'última dècada. El diàleg ha fet aigües, però, quan han abordat qüestions relatives a educació, serveis socials, la renovació d'òrgans estatutaris i la retirada del paquet de cinc lleis que PP i Vox, els socis del govern valencià, han dut a les Corts.

La cara de la cita entre els dos polítics la posa l'acord que han tancat per a tramitar en el parlament autonòmic les lleis de tracte just i accessibilitat universal, ambdós a iniciativa de Compromís. La primera era la gran aposta que el síndic de la coalició portava baix del braç per a la trobada amb Mazón. Es tracta d'una proposta legislativa que reclama la reforma del sistema de finançament autonòmic, un fons d'anivellament fins que s'aprove el nou model i la regularització del deute històric de la Comunitat Valenciana. L'objectiu dels valencianistes és sumar el suport de la resta de grups de l'hemicicle al text perquè s'aprove i puga arribar a debatre's al Congrés, a Madrid. Però, perquè donen els números, cal el sí del PP —o almenys evitar el no—.

En declaracions als mitjans després d'eixir del despatx de Mazón, Baldoví s'ha mostrat confiat que la iniciativa suscita "grans possibilitats d'acord" i ha assegurat que el president s'ha compromés a tramitar-la i debatre-la en les Corts. "Li hem manifestat que estem oberts a negociar, a pactar i a desenvolupar esta llei perquè es vote amb el consens més gran possible" ha assegurat el també exregidor de Sueca, per a qui "tota aquella gent" que vol solucionar el problema de l'infrafinançament valencià hauria d'estar-hi d'acord, en referència al PSPV i el PP. "S'havia de fer alguna cosa, no podem dir que volem un nou sistema de finançament i després no fer res" ha justificat Baldoví per a explicar els motius de la llei de tracte just.

Des de Presidència també han valorat la reunió. Mazón no ha comparegut davant dels periodistes però, en un comunicat remés als mitjans en acabar, ha assegurat que continuarà "dialogant i avançant en iniciatives legislatives que garantisquen el finançament que mereixen els ciutadans de la Comunitat". I ha mostrat disposició a assumir les reivindicacions de Compromís quant a la pressió al govern espanyol perquè revertisca l'infrafinançament i la sol·licitud d'un fons d'anivellament "perquè ja està bé de ser sempre la comunitat pitjor finançada d'Espanya".

El segon punt d'entesa passa per la llei d'accessibilitat universal, un projecte que va quedar pendent d'aprovar la legislatura passada i que estava "àmpliament debatut amb les entitats". Per això, el síndic de Compromís s'ha mostrat convençut que s'aprovarà "prompte" i "sense grans problemes".

Els temes de discòrdia

Un dels obstacles principals del diàleg entre Mazón i Baldoví ve a propòsit de la bateria de cinc lleis que registraren PP i Vox en les Corts per a reformar la radiotelevisió autonòmica o l'Agència Antifrau, derogar la llei de memòria democràtica del Botànic per a substituir-la per una de "concòrdia" o reduir la presència del valencià en les escoles en favor del que han anomenat "llibertat educativa". El portaveu dels valencianistes en el Parlament ha tornat a exigir al cap del Consell la retirada del paquet normatiu, que previsiblement s'aprovarà a l'estiu, perquè consideren que les cinc normes que inclou "són ideològiques, no s'han pactat amb experts i rebaixen qualitat democràtica de la Comunitat Valenciana". Una petició que el president valencià no ha acceptat, a pesar de les crítiques del seu interlocutor. "Entenem que retallen drets, eliminen controls a la corrupció i trenquen consensos importants" ha alertat Baldoví, qui ha reiterat que el desacord en esta part de la reunió ha sigut "absolut".

Tampoc s'han entés en la renovació d'òrgans estatutaris que tenen els mandats caducats —per exemple la Sindicatura de Comptes o el Consell Jurídic Consultiu— quan el popular li ha oferit "desbloquejar-la" per a "continuar promovent" l'autogovern valencià. Baldoví considera que la negativa del PP a retirar el paquet legislatiu complica molt la negociació dels nous noms que han d'integrar estos organismes perquè els populars "rebaixen l'estàndard democràtics" en l'impuls de lleis com la d'antifrau, amb la qual pretenen substituir l'acord de tres cinquens necessari fins ara per a poder elegir al director per majoria absoluta.

Un altre punt de discòrdia ha estat en el que Baldoví ha qualificat de "retallades" en educació i en professorat ni tampoc en temàtica de serveis socials. El representant de Compromís diu no haver trobat en Mazón garanties perquè es revoque l'eliminació de 206 grups en l'ensenyament o es blinde la incorporació de 5.000 docents el curs pròxim que el Botànic va deixar enllestida, ni que continuen implementant-se els plans Convivint i Edificant. Tampoc ha obtingut el compromís del president per a la reversió de l'Hospital Universitari del Vinalopó, a Elx, l'únic que queda del conegut com a model Alzira. Actualment, és gestionat per Ribera Salud i el Consell ha de decidir si renova o no la concessió. "El president m'ha transmès que ha comunicat l'empresa que enguany els vigilaran abans de prendre la decisió. Nosaltres entenem que això és una pròrroga encoberta" ha lamentat Baldoví.

Per la seua banda, Mazón ha posat damunt de la taula la necessitat d'impulsar el dret civil valencià, tant en les Corts com en el Congrés, i en matèria hídrica ha reiterat a la coalició la invitació per a sumar-se a la mesa de l'aigua de la Comunitat Valenciana. També ha agraït a Baldoví el "suport" mostrat en les últimes setmanes a l'aportació que necessita l'Albufera i l'oposició a l'oferta pública d'adquisició (opa) que va presentar el BBVA al Banc Sabadell, que té la seu social a Alacant.

També et pot interessar

stats