Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Ribera acusa la Xunta d'electoralisme per la gestió de l'abocament dels pèl·lets

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica adverteix que encara "no sabem la magnitud del que pot ocórrer"

Restes de mocroplàstics arreplegades aquest dilluns a la platja corunyesa d'O Portiño (Galícia) / Cabalar (Efe)

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha carregat aquest dimarts contra la gestió de la Xunta de Galícia en la marea de pèl·lets a les platges gallegues i asturianes i s'ha mostrat convençuda que "haguera sigut diferent" si no hi haguera "precampanya electoral". Així, considera desencertada la negativa de l'executiu liderat per Alfonso Rueda a acceptar la col·laboració oferida per l'homòleg central per a netejar l'abocament que ha tocat les costes espanyoles. "No sabem encara quina és la magnitud del que pot ocórrer i crec que és important que, passe el que passe, hi treballem junts", ha dit en una entrevista en la Cadena Ser.

Ribera s'ha preguntat si posar-se a la disposició de les autoritats d'altres administracions és una cosa "deslleial o de campanya", i ha posat l'accent que rebutjar la col·laboració del govern central és un "error", per la qual cosa ha oferit a les autoritats autonòmiques i locals la total "disponibilitat per a ajudar". "Em pregunte si [a la Xunta] li preocupa que hi haja representants del govern de la nació i de l'administració de l'Estat treballant braç a braç amb els ajuntaments i amb l'administració autonòmica i si això li sembla que és un acte de campanya".

El litoral de Galícia i Astúries s'ha convertit aquests dies en notícia per l'arribada de milers de pèl·lets de plàstic procedents d'un dels sis contenidors que va perdre el vaixell Toconao el 8 de desembre uns 80 quilòmetres a l'oest de la ciutat Viana do Castelo, en aigües portugueses.

La ministra ha recordat que va telefonar personalment a Rueda per a oferir-li la col·laboració del ministeri per a activar el protocol. "Ell em va demanar que mantinguérem els canals d'informació oberts, cosa que evidentment hem fet, però ens acusen de deslleialtat quan en cas d'alerta poden comptar amb el nostre suport", ha insistit. "Si consideren que poden fer-ho a soles està bé —ha continuat la vicepresidenta—, però ara com ara el que veiem és que ho deixen en mans dels ajuntaments i dels ciutadans del carrer", fet que a ella li sembla "contradictori".

Al parer seu, és "important defensar els interessos dels ciutadans i dels ecosistemes perquè la gent està cansada que se li posen per davant els interessos personals" i el que vol és que les administracions col·laboren "per a respondre als seus problemes". En aquest sentit, la titular de Transició Ecològica ha contraposat la gestió de la Xunta en aquesta crisi mediambiental dels microplàstics amb la del govern asturià. "El Principat ha tingut una reacció diferent i considera que és millor una reacció ràpida per l'afecció eventual que puga haver-hi en els ecosistemes", ha conclòs Ribera.

Medi ambient