Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL CAP DE SETMANA

El Consell avisa que no renunciarà als acords sobre el Tajo-Segura mentre el govern manté la postura

El sindicat agrari Asaja-Alacant exigeix la destitució de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per mentir públicament

El Consell avisa que no renunciarà als acords sobre el Tajo-Segura mentre el govern manté la postura / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de gener 2023 - 13:09 Actualitzat: 25 de gener 2023 - 16:25

L'amenaça del Consell d'obrir una batalla legal contra el govern espanyol per l'aigua que arriba als camps valencians del transvasament Tajo-Segura ja té resposta del Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco). La ministra, Teresa Ribera, ha oferit aquest dimecres al president, Ximo Puig, la creació d'una comissió bilateral entre el seu departament i la Generalitat per a fer un seguiment directe de les inversions incloses en el reial decret que regularà els nous plans hidrològics. I amb el compromís que es constituirà a València abans que acabe gener.

L'elaboració d'aquesta norma ha generat gran malestar entre els regants de les comarques del sud i ha provocat un enfrontament directe entre l'executiu de Puig i la Moncloa. Tot va esclatar dilluns, després que els agricultors alertaren que el Miteco havia llevat la clàusula que assegurava la continuïtat del transvasament Tajo-Segura més enllà del 2025, pactada a finals de novembre en el Consell Nacional de l'Aigua. El document, actualment sotmés a examen del Consell d'Estat, és de moment una proposta del que serà el reial decret que haurà d'aprovar el Consell de Ministres les pròximes setmanes. La versió que s'ha elevat a l'òrgan consultiu no inclou la disposició addicional novena, que la Generalitat considera "essencial" per al manteniment de la infraestructura perquè vinculava l'increment del cabal ecològic del Tajo a una nova avaluació de l'estat de l'aigua a partir del 2025.

En vista dels missatges conciliadors de Transició Ecològica, fonts de Presidència han assegurat a À Punt que el govern valencià "no acceptarà res que no siguen les clàusules que es van pactar inicialment". Així, més enllà que es cree o no la comissió bilateral proposada per Ribera, el president Puig insisteix en una única idea: que es respecte l'acord inicial tancat en el si del Consell Nacional de l'Aigua sobre els nous requisits que regiran l'explotació del transvasament Tajo-Segura. El cap del Consell està disposat a mantindre el pols institucional amb el ministeri, tot i ser del mateix color polític. No li agrada l'as de la mànega que sembla haver-se tret la ministra amb l'anunci d'una comissió de seguiment, i en una entrevista en Onda Cero ho ha tornat a advertir al govern espanyol: no admetrà imposicions. El que vol el mandatari valencià és un compromís, un document per escrit que arreplegue els acords que garantien el cabal d'aigua a través de la clàusula que ha generat la discòrdia.

El 29 de novembre aquest organisme i el ministeri pactaren introduir un mecanisme corrector, acompanyat d'una sèrie d'inversions de més de mil milions d'euros, que afectaria els criteris relatius a l'establiment dels cabals ecològics i que serviria per a garantir l'arribada d'aigua als regadius de la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana. El text consensuat assenyalava que no seria necessari incrementar-los, ja que podrien comprometre el transvasament, sempre que es compliren els objectius ambientals fixats per a les masses d'aigua. Els regants acusen el govern espanyol d'haver eliminat la clàusula de forma unilateral per a complaure el govern de Castella-la Manxa i alerten que això comportarà una pujada automàtica dels cabals, a set metres cúbics per segon quan el Consell de Ministres done llum verda al reial decret, a huit el 2026 i a 8,65 en 2027. Els increments retallaran l'assignació d'aigua procedent del Tajo que arriba als regadius valencians.

La ministra Ribera ha intentat suavitzar la polèmica aquest dimecres i ha enviat un "missatge de tranquil·litat" als col·lectius de regants. Els ha reafirmat que les inversions previstes per als pròxims anys en el transvasament garanteixen que el cabal hidrològic, que s'anirà incorporant de manera gradual, no els suposarà cap increment de costos. I s'assegurarà l'accés a l'aigua de les dues conques, la que cedeix i la que rep. Per a seguir de prop l'evolució de les actuacions que preveu el reial decret, vinculades entre d'altres amb la dessalinització i el bombeig de l'aigua, Transició Ecològica proposa crear comissions bilaterals amb les tres autonomies receptores del transvasament. Un mecanisme que, segons ha precisat, és un suggeriment del mateix Puig.

Ribera no ha volgut polemitzar amb el cap del Consell i ha dit que "veu correcte" que acudisca al Consell d'Estat per a "poder garantir jurídicament les preocupacions" que la Comunitat Valenciana, o qualsevol altre territori, puga tindre sobre diversos desenvolupaments normatius. Aquest dimarts Puig va avançar que presentaria al·legacions davant l'òrgan consultiu sobre l'esborrany del reial decret que prepara l'executiu espanyol per a actualitzar diversos plans hidrològics i que arreplega qüestions com les noves condicions d'explotació del transvasament Tajo-Segura.

El Miteco justifica que el pla hidrològic del Tajo fixa un cabal ecològic per al riu "que fins ara no existia", cosa que era una "anomalia amb la resta de rius i conques espanyoles". La creació de cabals ecològics és un "requisit ineludible que hem d'acatar per a donar compliment a diverses sentències i requeriments de la Unió Europea, que han arribat a la conclusió que el riu Tajo té un seriós problema d'equilibri ambiental a la capçalera", ha recordat el ministeri liderat per Ribera.

Interessos valencians i espanyols

La portaveu de l'executiu espanyol i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, s'ha pronunciat també aquest dimecres sobre el conflicte des de Ciudad Real. En declaracions als mitjans de comunicació ha defés l'actuació de l'administració estatal i ha assegurat que, mentre Puig defén l'interés de la Comunitat Valenciana, el govern de Sánchez fa el mateix, però amb el del conjunt del país. I ha indicat que han preparat uns informes "que han sigut aprovats per la taula de l'aigua" i elevats al Consell d'Estat.

Asaja exigeix la destitució de Ribera

Després de la intervenció de Ribera, el sindicat agrari Asaja-Alacant ha exigit la destitució de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per "mentir" públicament per a justificar la fi del transvasament Tajo-Segura mitjançant l'increment dels cabals ecològics en la conca excedentària.

En un comunicat, l'alt Tajo té establit per Llei, des de 1979, un cabal ecològic mínim de 6 metres cúbics per segon.

“Les sentències del Suprem diuen que han d'instituir-se cabals ecològics en la resta del Tajo, però no en la zona de l'Alt Tajo com afirma la ministra de Transició Ecològica, perquè ja els tenia fixats per la Llei d'explotació del transvasament i no hi ha cap informe tècnic ni mediambiental que dicte que han de superiors als 6 m³ per segon”, segons Asaja.

D'aquesta manera, el sindicat agrari ha acusat Ribera de “tractar de confondre a la societat faltant a la veritat quan en realitat el seu únic objectiu és consumar la fi del transvasament Tajo-Segura per una decisió exclusivament política i mancada de qualsevol criteri tècnic o mediambiental”.

Nou decret per al preu de l'aigua dessalinitzada

La ministra de Transició Ecològica ha respost també a les queixes dels regants sobre la fi de les subvencions a l'aigua dessalinitzada després que ha expirat el decret llei de sequera. I els ha reiterat que el seu departament ultima un nou decret transitori que portarà al Consell de Ministres "com més prompte millor" per a donar resposta a la pujada dels preus, que el mateix Puig ha qualificat d'"absolutament inacceptable".

La nova norma que ultima Ribera s'ha debatut i s'ha consensuat amb els actors implicats en les últimes setmanes de desembre" i busca alleujar la situació dels regants, que fins al 31 de desembre es beneficiaven del decret llei de sequera que subvencionava l'aigua dessalinitzada i que ha expirat perquè "no continuen registrant-se els llindars establits" en l'esmentat text legal.

Agricultura Medi ambient

També et pot interessar