Robles ofereix a les Canàries dos espais de Defensa per a allotjar menors migrants

Clavijo ha concedit que el primer acolliment siga al territori de l'arxipèlag, però ha insistit que les illes necessiten ajuda de la resta d'Espanya

Famílies que arriben en pastera ateses per la Creu Roja
Famílies que arriben en pastera, ateses per la Creu Roja / Creu Roja

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha telefonat esta vesprada al president de les Canàries, Fernando Clavijo, per a oferir-li que la comunitat autònoma puga utilitzar dos espais del seu departament a les illes per al primer acolliment dels menors que arriben en pastera o piragua.

Clavijo ha agraït la crida, "l'únic contacte" que han tingut amb l'executiu des de dilluns, quan van tancar un acord amb el govern "en la legítima defensa dels interessos dels menors i dels treballadors públics de l'ONG".

El president de les Canàries va donar instruccions a les ONG al començament de la setmana perquè no acolliren ni un menor més als centres dependents de la comunitat autònoma sense autorització del seu executiu i sense que l'administració de l'Estat haguera completat abans tots els protocols de lliurament (que inclouen filiació i entrevista a possibles candidats a refugi i asil).

En donar a conéixer la conversa amb Robles, Fernando Clavijo ha subratllat que el "reconforta" l'"empatia i suport" que ha percebut en la ministra, que li ha transmés la seua preocupació per la possibilitat que el flux de piragües augmente en els pròxims mesos, i ha compartit amb ell que les Canàries no poden afrontar a soles esta crisi humanitària.

Després d'uns dies de pols amb el govern central, el president de les Canàries ha concedit que el primer acolliment siga al territori de l'arxipèlag per geografia, però ha insistit que la comunitat autònoma necessita l'ajuda de la resta d'Espanya, perquè els seus recursos estan "més que sobrepassats, amb 5.300 menors arribats en pastera". Clavijo ha assenyalat que Robles comparteix amb ell que les Canàries "no poden suportar en solitari tota la pressió migratòria d'Àfrica i la necessitat que hi haja una distribució per tot el territori nacional per a afavorir la integració d'eixos menors".

El president de les Canàries ha tornat a expressar l'enuig per haver sentit al director de l'Agència Europea de Fronteres i Costes (Frontex), Hans Leijtens, dir que fins ara Espanya no li ha demanat el desplegament de més mitjans del seu organisme a les illes. Clavijo ha recordat que ell mateix va parlar en el seu moment amb el responsable de Frontex i li va demanar ajuda, però li va contestar que corresponia que la sol·licitara el govern d'Espanya.

També et pot interessar

stats