Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Rovira espera derogar el curs que ve la llei de plurilingüisme

El conseller d'Educació ha presentat els pressupostos que significaran la "fi del català" a les aules

El responsable d'Educació, José Antonio Rovira / À Punt
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de novembre 2023 - 14:47 Actualitzat: 07 de novembre 2023 - 16:07

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, espera que el pròxim curs escolar estiga llesta la norma que derogarà la llei de plurilingüisme, que ha qualificat de "totalment ideològica" i ha incidit en que la nova normativa tindrà en compte les realitats sociolingüístiques de les zones de predomini de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana. Així ho ha assegurat durant la seua compareixença aquest dimarts a les Corts per a detallar els comptes de la seua conselleria per al 2024, que arribaran a 6.871,25 milions, 84 milions d'euros més (un 1,2% més) que l'exercici anterior.

Per a Rovira, amb el nou Consell la política educativa ja no es basarà només en el valencià, com succeïa, al seu judici, amb el Botànic, sinó que també posarà l'accent en altres llengües, en la "cultura de l'esforç" i en la promoció del valencià, "però sense imposicions". Per això, ha recordat la modificació que s'ha introduït en la llei d'acompanyament perquè l’alumnat de zones de predomini castellà no estiga obligat a tindre el valencià com a llengua vehicular.

Així mateix, el conseller ha subratllat que en els comptes es manté la promoció del valencià i s'aposta pel multilingüisme a l'escola amb 19,5 milions d'euros, al mateix temps que ha recordat que el govern autonòmic treballa en la "proximitat" del valencià amb "criteris que prioritzen les formes autòctones". "S’ha acabat el català", ha asseverat.

Els recursos destinats a formació creixen un 11%

El conseller ha destacat que els recursos destinats a la formació del professorat s'incrementen en un 11%, els fons per a la inclusió educativa augmenten un 10%, els concerts d'educació pugen un 4,9%, es manté la promoció del valencià i s'aposta pel multilingüisme a l'escola amb 19,5 milions d'euros.

Quant a les plantilles en primària i secundària, ha informat que el pressupost augmenta en 293 milions d'euros fins a arribar als 3.611 milions d'euros; es mantenen les ajudes al menjador escolar i en el transport escolar contempla que els alumnes que no poden accedir a alguna de les rutes de transport escolar col·lectiu es beneficien d'ajudes individuals.

El conseller ha criticat la gestió del Pla Edificant d'infraestructures educatives de l'anterior govern del Botànic, ja que ha assegurat que del total de 1.639 milions d'euros pressupostats en els exercicis 2018 a 2023 "només es van executar 377 milions".

El fons social Europeu, “arrasat” pel Botànic

D’altra banda, el conseller ha defensat que els pressupostos del seu departament seran els del "canvi" enfront de la "deriva irresponsable" del Botànic, que "va arrasar" el 74% dels fons europeus assignats fins al 2027 en matèria d'ocupació, i els de la "fi del català" a les aules.

A més, ha informat que el seu departament obrirà un expedient de declaració de lesivitat per la firma per part de la consellera anterior, Raquel Tamarit, mentre estava en funcions, de quinze obres en centres educatius en dotze municipis, sis dels quals governats pel PSPV i cinc per Compromís.

Els partits de l'oposició, el PSPV i Compromís, han qualificat aquests pressupostos de "tramposos" i han advertit que suposen un "retrocés", amb la disminució del 40% en inversions en infraestructures, la "desaparició" de les partides per a inserció laboral dels joves i les retallades en ajudes com el bo infantil en el moment actual de crisi econòmica.

També et pot interessar