Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Rovira: "Hem salvat l'inici del curs, ha sigut normal, tret del problema amb el transport escolar"

El conseller d'Educació es mostra "satisfet" amb la gestió, a pesar del caos de l'adjudicació de vacants i l'última incidència per la contracta amb l'empresa Monbus, qüestions de què responsabilitza l'anterior govern del Botànic

14.09.2023 | Entrevista LNM José Antonio Rovira

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, està en termes generals "satisfet" amb l'inici del curs escolar a la Comunitat Valenciana. És la valoració que ha fet aquest dijous en ser entrevistat en Les notícies del matí, com a part de la ronda prevista per À Punt als nous consellers i conselleres del govern bipartit PP-Vox liderat per Carlos Mazón. Rovira, que ha pres el relleu en la cartera dels exconsellers de Compromís Vicent Marzà, primer, i Raquel Tamarit, segon, considera que la tornada a les aules ha transcorregut de manera "normal" i "com cada any", tret de la incidència ocorreguda amb el transport escolar que ha esguitat els primers dies i que, a parer seu, està motivat per un conflicte laboral entre les companyies d'autobusos "una guerra d'empreses".

Tot va esclatar dilluns, quan un miler d'alumnes d'una desena de centres es quedaren tirats per la falta del servei en catorze rutes operades per la companyia gallega Monbus, i els retards s'han anat arrossegant en els dies següents. El responsable d'Educació ha assegurat que el problema ha sigut "puntual" i ha garantit que quedarà resolt aquesta mateixa setmana. Segons ha explicat, en aquest assumpte la Generalitat "tenia les mans nugades" i no podia rescindir el contracte perquè es tractava d'una adjudicació gestionada per l'anterior equip de govern, que a més estava avalada per un tribunal administratiu. "Legalment, no podíem fer res", ha argumentat el conseller popular, que ha reconegut que altres empreses valencianes ja els havien advertit que la contracta amb Monbus generaria problemes.

El motiu pel qual no estarien complint amb el servei, ha dit Rovira, són les possibles pressions que hauríen patit alguns conductors per part de la concessionària anterior. En el punt en què estan les coses, ha prosseguit, la conselleria només pot sancionar l'adjudicatària —l'expedient ja està obert—. El contacte amb els responsables de Monbus és permanent, ha insistit, per a acabar de solucionar els incidents que hi ha hagut amb els autobusos, que no impliquen només retards. De fet, ha revelat el conseller, un autocar buit va incendiar-se a Moixent en circumstàncies sospitoses i el sinistre encara s'està investigant. El responsable d'Educació ha assenyalat que el seu departament ha treballat a contrarellotge, fins i tot portant conductors de fora per tal de garantir el servei del transport escolar afectat, i ha obert la porta a compensar des dels centres educatius les despeses extra que es puga haver generat per la falta d'autobusos. Per exemple, cobrir els desplaçaments que hagen hagut de fer les famílies en taxis perquè l'alumnat poguera arribar a classe.

Rovira, que també és titular d'Universitats i Ocupació, ha fet balanç del retorn als col·legis valencians amb una conclusió clara: a pesar del reguer d'errades i retards en l'adjudicació de places de docents que han marcat tot agost i de l'últim problema que ha esclatat ara amb el transport escolar, "s'ha salvat" el principi del curs. De totes les incidències en aquests dos assumptes ha tirat les culpes a l'anterior govern del Botànic, al qual retrau que no avisaren "de res" el seu equip en el traspàs de poders. Ni dels retards en les notes de les oposicions, ni que el programa informàtic per a fer el repartiment de places docents estava obsolet, ni que personal clau de la conselleria per a les adjudicacions ja havia abandonat dels càrrecs abans de completar el procediment, ha enumerat. Entre d'altres, els directors territorials de les tres províncies, peces "fonamentals" en el tràmit i als qui ha acusat de "cessar en diferit".

Quedeu-vos amb el pastís i resoleu-ho. I ho hem resolt

"Explique'm com és possible que, si rebem les notes dels tribunals de les oposicions organitzades per l'anterior govern el 31 de juliol i les notes del procediment d'interins l'1 d'agost, com aconseguisc ficar tot això en la coctelera perquè el mateix 1 d'agost estiguen fetes les adjudicacions", ha ironitzat Rovira, molest perquè "tot va arribar tard" i "els responsables estaven a casa". "Quedeu-vos amb el pastís i resoleu-ho. I ho hem resolt", ha tret pit.  A costa, ha remarcat, que gran part del personal de la conselleria "no ha tingut vacances" a l'agost.

Així, ha assegurat que el fet que encara hi haguera vacants d'interins pendents per cobrir en la reobertura de les escoles, vora 2.800, "passa cada any" i "no ha alterat" l'inici de les classes perquè sols afecten vora el 2,5% de la plantilla. Es refereix a l'última tanda d'assignació de places per a cobrir jubilacions, substitucions i baixes d'última hora, que s'ha hagut de retardar per noves errades amb el sistema informàtic. Segons ha anunciat en la ràdio d'A Punt, les llistes rectificades s'han publicat a les nou del matí.

Legislatura amb brega política en Educació

El conseller anticipa una legislatura "problemàtica", amb molta brega política i una oposició dura dels partits del Botànic, especialment en matèria educativa. "No tinc cap dubte que tindré davant el PSPV i Compromís, que consideren la Conselleria d'Educació el seu territori". Rovira ha rebutjat les crítiques que ha rebut del bloc d'esquerres per no haver donat la cara en el caos de les adjudicacions de docents perquè, segons ha dit, ha fet ara "més declaracions en els mitjans de comunicació que en la seua vida". "Si d'una cosa no se'ns pot acusar és de no haver eixit a donar explicacions constantment", ha opinat.

PSPV i Compromís consideren la Conselleria d'Educació el seu territori
Sóc economista, no un expert lingüista

Contra el "valencià absolut i únic"

El conseller també s'ha pronunciat, a preguntes dels periodistes col·laboradors d'À Punt, sobre la polèmica oberta arran de les declaracions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, quan va afirmar que "no tenia la veritat absoluta" sobre el valencià. I ha deixat clar que "en absolut" s'ha sentit desautoritzat pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, que va defensar la institució com l'única autoritat lingüística a la Comunitat Valenciana. "Va dir la veritat", ha recalcat. "Això no lleva —ha prosseguit— el fet que hi haja persones que opinen que hi ha alguns errors. La prova és que el diccionari de l'AVL dona diferents traduccions a moltes paraules. Això és el que vaig voler dir. No hi ha un valencià absolut i únic, de vegades una paraula té més accepcions per a moltes persones". El conseller ha donat per tancat el debat després de matisar que ell és "economista, no un expert lingüista".

Reforma del plurilingüisme

Finalment, el conseller d'Educació ha apuntat que el govern autonòmic estudia ja una modificació "urgent" de la llei de plurilingüisme aprovada pel Botànic per a revertir-la en les zones castellanoparlants. L'objectiu, si arriben a temps, és tirar-la avant amb la llei d'acompanyament dels pròxims pressupostos de la Generalitat. "Quin sentit té que a un xiquet de Requena que està exempt d'estudiar valencià se l'obligue per llei a fer matemàtiques o història en valencià?", ha preguntat a l'aire. Una situació que volen corregir "immediatament".

Quin sentit té que a un xiquet de Requena que està exempt d'estudiar valencià se li obligue per llei a donar matemàtiques o història en valencià?

A més llarg termini es planteja l'executiu de Mazón reformar la llei del plurilingüisme. I això es farà "des del punt de vista de la llibertat d'elecció dels pares", ha aclarit Rovira. El titular d'Educació ha assegurat que el seu objectiu final és que tots els xiquets de la Comunitat Valenciana coneguen el valencià, però ha matisat que ha de deixar-se llibertat per a fer-ho o no.

Educació

També et pot interessar