Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Rueda avança les eleccions gallegues cinc mesos

Els comicis autonòmics se celebraran el diumenge 18 de febrer

El president de Galícia, Alfonso Rueda, aquest dijous / Lavandeira jr (Efe)
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de desembre 2023 - 13:46 Actualitzat: 21 de desembre 2023 - 15:46

El president de la Xunta, Alfonso Rueda, ha anunciat aquest dijous que les eleccions autonòmiques gallegues s’avançaran al diumenge 18 de febrer. Els darrers comicis autonòmics a Galícia se celebraren el 10 de juliol. Així doncs, l’avançament és de cinc mesos.

Aquesta decisió suposa distanciar en els temps aquesta votació de la de les eleccions europees, que tindran lloc el 9 de juny. Des de 2009, les eleccions autonòmiques a Galícia i Euskadi es produeixen en la mateixa data. És per això que Rueda ha telefonat "per deferència" al lehendakari, Íñigo Urkullu, per a comunicar-li la decisió. El mandatari basc ja ha descartat la possibilitat de fer coincidir ambdós comicis autonòmics: "No som Galícia", ha remarcat.

Pel que fa a les principals candidatures, Vox ha confirmat aquesta setmana que es presentarà, després que des del Partit Popular els suggeriren no fer-ho per a facilitar que revaliden una nova majoria absoluta en la Xunta. El portaveu al Congrés, Miguel Tellado, va assegurar que les enquestes "li donen a Vox zero possibilitats d'obtindre un escó en cap de les quatre províncies".

L'actual líder de l'oposició, Ana Pontón, tornarà a ser la presidenciable del BNG. Quant al PSdeG, el candidat finalment serà José Ramón Gómez Besteiro, ja que el candidat del 2020, Gonzalo Caballero, va retirar la seua precandidatura al procés de primàries dels socialistes gallecs.

La marxa de Podem al Grup Mixt ha complicat les negociacions entre el partit morat, exparlamentari a Galícia després de la desfeta dels anteriors comicis, i Sumar. La formació que encapçala Yolanda Díaz es va constituir en aquesta autonomia i a Euskadi fa un mes, amb vista a aquest cicle electoral.