Rus sobre l'adjudicació a dit del 'call center' d'Imelsa: "Tot és mentida, una pantomima contra mi"
L'expresident de la Diputació de València i del PP de la província torna al banc dels acusats amb Marcos Benavent, el ionqui dels diners, per la presumpta adjudicació irregular a l'exsogre d'aquest, Mariano López, del servei d'atenció telefònica de l'empresa pública
“Traieu-me alt” bromejava Alfonso Rus als mitjans de comunicació que esperàvem la seua arribada a la Ciutat de la Justícia de València. L'expresident de la diputació i del PP de la província ha insistit a desdramatitzar la seua segona citació en la macrocausa d'Imelsa, ara per la presumpta adjudicació a dit del call center de l'empresa pública a una societat de Mariano López, l'exsogre de Marcos Benavent, el ionqui dels diners. Rus torna al banc dels acusats un mes després del final de la vista oral per la presumpta contractació dels treballadors anomenats zombis en l'empresa pública, on s'enfronta a dotze anys de presó. En la peça que ara comença li'n demanen huit més.
“Tot el que s'ha dit és mentida. Ja veureu com és una pantomima contra la meua persona [...] però si no venen contra mi, això [en referència al juí] seria avorrit, així que em fan vindre”, ha manifestat Rus a la premsa en els minuts previs a la vista oral. “No sabia si Mariano o Mariana, no sé a qui li donen això. Cinc empreses es van presentar i de totes es va quedar la més barata, i sort que fou així. De les cinc, una d'elles recorde que era Eulen, no va reclamar cap, que estava perfecte”, ha dit Rus.
Per a l'expresident de la Diputació de València la seua imputació és “una bogeria”, ja que “amb 3.500 persones” a la plantilla de la corporació no es pot saber “qui feia bé o malament” i, en un avanç de la seua futura compareixença, ha derivat la responsabilitat del control de la contractació en el conseller delegat, el diputat de zona, i “el més important”, en els tècnics, “que si estava malament ho hauran d'explicar”.
Minuts abans, ha fet acte de presència l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent. “A veure què ens conten. Fa un mes que estiguérem ací… i al final haurem de posar una tenda de campanya”, ha valorat amb un somriure l'anomenat ionqui dels diners sobre el tercer processament per Imelsa. "Allà que vaig, no tenim més remei", ha dit abans de perdre's entre la cua d'accés al recinte judicial.
Si no venen contra mi, el juí seria avorrit, i per això em fan vindre. Si estava malament l'hauran de dir els tècnics
La peça (D) del call center, la tercera que es jutja sobre el cas Taula, es prolongarà provisionalment fins al 5 de juny, al llarg de dènou sessions. En la primera, relativa a la contractació d'esdeveniments amb l'empresa Thematica, Benavent va ser condemnat a set anys i deu mesos de presó. En la segona causa (peces B i F), pendent de sentència, s'ha jutjat la contractació fictícia de persones, que cobraren de l'erari públic per funcions alienes a Imelsa. En aquesta i en la que ara comença, Benavent acompanya Rus en el banc dels acusats. Ara la Fiscalia Anticorrupció acusa Rus dels delictes continuats de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i tràfic d'influències.
Per a Benavent, a qui atribueix delictes de prevaricació i malversació continuats, demana quatre anys i mig de presó. Com a principal processat figura l'exsogre de Benavent, Mariano López (per a qui Anticorrupció sol·licita tretze anys), a qui acompanyen i cinc persones més, que estan implicats com a presumptes autors o cooperadors necessaris de les irregularitats. López és la persona que va facilitar les gravacions incriminatòries de Benavent sobre Imelsa a la justícia, després d'una primera entrega a la consellera de Transparència, Rosa López Garijo, quan era diputada, per a perjudicar l'exgendre.
Les defenses demanen la nul·litat de la causa
El juí ha arrancat amb la fase de qüestions prèvies, en què les defenses han demanat de manera unànime la nul·litat de la causa, emparant-se en la presumpta il·legalitat de les proves pericials i els escorcolls de la Guàrdia Civil, una estratègia que s'ha intentat en els processos d'Imelsa anteriors. “Entenem que la causa s'inicia després de l'aportació de ginys informàtics, de manera il·lícita, amb trencament de cadena de custòdia, amb ocultació a les defenses de determinats informes i tot això ha generat vulneració de dret de defensa i de la tutela judicial efectiva d'inici, que dona lloc a la nul·litat de totes les actuacions en el procediment”, ha sintetitzat el lletrat de Rus, Emilio Pérez. Les defenses han qüestionat, entre altres assumptes, la cobertura judicial per a l'informe pericial sobre els correus corporatius d'Imelsa elaborat per la firma Grant Thorton, i han anticipat protesta per la pròrroga de la instrucció, que considera fora de termini.
El tribunal ha admés a tràmit la documentació aportada per les defenses, però ha decidit donar continuïtat al procés, argumentat que durant aquest es resoldran les qüestions plantejades, a què ha llevat importància la Fiscalia Anticorrupció. A més, ha donat permís les persones acusades per a absentar-se de la vista oral una vegada presten testimoni, fins al torn d'última paraula.
Amics i familiars, en el procés de contractació
Segons la Fiscalia, el juny del 2012 l'exsogre de Benavent va arrancar a Rus el compromís d'adjudicar a la seua empresa (Servimun SL) un contracte públic de gestió tributària de serveis. L'informe de necessitat de la contractació el va subscriure l'acusat Salvador Deusa, amic personal de Mariano López, com a cap de secció d'Avaluació i Planificació de la Diputació de València el desembre del 2012. I com a coordinador del contracte es va col·locar el mateix fill de López, que es trobava en l'atur, tot i que no tenia experiència ni qualificació per a aquestes funcions.
Servimun va rebre la puntuació més alta per a ser l'adjudicatària, tot i que el propòsit del contracte estava “totalment allunyat de la vertadera realitat del que realment podia i volia fer l'empresa”, ja que no tenia capacitat operativa ni tècnica, ni experiència, ni mitjans personals per a dur a terme l'oferta. De fet, segons el ministeri públic, el treball va ser defectuós i fracassat des d'un principi. Es va pagar per treballs no fets. El 2015, malgrat les pressions de López a diversos diputats perquè seguira la “farsa”, el nou equip directiu d'Imelsa no va renovar la contractació pels informes negatius i la comprovació de la “inutilitat” del servei.
870.000 euros de perjuí a la hisenda pública
El pressupost inicial superava el milió d'euros, que finalment es va formalitzar, el juny del 2013, per 842.975,2 euros, sense IVA, distribuït en tres anys, si bé el perjudici econòmic als fons públics s'ha establit finalment en 870.811,06 euros.
En el procés inicial de contractació, relata el ministeri públic, Benavent, “coneixedor de les intencions de Rus d'afavorir l'adjudicació”, no va posar cap trava ni inconvenient en el procés administratiu de selecció “com estava ordenat i convingut per Rus amb López”. Segons la Fiscalia, en el tripijoc també va tindre una participació activa l'acusat Ricardo Ángel de Mari, cap de servei de la Diputació.
A més, Mariano López va crear una empresa, Técnicas Legales Administrativas SL, en què no figurava com a titular ni amo ni administrador, per a apoderar-se dels diners procedents de la contracta “simulant una relació contractual de l'empresa amb Servimun”. Amb aquest sistema suposadament es van embutxacar 198.835,48 euros tant Mariano López, com les també acusades Vicenta i María Concepción Torregrosa, la dona i la cunyada de López.