S’acaba la legislatura europea: en fem balanç amb tres eurodiputats
Des de la seu del Parlament Europeu a Brussel·les repassem els principals temes que han marcat l’agenda dels últims cinc anys amb García Margallo (PP), Rodríguez Piñero (PSOE) i Buxadé (Vox)
El 9 de juny celebrem unes noves eleccions europees i el Parlament Europeu tanca les portes fins a la nova constitució que se celebrarà la setmana del 16 de juliol. Darrere queden cinc anys de reptes assolits i entrebancs salvats. Un equip d’À Punt Notícies s’ha desplaçat al Parlament Europeu per a parlar amb tres eurodiputats i fer balanç d’una legislatura agitada.
L’eurodiputat popular, el valencià José Manuel García-Margallo recorda que la legislatura va començar “amb dos eixos principals: l’Europa verda del Green Deal i la transformació digital”, dos temes de “gran importància per a saber quines ocupacions tindrem en el futur”.
Els darrers cinc anys, però, alguns dels reptes que s’han hagut d’afrontar des de les institucions europees no estaven previstos en aquell moment. “Hem tingut la pandèmia, guerres i grans esdeveniments de canvi climàtic que estan assolant grans extensions del nostre territori”, resumeix l’eurodiputada valenciana Inmaculada Rodríguez-Piñero, del PSOE, que amb tot afirma que “hem sigut capaços de fer front a aquests desafiaments”.
Una de les fites de l’última etapa de la legislatura ha estat relacionada amb la gestió de la crisi humanitària i el polèmic pacte sobre migració i asil. En aquest sentit, Jorge Buxadé, eurodiputat per Vox, reivindica que s’han assolit “grans èxits, com l’aprovació d’Eurodac, portant debats que havien desaparegut en l’àmbit de la UE”.
Una de les batalles que també s'han lliurat als carrers i carreteres d'Europa ha sigut la política agrícola comuna (PAC). Milers d'agricultors s'han manifestat per tot el continent contra les mesures burocràtiques i mediambientals que els imposa esta nova PAC, i que s'ha flexibilitzat amb unes esmenes aprovades esta mateixa setmana.
Per a García-Margallo, la PAC “no ha tingut en compte la necessitat d'harmonitzar la lluita contra el canvi climàtic amb la necessitat de tindre una agricultura sostenible si volem tindre una suficiència alimentària”. La socialista Rodríguez Piñero també creu que cal “flexibilitzar i donar més contingut a les ajudes que necessiten els agricultors per a l'adaptació necessària per a la transició ecològica.
També s'ha aprovat la primera legislació europea per a combatre la violència contra les dones, una directiva contra el tràfic d'éssers humans i una altra sobre el dret a la reparació dels productes que comprem per a combatre l'obsolescència programada.
El 24 de maig començarà la campanya per a les eleccions europees en què a l’estat espanyol elegirem 61 dels 720 eurodiputats que conformen el Parlament. Els partits fan una crida a la ciutadania perquè hi participe i no oblide que més de la meitat de la legislació nacional prové de les institucions europees.