El govern espanyol planteja que la dessalinitzadora de Sagunt envie aigua a Catalunya
Mazón parla de “solidaritat hídrica” entre regions i reclama que l'aigua dessalinitzada tinga un ús prioritari per a emergències de consum per a beure
La dessalinitzadora de Sagunt (Camp de Morvedre), gestionada per l'empresa pública Aquamed, que depén del Ministeri per a la Transició Ecològica, podria encarregar-se d'enviar, a partir de l'estiu, aigua amb vaixells fins a Catalunya per a fer front a la situació d’emergència per sequera que pateix oficialment aquesta comunitat autònoma des de l’1 de febrer.
Sobre aquesta possibilitat han parlat per telèfon aquest dissabte el president de la Generalitat Carlos Mazón i la ministra Teresa Ribera, abans que aquesta mantinga una reunió dilluns amb el govern català per a buscar solucions al problema de la sequera.
“Estic a favor de la solidaritat hídrica entre regions i del fet que l'aigua dessalinitzada tinga un ús prioritari i quasi exclusiu per a emergències de consum per a beure”, ha declarat Mazón en relació amb la proposta del Ministeri de Transició Ecològica. "Estic a favor que entenguem per fi a Espanya que l'aigua és de tots, a veure si això anima els altres a adonar-se que ací ho estem passant molt malament també", ha incidit.
El cap del Consell ha plantejat, a més, a Ribera que es tinga en compte “l’emergència de l’Albufera” i que “ens garantisca, de manera documental, que amb aquesta sobreexplotació de la dessalinitzadora de Sagunt la salmorra no afectarà la costa valenciana”. Mazón, a més, ha indicat que Ribera li ha garantit que augmentar la capacitat d'aquesta dessalinitzadora (amb una producció actual de 22.900 metres cúbics al dia) per damunt del 15% no tindrà cap afecció per a les necessitats de la província de València.
Catalunya viu una situació sense precedents relacionada amb l’emergència climàtica que ja implica importants restriccions en piscines, reg i activitats agrícoles, industrials i recreatives. A més, el consum d'aigua s’ha limitat a un màxim de 200 litres per habitant i dia.
Una situació hídrica greu que també podríem patir a les comarques del sud. Aquest divendres, la junta de govern de la Confederació Hidrogràfica del Segura va constituir la comissió permanent de la sequera i va incrementar les restriccions d'aigua per a reg. La conca del Segura continua perdent aigua i els embassaments del riu estan al 18% de la capacitat, raó per la qual la declaració de sequera permanent podria no estar tan llunyana.
També a les comarques del nord els llauradors temen que es tanque l'embassament d'Ulldecona, principal infraestructura d'aquesta zona i que està només a l'11% de capacitat. De fet, la setmana que ve, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer té previst declarar el sistema Sénia-Maestrat en situació d'emergència per la situació de sequera si continua sense ploure.