Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Salvador Illa, investit president de la Generalitat de Catalunya amb el suport del PSC, els Comuns i ERC

La jornada de hui ha estat marcada per l’arribada de l’expresident Puigdemont a Espanya, tot i que no ha fet acte de presència a la cambra ni ha votat

Salvador Illa durant la primera part del ple d'investidura, al qual no ha assistit Puigdemont. / EFE
08 d'agost 2024 - 19:45

Salvador Illa, del PSC, ha sigut nomenat este dijous 133é president de la Generalitat de Catalunya per majoria absoluta de la cambra, amb 68 vots a favor. Al suport dels seus 42 diputats, s’han sumat els 6 dels Comuns i els 20 d'ERC. En contra, ha rebut 66 vots del Partit Popular, Vox, la CUP, Junts i Aliança Catalana. Així, el PSC torna a governar a Catalunya, catorze anys després.

La jornada de hui ha estat marcada per l’arribada de l’expresident Carles Puigdemont, de Junts, que ha tornat a Catalunya este dijous 8 d'agost, quasi set anys després de fugir de la justícia espanyola, amb la intenció d'assistir al ple, cosa que finalment no ha ocorregut. 

Durant la votació, s’ha nomenat Carles Puigdemont i la bancada independentista ha fet un aplaudiment, si bé l’expresident català no ha fet acte de presència ni ha votat. Sí que podien votar, per delegació, els diputats Lluís Puig (Junts), a Bèlgica, i David Pérez (PSC), que ha patit una indisposició al matí a la cambra, de la qual és vicepresident segon.

Puigdemont ha reaparegut este dijous de matí a les 9:00 hores al passeig de Lluís Companys de Barcelona. Així, el líder de Junts ha materialitzat el seu “retorn de l’exili”. Una vegada ha arribat a este punt, Puigdemont ha intervingut des d’un escenari, en què ha fet un discurs davant d'una multitud de persones que havien sigut convocades pel seu partit, amb el suport de les associacions independentistes principals de Societat Civil Catalana, ERC i la CUP.  

Durant la jornada de hui, i després de la desaparició inesperada de Puigdemont, s’ha detingut un mosso d’esquadra acusat de col·laborar en la fugida de l'expresident de la Generalitat de Catalunya. El mosso detingut ha sol·licitat l'habeas corpus, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en un comunicat. 

Reaccions polítiques

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat el líder del PSC i nou president de l’autonomia catalana amb un missatge a la xarxa social X. "Hem treballat junts en les circumstàncies més adverses. Sé del teu amor per Catalunya. Conec la teva temprança, el teu sentit comú i la teva capacitat de treball. Justament el que necessita Catalunya", ha dit.

La vicepresidenta primera del govern, María Jesús Montero, ha reaccionat també felicitant Salvador Illa per la seua investidura. "Catalunya i el conjunt d'Espanya deixen arrere una greu crisi territorial i inicien una nova etapa marcada per la concòrdia, la col·laboració i la cerca de l'interés general", ha assegurat.

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha tingut també paraules per al nou president de la Generalitat i li ha oferit la seua mà tendida "per a l'acord, la col·laboració i la cogovernança".

Fins i tot el Ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat que amb aquesta investidura "guanyem tots".